Autor Tema: Pitanja vezana za Infinity FxS (ForexSrbija Team) strategiju  (Pročitano 56941 puta)

Van mreže FXMaster

• Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • www.forexsrbija.rs
Odg: Pitanja vezana za Infinity FxS (ForexSrbija Team) strategiju
« Odgovor #15 poslato: 01.09.2010, 08:12:54 »
Postavio sam na 3 para i to EURUSD, USDJPY i USDCHF
Šta se dobija time što idemo isotovremeno i buy i sell na jednom, odnosno na svim parovima? Jer ako dobro vidim tako je namešteno.
Time što se ide u buy i sell u isto vreme će kad tad doći u situaciju da na vrhu kupiš, a ono propadne u nedogled dole, ili na dnu da prodaš , a ono ode gore. Kod ove strategije su dati primeri za najveće pomeraje u prošlosti, i kako bi ih ova strategija prošla, zamisli sada da si kupio usdchf na vrhu kada je bio 1.727, račun bi ti bio spaljen na pola puta dole.
Nadam se da sam vam pojasnio.

Van mreže FXMaster

• Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • www.forexsrbija.rs
« Odgovor #16 poslato: 01.09.2010, 08:24:29 »

Da ovo ponovo okarakterisem kao pocetnicku srecu ili stvarno ima smisla probati ovako nesto?
Teorijski gubitak jeste veliki ukoliko se sve promasi medjutim kolike su sanse da cena padne/poraste 60 pipa bez retracea od 10.
Okarakteriši kako hoćeš, a ja ću ti dati jedan primer pa sam proceni, možeš slobodno pogledati neku jaču vest i kako tržište na nju može da odreaguje i to u minuti, problem u tom slučaju će ti biti ne samo što to može da bude veliki minus ili čak gubljenje računa, nego i nemogućnost dovoljno brzog postavljanja pozicija. Pored ovoga takva strategija bi ti zahtevala konstantno bdenje nad računarom  :o
Opet da ponovim da je cilj svake strategije da bude profitabilna na duži period , a ne da posle lepih profita određeni period sledi gubljenje računa, jer bi to bio ovde slučaj. Slobodno protrči po grafovimda u prošlosti pa ćeš i sam uvideti koliko je bilo situacija gde bi ti račun stradao.

BojanFX

• Gost
« Odgovor #17 poslato: 01.09.2010, 13:34:35 »
Pozdrav svima, ovo mi je prvi post ovde.

Prvo da kazem da postujem svaciju strategiju jer ko za sebe nadje uspesan koncept, ne treba da ga menja. Uspesna strategija nije samo ona koja donosi zaradu, vec koja je odrziva. Znaci mora da donosi na velikom uzorku zaradu, odnosno stalno, da tako kazem.

Evo mog misljenja o ovoj strategiji. Cini mi se da se ova strategije ne bavi skroz pitanjem kuda ce trziste, tj. kuda moze, vec je nekako najvise bazirana na tome da jednom trziste MORA da se vrati. E sad, verujem da trejder bira samo parove koji nisu agresivni poput gbpjpy i slicno, vec trguje klasicne i mirnije, poput eurusd i gbpusd.

Zasto to kazem ? Molim da me izvini sada kreator ove strategije, jer cinjenica je da on svaki put kada gubi, postavi pending order sa duplo vecim lotom i tako u beskonacno... Ili ne ? Tako dok se trziste ne okrene. Ja znam da je umeren MM jedan od nacina da se trejder brani od gubitka. Tako da ako pocne sa malim lotom na pocetku i vremenom povecava, to mozda i nije strasno. Da li je svakom poznata ona prica o sahovskoj tablli i zitu ? Na prvo polje 1 zrno, na drugo 2 zrna i tako, na trece 4 zrna itd. Stalno da se duplira. Na 64 polju je to jedan ogroman broj (da se ne bavimo time, iako znam koliko to iznosi).

U ovome sto opisuje tvorac ove strategije pise sledece: pa zrna zita nema beskonacno, ali nikada nece biti potrebno da se stavljaju do 64. polja jer ono se jos nikada nije dogodilo, mada postoji.

