Autor Tema: FOREX hedge Strategy  (Pročitano 20218 puta)

Van mreže StefanCerak

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
FOREX hedge Strategy
« poslato: 06.12.2012, 15:43:23 »
Evo da ja podelim sa vama jednu interesantnu strategiju hedzovanja na forexu.
Sastoji se u sledecem:

1. Najpre se identifikuju parovi koji su u pozitivnoj korelaciji (80% i više na dnevnom nivou)
2. Koristi se indikator "Overlay Chart", da bi imali prikazana dva para na jednom chart window-u
3. postavljamo naloge tako što:
                                                   - prodajemo par koji je skup, i u isto vreme kupujemo par koji je jeftin (ne   
                                                      zaboravite
                                                      na pozitivnu korelaciju)

Što je gep veći između dva para pozitivne korelacije, rizik je manji, tj vaša trgovina je sigurnija, a profit veci.
Ova strategija je uspešna na svim TF, ali preporučujem max do H4.

Nadam se da sam bio dovoljno jasan, i da ste ukapirali šta je ideja. Ako ima zainteresovanih da testiraju ovu strategiju, neka se jave, da objasnim sve što nije jasno.  :)

Očigledno je da su moguća 3 scenarija, i da svaki radi za vas :) Ali jako je bitna POZITIVNA KORELACIJA PAROVA, to je ključ ove strategije.

Van mreže NenadPavlov

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
Odg: FOREX hedge Strategy
« Odgovor #1 poslato: 06.12.2012, 18:58:30 »
Lično znam za tu strategiju skoro pa godinu dana zahvaljujući drugu Panzeru, deluje mnogo interesantno i sa puno potencijala. Pošto nemam vremena da sedim dugo ispred platforme ili da je često obilazim pokušao sam da automatizujem stvar (a šta drugo  ::) ). Naišao sam na problem sa tim Overlay indikatorom, jer mogu da isčitam vrednosti, ali one se menjaju u zavisnosti od TF i zumiranja charta. S tog ih ne mogu uzeti kao validne.
Ukoliko je neko dobar sa statstikom i matematikom i zna formulu kako se izračunava korelacija neka se slobodno javi.
Ovde ima formula, mada bi mi trebala pomoć oko tumačenja:
http://fxtrade.oanda.com/analysis/currency-correlation

Bitan je samo ulazak, ostalo je lako.
"The best indicator for ANYTHING is between your ears."

Van mreže sasa70a

• Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 06.12.2012, 20:08:08 »
Još da si nam olakšao pa da si stavio koji parovi imaju pozitivnu korelciju oko 80%. I šta ti znači to "skup" i "jeftin" par?

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 06.12.2012, 20:28:15 »
Lično znam za tu strategiju skoro pa godinu dana zahvaljujući drugu Panzeru, deluje mnogo interesantno i sa puno potencijala. Pošto nemam vremena da sedim dugo ispred platforme ili da je često obilazim pokušao sam da automatizujem stvar (a šta drugo  ::) ). Naišao sam na problem sa tim Overlay indikatorom, jer mogu da isčitam vrednosti, ali one se menjaju u zavisnosti od TF i zumiranja charta. S tog ih ne mogu uzeti kao validne.
Ukoliko je neko dobar sa statstikom i matematikom i zna formulu kako se izračunava korelacija neka se slobodno javi.
Ovde ima formula, mada bi mi trebala pomoć oko tumačenja:
http://fxtrade.oanda.com/analysis/currency-correlation

U sustini to je to, ne znam kako bih pojednostavnio pa ti pitaj kad zapnes.

Van mreže zola320

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 06.12.2012, 20:31:08 »
Još da si nam olakšao pa da si stavio koji parovi imaju pozitivnu korelciju oko 80%. I šta ti znači to "skup" i "jeftin" par?

EURUSD && USDCHF (negativna) || EURUSD && GBPUSD a znacenje skup ili jeftin treba i meni objasnit ;)

Van mreže zozosan

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 06.12.2012, 21:17:47 »
Pozdrav svim trderima.
Imam odličan indikator za hedge trgovanye, koristim ga na EUR/USD  i GBP/USD
Može da se podesi i na druge valutne parove.
Pokazuje diferenciju između tva valutna para , što je veća diferencija veća je mogućnost za skorašnji dobit.
Nadam se da će biti od velike pomoći.
 :)

Van mreže NenadPavlov

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 06.12.2012, 21:49:32 »

EURUSD && USDCHF (negativna) || EURUSD && GBPUSD a znacenje skup ili jeftin treba i meni objasnit ;)

Recimo pogledamo ovako neki izvor:
http://www.forexticket.co.uk/en/tools/01-01-correlation

Tu vidimo koji su parovi u pozitivnoj korelaciji preko 80% na dnevnom nivou. Znači uglavnom se kreću isto, tj kada jedan raste, raste i drugi. Npr EURJPY i USDJPY (tabela kaže na dnevnom nivou 90%).
Poenta strategije je da uhvatimo momenat kad krenu da se razilaze iz nekog razlog, npr EURJPY raste, a USDJPY opada. Tad ulazimo. I pošto EURJPY "beži" gore i on je "skuplji" njega prodajemo, a USDJPY pošto je "niži"/"jeftiniji" kupujemo, sve u nadi da će ponovo doći u korelaciju i sastati se negde na sredini. Što znači da EURJPY krene da pada, a USDJPY da raste kako bi se sinhronizovali ponovo. OndaK izlazimo sa profitom. :)

Van mreže NenadPavlov

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: 06.12.2012, 21:52:37 »
...

