Licno mislim da ce trziste biti volatilnije nego ikada u buducnosti .
Ako pogledamo kompletnu situaciju u svijetu ,ono sto vidimo (makar moje misljenje ) je grupisanje ekonomskih sila . Da li je internet promijenio kompletnu buducnost svih nas ? I sta vidimo u Globalizaciji ?
Jedna stvar na koju bih posebno obratio paznju je
HOMOGENIZACIJA u Globailizaciji .Ne tako davno ,proizvodi iz raznih krajeva svijeta su bili gotovo nedostupni vecini zemalja u svijetu .Sada ,znamo i sto je najvaznije mozemo da konzumiramo razne proizvode iz raznih zemalja . Ja kazem ,to je super ...mogu da jedem moju omiljenu cokoladu ,mogu da gledam premijere filmova u ekskluzivnim bioskopima (iako je vlasnistvo inostranih investitora ) ,i mogu lako preko interneta da nabavim gotovo svo pokucanstvo kao i odjecu i obucu iz svih krajeva svijeta ! Dobro je sto se rijec ''nacionalno'' zamijenilo za ''kvalitetno'' ( da se ne shvatimo pogresno ,dosta toga je bilo kvalitetno kao nacionalni proizvod ,ali zbog raznih administrativnih barijera stvoreni su razni monopoli ,gdje se vremenom izgubio kvalitet . Ja sam veliki postovalac trzisne ekonomije,sa minimalnom interevencijom drzavne aparature .Uostalom, drzava je los menadzer ,a jos niko nije dokazao da postoji bolji mehanizam ili bolja osoba koja moze cuvati kapital ,kao njegov vlasnik . Ako imamo konkurenciju ,imamo kvalitet .A konkurencija se ne moze nacionalizovati . ) a kvalitet postaje sve dostupniji ,i sve vise u svim zemljama . Rijec ''kvalitet'' ,da ne bi bilo zabune , ja razumijem kao
opsteprihvacena standardizovana jedinica prepoznavanja u mnogim zemljama ! Haahahah ,sada ga zakomlikovah !
Razlog zasto sam ovo kazao je jednostavan . Iako je Milka cokolada kvalitet za citavi svijet ,ipak ja tvrdim da moje domace pripremanje iste, je
kvalitetnije ! Prije svega ,biram sastojke za koje znam da su organskog porijekla i koje su proizvedene na kvalitetnoj nezgadjenoj zemlji (planina ) . Ali ,ovaj moj proizvod je dostupan samo meni i meni bliskim osobama
)) Kao takav je nedostupan ostalim ,koji bi mozda zeljeli da ga konzumiraju ,i to ga cini eskluzivnim !
Medjutim ,samo prisustvo Milke tjera sve ostale vece proizvodjace da imaju minimum ''kvaliteta'' kao i cijenu proizvodjaca Milke . To je HOMOGENIZACIJA trzista ,odnosno kupaca ! Za nas kupce je ovo dobro , imacemo bolji ''kvalitet'' ,manje cijene ...bolju uslugu ..itd . Sa ekonomske strane ,mocicemo da ugostimo strance koji zele ovakve proizvode ,i time ostvarimo prihod po drugoj osnovi ,a mi cemo vise biti u ''trendu '' aktuelnog u svijetu
Ako pogledamo malo sire ,vidjecemo da mali proizvodjaci nestaju ,dok se formiraju velike kompanije koje dosezu svuda . Kao takve ,postizu status ''to big to fail '' i bitno uticu na kompletnu politicko-ekonomsku sliku ne samoo jedne zemlje ,vec i onih u okruzenju .
E sada zamislite sta se desava u zemljama koje imaju ove transnacionalne kompanije kada valuta u kojoj nabavljaju svoje sirovine skoci za 20% u odnosu na valutu u kojoj prodaju svoju robu ?
MOje misljenje je da ce valute u buducnosti biti mnogo volatilnije . Devizni kursevi su prvi na dnevnom redu svakog zasijedanja vlada . Ako pri tome imate homogenizovane musterije sa homogenizovanim ukusima , onda je jedina razlika -
CIJENA koja utice da li ce vas prozivod biti prodat ili ne !
Jedan od razloga kreiranja EU je upravo u monetarizaciji i jacanju ekonomskog bloka u odnosu na Zapad . Za sada postoje problemi u EU ,jer su skorasnje krize pokazale da je tesko odrzati blok na monetarnoj bazi ,bez ekonomske baze ..sto mislim da ce se desiti .
Sto se tice nas trejdera ,nisam siguran kako cemo proci .... Ako u ovom ratu bude pobjedivala samo jedna strana ,onda ni mi necemo dobro proci .
Ko zna ....