Sustina ovoga svega sto ja hocu da kazem je sledeca: ovo je extremno rizican sistem, zvan martingale i opisan je jos u 18 veku.

Sam autor ove strategije kaze:

" Koncepcija Infinity FxS strategije jednim delom je bazirana po martingale strategiji, ali ...
Nije baš tako..."

Sta to nije tako ?

Evo kako to izgleda na primeru koji je dao tvorac ove strategije.

"PRIMER 1.
Recimo da je Vaš račun 2.000 $, a da za TP i SL stavljate 120 pipa. Ovde ćemo napomenuti da radite valutni par gde vrednost 1 pipa sa lotom 0.01 iznosi 0.10 $.
Vaš račun će izgledati ovako :

1. Ulazak sa lotom 0.01 * 120 pipa = -     12 $
2. Ulazak sa lotom 0.02 * 120 pipa = -     24 $
3. Ulazak sa lotom 0.04 * 120 pipa = -     48 $
4. Ulazak sa lotom 0.08 * 120 pipa = -     96 $
5. Ulazak sa lotom 0.16 * 120 pipa = -   192 $
6. Ulazak sa lotom 0.32 * 120 pipa = -   384 $
7. Ulazak sa lotom 0.64 * 120 pipa = -   768 $

Ukupan minus na Vašem računu u ovom slučaju bi iznosio 1524 $, dok bi se tržište pomerilo 840 pipa u jednu stranu bez retrace-a."

Znaci imate 2.000 USD, idete u minus od 1.524 USD, sledeci trejd ide u plusu i donosi zaradu od 1.28 * 120 = 1.536 USD. Kolika je zarada ? 1.536 - 1.524 = (samo) 12 USD. Isplati li se ?

Ovo je racunato posle 7. nivoa. Naravno mozete ovo da racunate i na ranijim.

Ja opet napominjem, sad ce neko reci: pa necu da drzim do tog nivoa, prekinucu trejd ranije.
Ili ce mozda trejd zaraditi ranije. Mozda trejd zaradi u trecem nivou.

Ajde da uzmemo primer da ste u 3. nivou zaradili. Rizikovali ste 48 USD i zaradili 48 USD. Sa tih zaradjenih 48 USD pokrivate minus od 36 USD prethodno napravljenih i idete u plus od 12 USD. Ali... U kom god nizu da racunate ovo, koji god da gledate, vasa moguca zarada je samo 12 USD. I uvek je toliko ako se aktivira vas novi TP. Da li shvatate? I posle treceg i posle sedmog nivoa vasa zarada je uvek 12 USD.

Ajde da vidimo sta se desava ako izgubite recimo u 3. nivou i resite da prekinete sa radom.

Ok, ako prekinete ranije, recimo posle 3 nivoa, vi ste u trecem rizikovali 48 USD za zaradu od 120 * 0.4 USD = 48 USD. Ako ste izgubili, izgubili ste 48 USD, a isli ste po zaradu od 48 USD. To ne zvuci toliko lose: risk/reward od 1:1. Medjutim, ovde video sam trejdove koji imaju ili su imali uvek veci SL od TP. Recimo SL je 180 pipsa, TP je 130 pipsa. Kako zaraditi posle nekoliko gubitnickih serija? Svaku put gubite 180 pipsa i onda zaradite 130... Definitivno gubite vise nego sto zaradjujete.

Ali nije ni to najstrasnije, nego nerazumevanje sledeceg aspekta:

Da li shvatate da vi svaki put kada ulazite u novi trejd sa duplim lotovima rizikujete sve VISE procenata svog racuna ? Da li shvatate da sa svakim novim trejdom sa duplim lotovima, rizik nije cak ni dupli, nije cak ni toliko puta veci koji je niz, nego nekoliko puta veci ? Da li razumete tu exponencijalnu jednacinu ?

Evo objasnjenja.

Balance je 2.000 USD, SL 120 pipsa, lot je 0.01. Ako izgubite prvi trejd, minus je samo 12 USD i sad je vas racun 1.988 USD. Znaci bili ste rizikovali samo 0.6 % svog racuna, jer 12 USD iznosi 0.6 % od 2.000 USD. 

