Autor Tema: FOREX i BUDUCNOST ,sta ocekujemo ?  (Pročitano 9216 puta)

Van mreže markot

• Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
FOREX i BUDUCNOST ,sta ocekujemo ?
« poslato: 15.08.2010, 19:12:26 »
Imam  malo vise  vremena   ,pa  da ga  iskoristim ,nadam  se  kvalitetnom  temom  !

Forex  i  Buducnost  ,sta  ocekujemo  ?   Da  li  ce  Forex  i  trgovanje  da  se  siri  ?  Da  li  ce  vlasti  opet  zabraniti  trgovinu  ,i dozvoliti  samo institucijama  da obavljaju  trgovinu ? Sta mozemo ocekivati  od  zakonodavne  vlasti  i  buducih  zakona  ?  Kakva  je  situacija   u EVROPI  ,AZIJI  ?   Da  li  je  poceo  novi  ekonomski  rat  usvijetu  ?  Kako  ce  valutna  razmjena uticati  na  GDP  zemalja  u  buducnosti  ? 

.....i  sve  ostalo  sto mislite  da  treba  pomenuti  ! 

Van mreže markot

• Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
Odg: FOREX i BUDUCNOST ,sta ocekujemo ?
« Odgovor #1 poslato: 15.08.2010, 20:07:41 »
Licno   mislim  da  ce  trziste  biti  volatilnije  nego  ikada  u buducnosti  .

Ako  pogledamo   kompletnu  situaciju  u  svijetu  ,ono  sto  vidimo (makar  moje  misljenje  )  je  grupisanje  ekonomskih  sila  .   Da  li  je  internet  promijenio   kompletnu  buducnost  svih  nas  ? I  sta  vidimo   u  Globalizaciji  ?
Jedna  stvar  na  koju  bih posebno  obratio  paznju  je  HOMOGENIZACIJA u Globailizaciji .Ne  tako  davno  ,proizvodi  iz  raznih  krajeva  svijeta  su  bili gotovo  nedostupni  vecini  zemalja  u  svijetu .Sada  ,znamo  i  sto  je  najvaznije  mozemo da  konzumiramo  razne  proizvode  iz  raznih zemalja  . Ja kazem  ,to  je  super  ...mogu  da  jedem  moju  omiljenu cokoladu ,mogu  da  gledam  premijere  filmova  u ekskluzivnim  bioskopima  (iako  je  vlasnistvo  inostranih  investitora  ) ,i  mogu  lako  preko interneta  da nabavim  gotovo  svo  pokucanstvo  kao  i  odjecu  i obucu  iz  svih  krajeva  svijeta  !  Dobro  je  sto se  rijec  ''nacionalno''  zamijenilo  za  ''kvalitetno''  ( da  se ne  shvatimo  pogresno  ,dosta  toga  je  bilo kvalitetno  kao  nacionalni  proizvod  ,ali zbog  raznih  administrativnih barijera  stvoreni su  razni  monopoli ,gdje  se vremenom  izgubio  kvalitet .  Ja sam  veliki  postovalac  trzisne  ekonomije,sa   minimalnom  interevencijom  drzavne aparature .Uostalom,  drzava  je  los  menadzer  ,a  jos  niko  nije  dokazao  da  postoji  bolji  mehanizam ili  bolja  osoba  koja moze  cuvati  kapital  ,kao  njegov  vlasnik . Ako  imamo  konkurenciju  ,imamo kvalitet .A  konkurencija  se  ne moze  nacionalizovati . )  a  kvalitet  postaje  sve  dostupniji  ,i  sve  vise  u svim  zemljama .   Rijec  ''kvalitet''  ,da ne  bi bilo zabune  ,   ja  razumijem  kao  opsteprihvacena  standardizovana  jedinica  prepoznavanja  u  mnogim  zemljama  ! Haahahah  ,sada  ga  zakomlikovah  ! :)  Razlog  zasto  sam ovo kazao  je  jednostavan .  Iako je  Milka  cokolada  kvalitet  za  citavi svijet  ,ipak  ja  tvrdim  da  moje  domace  pripremanje  iste,  je  kvalitetnije ! Prije  svega  ,biram  sastojke  za  koje znam  da su  organskog  porijekla  i    koje  su proizvedene  na  kvalitetnoj  nezgadjenoj  zemlji  (planina ) .  Ali  ,ovaj  moj  proizvod  je  dostupan  samo  meni   i meni  bliskim  osobama  :)))) Kao  takav  je nedostupan  ostalim   ,koji  bi  mozda  zeljeli  da  ga  konzumiraju  ,i  to  ga cini  eskluzivnim !   
Medjutim  ,samo prisustvo  Milke  tjera  sve  ostale vece  proizvodjace  da  imaju  minimum  ''kvaliteta''  kao  i cijenu  proizvodjaca  Milke  . To  je  HOMOGENIZACIJA   trzista  ,odnosno  kupaca  !   Za nas  kupce  je  ovo  dobro  ,  imacemo  bolji  ''kvalitet''  ,manje  cijene  ...bolju  uslugu  ..itd . Sa  ekonomske  strane  ,mocicemo da  ugostimo  strance  koji  zele  ovakve  proizvode  ,i  time  ostvarimo  prihod  po drugoj  osnovi  ,a  mi   cemo  vise biti  u  ''trendu ''  aktuelnog  u  svijetu  :)

