Prvo da kažem da nisma dovoljno stručan da valjano ocenim ovu strategiju tako da ovo što pišem su moji utisci i pitanja.
Ideja strategije je zasnovana na relanom kretanju cene a to je da cena ne može da ode do nule (kao što može sa akcijama u slučaju bankrota izdavaoca akcija) nego da se kreće unutar nekih postojećih ili novih istorijskih okvira i da se ne kreće pravolinijski nego sa kolenima, vraćanjem. Znači ako čekamo dočekaćemo naš trenutak da sa dovoljno velikim lotom povratimo sve izgubljeno i još i da zaradimo.
Na prvi pogled mi strategija deluje opasno jer se protiv gubitka brani udvostručavanjem lota što je princip martingale, kockarski principi koji seže iz 18. veka (i koji sigurno daje i pozitivne rezultate, pošto se koristi i dalje).
Uočavam da psihološki pritisak na trejdera može biti veliki zbog gomilanja gubitaka.
Takođe primećujem da angažovanjem 2000 usd dobijamo 40 usd, tj 2% za 2 nedelje (primer za GBPUSD). Možda je to dobar rezultat, možda nije. Ako je uspešnost 100% onda je to dobar rezultat. Ako nam napravi gubitak od par stotina dolara, trebaće nam meseci da se povratimo.
U datom primeru propustili smo rast od 800 pipa. Meni se više sviđa da pokušam da uhvatimo taj rast nizanjem pozicija. Jedna dobro otvorena pozicija u rastu od 800 pipa nam završava posao i donosi potrebnih 200 pipa što na inicijalnoj vrednosti pipa od 0,02 daje ostvarenih 40 usd. A pri tome možemo otvoriti ne jednu nego još 14 pozcija. Zašto kažem 15 pozicija? Zato što smo tolio angažovali lotova (pozicija) od po 0,02 u datom primeru.
Naravno da je ovaj pristup teži (zato može i više da donese) jer traži prepoznavanje trenda, znanje dobrog ulaska u poziciju, izlaska, prisutnost ispred računara i kao takava više je za ručnu trgovinu (i tema za drugi podforum), dok je Infinity dobar za EA i princip set and forget.
Meni je ova strategija nepoznata, verujem da je efikasna i profitabilna čim ju je ekipa forexsrbija.rs javno prikazala. Opet, vidi se da taži i solidno iskustvo trgovanja na forexu. Ono što me najviše zanima je njena statistika, kako se pokazala u praksi, kada je dobijala koliko je dobija a kada je gubila koliko je gubila. Ostaje da nije za početnike sa malim kapitalom.