Toooo Duk, excel ti se pozlatio :D

Van mreže StefanCerak

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: 06.12.2012, 22:13:54 »

Recimo pogledamo ovako neki izvor:
http://www.forexticket.co.uk/en/tools/01-01-correlation

Tu vidimo koji su parovi u pozitivnoj korelaciji preko 80% na dnevnom nivou. Znači uglavnom se kreću isto, tj kada jedan raste, raste i drugi. Npr EURJPY i USDJPY (tabela kaže na dnevnom nivou 90%).
Poenta strategije je da uhvatimo momenat kad krenu da se razilaze iz nekog razlog, npr EURJPY raste, a USDJPY opada. Tad ulazimo. I pošto EURJPY "beži" gore i on je "skuplji" njega prodajemo, a USDJPY pošto je "niži"/"jeftiniji" kupujemo, sve u nadi da će ponovo doći u korelaciju i sastati se negde na sredini. Što znači da EURJPY krene da pada, a USDJPY da raste kako bi se sinhronizovali ponovo. OndaK izlazimo sa profitom. :)
Tako je, to je poenta. Ja preporucujem TF M5. Ovaj indikator koji je postavio zozosan je isto jako dobar,ja imam noviju verziju 1.4, i koristim ga sa OL Chart. Kupujemo onaj par ciji je stohastik ispod nivoa 20, a prodajemo onaj preko 80. iz pozicije izlazimo kada se ove dve preseku. Gde god cena da ode, tržište radi za nas. Ja imam neku tabelu u excelu, sa podacima za parove koji su pozitivnoj korelaciji preko 75%, mogu da je okačim, ali jako je dobar izvor i ovaj sajt koji si postavio.
Lep način za profit.

Van mreže NenadPavlov

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: 06.12.2012, 22:24:28 »
Evo ovde je markot davnih dana okačio izgleda još noviju verziju tog indikatora, ne znam u čemu su razlike, to ćete vi videti:

http://www.forexsrbija.rs/forum/vase-strategije/hedge-and-correlation-strategy/msg6655/#msg6655

Po mom nekom zapažanju dosta dobar momenat za ulazak bi možda bio kad se stvori divergencija na tom dvostrukom stochastiku.

Van mreže zozosan

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: 06.12.2012, 23:02:29 »
Trenutno otvorene pozicije ;)

Van mreže NenadPavlov

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: 07.12.2012, 13:12:00 »
...

Toooo Duk, excel ti se pozlatio :D

Formula uspešno prebačena u MQL. :odraditi: Hvala veliko još jednom Duk. Happy times..  ;D

Van mreže zozosan

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: 08.12.2012, 12:08:42 »
Ni za vikend nisu zatvorene pozicije,jer po (stohastic % dif.) indikatoru ovaj trend može još da profitira.
Mada smatram da je i ovaj procenat zarade lep učinak i na mesečnom nivou. 12.5% / mesec  ;) To je već druga priča da je svota mala :'(
Pitanje (molba za pomoć) dali zna neko da mi preporuči neki E.A sa kojim se može ograničiti gubitak / dobitak, i da zatvara sve pozicije,jer po ovoj strategiji neznam na koji način bi mogao da zaštitim bar deo profita,iako je to demo račun. Bitno je zbog strategije.
PP+PP (puno pozdrava + puno profita)  :)

Van mreže Panzer

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: 08.12.2012, 13:51:12 »
mptma ea od steve hopewooda, imas ga na forumu u sekciji sa robotma.

Van mreže zozosan

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: 08.12.2012, 20:10:32 »
Hvala za robot. Malo me je sramota što ne znam da objasnim zapravo šta mi je bila ideja u vezi sa robotom. :-[
Ideja bi bila 1. da zatvara sve pozicije ako je pprofit veći od xx $
2.da zatvara sve pozicije ako je gubitak veći od xx$  a da se doda opcija 3. da zatvara sve pozicije ako je profit manji od xx$
Naravno ova treća opcija bi bila uključena posle izvesnog profita i funkcija bi bila ista kao u triling stop,samo ne u pipsevima nego u $. Ako se tržiste okrene suprotno ne gubimo sav stečeni profit nego samo deo toga.
E ovakav EA sam tražio i nigde nisam našao , što naravno ne znači da i ne postoji.
Negde sam čitao da je lako otvoriti pozicije,teži deo posla je sačuvati profit.
PP+PP ;)