Ako trgujete na onom 7. nivou (setimo se, gubitak je do tada vec bio 756 USD, odnosno: 2000 - 12 - 24 - 48 - 96 - 192 - 384) mi imamo sada 1.244 USD, a treba da udjete sa 0.64 lotova (6.4 USD = 1 pips), SL je 120 pipsa. 120 pipsa * 6.4 USD = 768 USD. Toliki deo svog racuna vi sada rizikujete. Vas rizik vise nije 7 puta veci (sto bi iznosilo 7 * 0.6 % = 4.2 %) nego je vas rizik u trenutnom trejdu 61.7 % ! Rizikujete vise od pola svog racuna u trenutnom trejdu.

Idemo sledeci nivo, ovaj gde sada imate minus od 1.524 USD. Vas racun sada iznosi 476 USD, opet duplirate lotove i imate ulaz od 1.28 lotova, sto znaci da vrednost jednog pipsa iznosi 12.8 USD, SL je 120 pipsa. Koliko ? 120 ?
Ajmo da vidimo: 120 pipsa * 12.8 = 1.536 USD. A vas racun je sada 476 USD. To znaci da vi ne mozete ovde da rizikujete 120 pipsa, nego samo 476 / 12.8 = oko 37 pipsa. Vi imate prostora samo 37 pipsa da odete u minus. Ali nemate. Pre toga ce biti margin call i vas racun ce se zatvoriti.

Sustina je da trziste NE MORA nista da uradi i trejder mora da podje od te osnove, a ne samo da ima tendenciju da razmislja o zaradi. Ne mora ni da se okrene, ni posle X puta po 120 pipsa.

Sta je jos ono sto je meni zanimljivo da prokomentarisem...

Ako uzmemo primer koji se desio ove godine u maju na gbpjpy, u jednom danu je cena pala preko 1200 pipsa, onda vidimo da ovakav nacin rada moze da dovede do havarije.

Ja znam da ovde argumenti mogu da budu: pa trziste nikad toliko nije otislo u jednom smeru, a da nije napravilo bar retracement. Istina, retko koji par se samo krece u jednom smeru. Ali ko kaze da ne moze to da uradi ? Dao sam primer gbpjpy koja je pala preko 1200 pipsa u jednom danu samo. Ne znaci da nije bilo manjih retrecemanta. Pitanje je: da li zelite ili smete da udjete u trejd koji rizikuje 61 % posto vaseg racuna ?

Tog dana su svi parovi padali kao ludi. Nije fora samo fundamentalne i tehnicke vec je taj dan na Wall Streetu bila i neka greska, tacnije desio se neki "fat finger error". Drugar je gledao kako su neki sa Wall Streeta zbog toliko naglog pada mislili da je pala atomska bomba na tlo USA.

Znaci da rezimiram svoje misljenje ovoj strategiji. Ova strategija ima za cilj da nikako ne dozvoli da bude u minusu, vec samo u plusu. Naravno, to svi zelimo. Ova strategija se ne brani od minusa nego prihvata minus i svaki put ulazi duplo ne bi li povratila prethodno izgubljeni kapital (martingale ili ti srpski: vadjenje). Istine radi, moze se ipak reci da se ova strategija se ipak brani od nezeljenog minusa tako sto se trguje malim lotovima, ali ti mali lotovi su mali samo u pocetku, posle nekoliko serija to postaju veci lotovi. Da li je preterano ako kazem da lotovi idu u beskonacno ? Jeste, beskonacan je verovatno samo svemir i ljudska glupost.  I konacno, ova strategija JE SPREMNA da rizikuje mnogo novca zarad male dobiti.

Ultimativno pitanje je: da li ova strategija funkcionise samo zato sto nikada se nije desilo da trziste ode u nekom smeru, a da pre toga nije bio retracement koji je "izvukao" stvar, i polazi li ova strategija od toga da se to nikada nece desiti ?

