Slažem se da je uticaj sreće značajan u dupliranju u jednom danu. Ideja je ipak da se eliminiše uticaj sreće, da se prepozna i da takav rezultat, sebe radi, ne priznamo. Slažem se da je jedan dan nerelano kratak rok a sdruge strane jedna ili više godina je besmisleno dug. To su granice u kojim treba sebe da pronađemo.
Verovatno se mnogi slažu da je kozervativan način trejda od 1% uvećanja dnevno. Za neke nije jer je i to veliko uvećanje koje daje najmanje 200% za godinu dana. Tih 1% dobijamo ako ostvarimo 10 pipa i radimo sa lotom u kome je pip hiljaditi deo kapitala. Npr. kapital je 100 usd, hiljaditi deo je 0,1 usd, odnosno lot je 0,01 od standardnog lota. Ostvarenih 10 pipova je 10 x 0,1 usd tj 1 usd, tj 1% kapitala. Ako imate konzistentan sistem trejda možete ostvarivati u proseku 10 pipa dnevno.
Neko može da zameri da je hiljaditi deo kapitala preveliki lot. Što se toga tiče ne može niko reći da li je to tačno ili ne. To je potpuno individulano i zavisi od načina kako podnosimo rizik, koji metod trejda koristimo i koliki kapital je u pitanju.
Znači sa 1% dnevno stižemo do uvećanja od 100% za oko 5 meseci. Šta ako na tom putu otkrijete da vam je prosek recimo 3% dnevno? Neko će reći, lepo, za dva meseca sam na cilju. Neko drugi, kao ja, će reći, prelazim u agresivni način trejda. Žrtvujem dodanih 2% ostvarenog kapitala za uvećanje lota, bilo kroz uvećanje jedne pozicije ili kroz otvaranje novih pozicija. Raste šansa za ubrzano uvećanje kapitala (ovo se odnosi samo ako imate konzistentan sistem i sposobni ste da ga sprovodite) ali raste i rizik (to je priroda stvari i ne treba od nje bežati, zapravo, treba je iskoristiti). Kako se obezbeđujemo? Tako što granica, rezervoar iz koga imam prostor za odlazak u minus je tih dodatnih 2%, odnosno zatvaram negativne pozicije kada Equtiy padne na početni kaptial plus 1% puta broj dana trejda. Znači ostaje nam konzervativni profit.
S druge strane ušli smo u vrlo interesantan prostor ubrzanoog uvećanja kapitala u kome 3% dnevno odlazi na 10 i više procenata. Takođe savršeno testira naš način trejda. Takođe testira i našu sposobnost da podnosimo rizik (ostajanje u minusu ali i u plusu) jer smo razapeti između želje za agresivnim kapitalom i inkasiranim kozervativnim kapitalom.
Račun od 100 usd sa kojima polazimo da ga dupliramo je zapravo tih već ostvarenih 2% preko već ostvarenih konzervativnih 1%. Da li ste voljni da idete agresivno sa njim i koliko, to je već potpuno lična stvar koja nas čini različitim individuama kada je trejd u pitanju.
Mene pogoni želja za dupliranjem u što kraćem roku (to ne znači non stop trejd). Ona me je dovela do toga da tražim šta je za mene realno, zapravo koji je to rok koji mi je prihvatljivi i za koji sam sposoban da ga ostvarim. Svakako je nerealno u jednom danu, ali je meni prijalo da to okusim.