Izvini greska u kucanju, obrnuo sam situacije.
kad je USD na prvom vrednost pipa je promenljiva, tj krece se u srazmeri manji kurs=veca vrednost pipa?
kad je USD na drugom uvek je 10?
A za drugo pitanje sam mislio dali se u pretvaranju koristi neki zvanicni kurs za taj dan ili trenutni kurs na berzi u trenutku pretvaranja.
Ovdje na sajtu ces pronaci FOREX BASIC(pocetnicke diskusije ) ,preporucujem ti da procitas ..mislim da bi te moglo interesovati .
kod valutnih parova ,prva valuta je uvijek roba ,dok je druga Novac . To znaci ,na paru EUR/USD , EUR je roba a USD je novac . Ili jednostavnije koliko je USD potrebno da bi se kupila jedna jedinica Eura ? Odgovor je trenutni kurs /1.2760 .
Vrijednost jednog pipa zavisi od tvog leverage ,kao i od valute u kojem se nalazi tvoj racun . Ako ti je dolarski racun ,onda je standardizovana jedinica mjere 1 lot =100.000 Dolara /1 pip =10 dolara . Ako ti je racun u Eurima ,onda je 1/1.2760 (trenutni kurs ) = 0.7837na svake 10 k ,tj. 7.84 Eura na 1LOt . Ovdje sam racunao Leverage 1:1 . Ako uzmes da je leverage 1:100 ,onda sa ulozenih 1k (1000x 100 =100.000)novca mozes da kontrolises 1LOT (100.000) u tom slucaju je i vrijednost pipa 10dolara (ako ti je dolarski racun ) .
Za pretvaranja broker uvijek koristi trenutni kurs ,odnosno kurs koji dobije na Interbank trzistu gdje kupuje i prodaje valute . Nama broker daje uvecani kurs ,to jeste stavlja ''mark up '' ili poznatije kao spread . Sto se tice obavljanja operacija pretvaranja u dolare ,naveo sam dobar pimjer u FOREX BASIC ,procitaj .
Ipak je dolar No1 valuta svijetu !