Zelim svima sretnu i uspjesnu 2013
Ovih dana sam se extenzivno bavio iscitavanjem litereature i dosao sam do jednog zakljucka indikator nece funkcionisati(IMO). Jedan od glavnih razloga je koristenje lag indikatora u PA strategiji. Kao i ZUP indikator moj se indikator bazirao na ZigZag kod pronalazenje H/L.
Znam da ce vecina vas koji procitaju ovaj odgovor misliti nema on pojma sta prica
... sad za sad to je i tacno nemam mnogo iskustva sa harmonicima ali sam od pocetka znao da put nece biti bez problema....
Sada da nastavimo...
U narednim danima cu se potruditi u kreiranju skripti koji ce znatno olaksati trgovinu sa harmonicima...
Prva je kreirana.. stim da ne sadrzi sve patterne niti je GUI kompletiran ali zelim da dobijete mali uvid u ono sto planiram..
Potrebno je da pronadete swing koji ima min 0.382 retracement. Naneset sa dna ili vrha swing-a trend liniju i zatim jos jednu tl sa v/d do v/d retracement-a. Trend liniju koja povezuje vrh i dno swinga imenujte 1 , a drugu liniju 2.
Nakon toga pokrenete skriptu i na chartu vam se pojavi:
1. Bzona-sadrzava tri kvadrata od kojih svaki reprezentira B retracement odredenog patterna. U zavisnosti gdje cijene zatvori dalje se fokusirate na taj pattern osim svjetlo plave zone gdje rezultat moze biti Gartley ili Butterfly.
2. Czona- prostor gdje se ocekuje formiranje C tacke on je isti za sva tri patterna
3. Dzona- nam prikazuje PRZ baziran na XA retracement
Napomena: Boja kvadrata u kom se desio B retracement nam odreduje koju liniju u D zoni pratiti. Npr. B tacka u plavom kvadratu pratimo plave linije u D zoni..