Ovo sam sve napisao u najboljoj nameri kako bih otvorio diskusiju na temu ove strategije. Ocekujem da se razgovor vodi samo argumentovano.

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #18 poslato: 01.09.2010, 18:11:02 »
Pozdrav,

biću prvi koji će prihvatiti svačiju strategiju i reći da je bolja, ali pre toga mora da mi prikaže valjane argumente za to.
Uostalom, ja neću protiv nikoga da se takmičim, svi smo tu sa jednim ciljem - da PROFITIRAMO !
FOREX nije kao bilo koji drugi posao na svetu, ovde niko nikome ne predstavlja konkurenciju !
Ovaj forum je i osmišljen sa ciljem da svi zajedno napredujemo.

Tržište se konstantno menja, postaje mnogo agresivnije nego što je to bio slučaj pre par godina. Sposobnost pravog trejdera je da se svakodnevno prilagođava na te burne promene.
Gotovo da nema više valutnih parova koji su manje ili više agresivni.
Pogledajmo samo valutni par eur/chf šta je uradio zadnje dve nedelje - sklizao se 1100 pipa, dok gbp/jpy radi već mesec dana u 300 pipa.

Citiram komentar prethodnog posta : "Ako uzmemo primer koji se desio ove godine u maju na gbpjpy, u jednom danu je cena pala preko 1200 pipsa, onda vidimo da ovakav nacin rada moze da dovede do havarije."

U objašnjenju same strategije sam naveo niz faktora koji su moji uslovi za ulazak u poziciju.
U jednom od tih uslova je i : Podeliti sve valutne parove u tri korpe : slabo volatilni (radimo sa malim tp-om i sl-om od 70 do 100 pipa), srednje volatilni (od 100 do 150 pipa), visoko volatilni (od 150 do čak i 300 pipa).
Da sam radio valutni par GbpJpy tog 6. maja on bi se našao u ovoj trećoj korpi, gde bi mu za SL stavljao između 200 i 300 pipa.
Takođe sam u primerima za ovu strategiju napomenuo da je poželjno da se izbegnu prva tri kolena kod svih valutnih parova. Držeći se ovih principa, ja bi u toj situaciji imao najviše 3 kolena, što je moramo priznati zanemarljivo...

Takođe za taj 6. maj se i očekivala takva turbulencija na tržištu, utoliko bi i moje trejdanje bilo korigovano.

Sa ovom strategijom sam uspešno prošao i decembar 2008 god. kada je volatilnost bila još mnogo veća nego maja ove godine, a sve zahvaljujući principima kojih se držim !   

U dodacima sam stavio primer gbpjpy i vesti za 6 maj.

Ne slažem se sa mišljenjem da valutni par u jednom pravcu može da ide 2000 pipa bez retrace-a od 10 %.
Ali svako ima svoj način razmišljanja !

U svakom slučaju će se ova strategija nastaviti raditi do Nove godine, tamo ćemo da napravimo rezime.
Ponavljam opet, cilj nam je da svi zajedno PROFITIRAMO !

« Poslednja izmena: 01.09.2010, 18:13:40 SuperFX »

BojanFX

• Gost
« Odgovor #19 poslato: 01.09.2010, 20:43:57 »
Naravno, ja i jesam za to da svi mi profitiramo. I ne radi se o boljoj strategiji jer to ne postoji. Postoji samo uspesna i neuspesna strategija. Ja sam i zadovoljan jer ti svojim pisanjem i svojim forumom dajes doprinos Forexu na ovim prostorima, jer takvi su retki.

Nisam rekao da je otislo 2000 pipsa u jednom smeru bez retrecementa nego manje, ali takodje ne iskljucujemo mogucnost da moze. Bilo kada. Ti sam kazes da se trziste menja i da je sve agresivnije nego pre par godina.

Ja sam iz tvoje strategije izvlacio samo crno i belo i znam da ona ima i finese, odnosno sivo. Ti to objasnjavas u svom odgovoru meni, kroz svoj post. Ali ja namerno uzimam krajnju situaciju, jer vazno je kako se zastiti i od tih stvari.

Ne treba zbog mene, niti mislim da imas nameru, da menjas svoju uspesnu strategiju. Samo sam izracunao najgori moguci slucaj, jer za najbolji moguci se ne brinem. :)

Ja bih voleo da malo vise popricamo na temu: kako prepoznati kuda ce trziste da se krece.

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #20 poslato: 01.09.2010, 21:03:03 »
Slažem se sa tobom u potpunosti.

Ako u radu sa ovom strategijom u narednim mesecima uopšte i naletimo na "veliki" problem i za to ima rešenja, ali o tome detaljnije nekom drugom prilikom.

Pošto je forum aktivno u radu malo više od tri meseca, nismo stigli da pokrenemo ono najlepše na forex-u, a to je tehnička analiza.

Od septembra meseca polako krećemo i sa tom tematikom, nećemo agresivno da nastupimo po tom pitanju pošto svakog dana dobijamo nove članove koji nisu upoznati sa forex-om.

Oni su osnovni razlog zašto smo se mi odlučili da idemo korak po korak !

Slobodno se aktivno pridruži forumu, otvori nove postove, ideje, pa da svi zajedno uspemo u najlepšem i najprofitabilnijem poslu na svetu FOREX-u.

Dobro došao...

Van mreže FXMaster

• Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • www.forexsrbija.rs
« Odgovor #21 poslato: 01.09.2010, 21:22:32 »
A ja ću da se složim sa obojicom, ali bih i malo kroz šalu iskomentarisao taj famozni 6. maj i dodao da bi samo totalni entuzijasta i samo radi experimentisanja  igrao na par gbpjpy na dan kada su parlamentarni izbori bili u V.Britaniji, i naravno da ne spominjem ostale vesti  :o

BojanFX

• Gost
« Odgovor #22 poslato: 02.10.2010, 11:42:59 »
Proslo je vise od mesec dana od kako radite svoj racun. Jel bi mogli da vidimo kakav je balance i equity, kao i otvorene pozicije ?

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #23 poslato: 02.10.2010, 13:47:24 »
Sledeće nedelje objavljujem rezultate.

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #24 poslato: 03.10.2010, 10:31:07 »
O ovoj strategiji je više puta diskutovano na forumu i tome da se zasniva na martingale prinicupu što može da nosi veliki rizik i kao takva nije za svakoga. Ali ni forex nije za svakoga. S druge strane vidi se da se SuperFX u njoj dobro oseća i da konizistentno postiže rezultate. Upravo se o tome rad, da onaj ko smatra da mu takva strategija odgovora, treba da je korisiti i obrnuto, kome je neprihvatljiva, ne treba da je koristi. Meni ne odogovara. Ne odogovara mi da budem u minusu i da čekam šta će biti. Ako sam u rupi ne interesuje me koliko ta rupa može ići duboko i da li će probiti na drugu stranu, na svetlo dana. Tačnije: ne odgovara mi vrsta pishološkog pritiska koji ova strategija donosi. Bez psihološkog pritiska se ne može ni u jednoj forex trgovini, što znači da je naše odbijanje/prihvatanje neke strategije zasnovano na psihloškom pritisku koji ona donosi.
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

BojanFX

• Gost
« Odgovor #25 poslato: 06.10.2010, 16:35:42 »
Nisam siguran, ali mislim da imate buy na usdchf. Usdchf je konacno stigao do dna, sad postoji sansa da se okrene.

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #26 poslato: 06.10.2010, 19:09:36 »
Imam otvorene pozicije usd/chf u buy-u i aud/usd u sell-u, do zatvaranja ova dva valutna para neću novo ništa otvarati.
Kada se zatvore obe pozicije, objaviću stejtment.

BojanFX

• Gost
« Odgovor #27 poslato: 07.10.2010, 09:38:50 »
Ok. Nisam pratio sve detaljno... koliko puta si duplirao na usdchf, a koliko na audusd ?

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #28 poslato: 07.10.2010, 10:01:20 »
Pet puta

BojanFX

• Gost
« Odgovor #29 poslato: 08.10.2010, 22:28:16 »
Ok. Jel moze statement ?