Ako pogledamo malo sire  ,vidjecemo  da  mali  proizvodjaci  nestaju  ,dok  se formiraju  velike  kompanije koje  dosezu  svuda  .  Kao  takve  ,postizu status  ''to big  to  fail  ''  i  bitno  uticu  na  kompletnu  politicko-ekonomsku  sliku  ne samoo jedne  zemlje  ,vec  i  onih u okruzenju  .
E sada zamislite  sta  se  desava  u zemljama  koje  imaju  ove  transnacionalne  kompanije kada  valuta  u  kojoj  nabavljaju  svoje  sirovine  skoci  za  20%  u  odnosu  na  valutu  u  kojoj  prodaju  svoju  robu  ? 

MOje  misljenje  je  da ce valute  u buducnosti  biti  mnogo volatilnije  .  Devizni kursevi  su  prvi  na  dnevnom  redu  svakog  zasijedanja  vlada .  Ako  pri  tome  imate  homogenizovane  musterije  sa  homogenizovanim  ukusima , onda  je  jedina  razlika  - CIJENA  koja  utice  da  li  ce  vas  prozivod  biti  prodat  ili  ne  !
Jedan  od  razloga  kreiranja  EU  je  upravo  u  monetarizaciji  i jacanju  ekonomskog  bloka  u  odnosu na Zapad  .  Za  sada  postoje problemi  u  EU  ,jer  su  skorasnje  krize  pokazale  da je tesko  odrzati  blok  na  monetarnoj  bazi  ,bez  ekonomske  baze  ..sto   mislim da  ce  se  desiti  .

Sto  se  tice nas  trejdera  ,nisam  siguran  kako  cemo  proci  .... Ako u ovom  ratu  bude  pobjedivala  samo  jedna  strana  ,onda  ni  mi  necemo  dobro  proci  .

Ko  zna ....

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 15.08.2010, 20:44:07 »
Svaka čast na razmišljanju !
Najbolji primer tvog razmišljanja pokazao se u petak 13. avgusta.
Nemački BDP skočio je 2,2 % u odnosu na prvi kvartal, odnosno 3,7 % na godišnjem nivou. Reč je o najbržoj stopi rasta nemačke privrede u zadnje 23 godine. Najveća zasluga ovakvom rezultatu pripada valutnom kursu i slabljenju evra od početka godine.
Ako je stanovnik SAD-a imao nameru npr. da kupi MERCEDES u decembru 2009. god. po ceni od 30.000 evra, on bi u tom momentu trebao da iskešira po kursu 1.51 koji je bio u tom momentu 45.300 dolara. Međutim u tom momentu mu se to činilo skupim i doneo je odluku da malo sačeka sa kupovinom...
Posle sedam meseci, u junu ove godine, isti taj kupac je kupio kola, ali u ovom slučaju je mnogo bolje prošao...
Kupio ga je isto za 30.000 evra, ali ga je u dolarima po kursu 1.21 platio samo 36.300 dolara, što je za čak 9.000 dolara jeftinije nego pre samo sedam meseci. Izabrao je pravi momenat za kupovinu, ne samo on , nego i milioni drugih širom sveta.
Rezultat iz svega ovoga se vidi : usledila je najbrža stopa rasta nemačke privrede u zadnje 23 godine...

Ja sam takođe mišljenja da će tržište biti volatilnije nego ikada upravo iz ovog primera koji sam naveo...
Amerika neće sedeti skrštenih ruku, naprotiv i ona želi da njeni proizvodi budu mnogo konkurentniji na svetskom tržištu, a to će postići isključivo veštačkim slabljenjem svoje valute.
« Poslednja izmena: 15.08.2010, 21:51:58 SuperFX »

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 15.08.2010, 23:27:45 »
Homeogneizacija u globalizaciji, dobro rečeno.

To što je super što mogu da jedem omiljenu čokoladu bilo gde da sam, s druge strane dovodi do nestanka lokalnog, pošto je globalno prodrlo, konkurentnije je i proždire, uništava, lokalno, manje.

Pojam kvaliteta je postao sumnjiv jer globalno posebno proizvodi za siromašna tržišta, tako da često kada nešto kupimo kod nas, i to sa markom, nismo sigurni u kvalitet.

Ja nisam veliki pristalica tržišne ekonomije, jer ona dovodi do krize morala, koja dovodi do ekonomske krize, što je i tekuća ekonomska kriza pokazala (desilo se: too big and fall) i uvek će pokazavati jer dovoljno narastao kapital ne preže ni od čega da dalje raste. Npr, ratovi koje Amerika kontinuirano vodi. Pokazalo se da je neodrživo rešnje socijalzma - posao za svakoga, a sa pucanjima se održava rešenje kapitalizma - posao samo za sposobne. Verujem da će se u daljoj budućnosti iznaći neko novo rešenje, posle velikih lomova mnogo većih ekonomija od ovih današnjih.

Delim mišljenje o nestabilnosti tržišta valuta koje nas očekuje. Užasno jako oružije u rukama vlada. Kada je EUR bio na najnižem nivou nedavno, Nemci se nisu uzbuđivali, naprotiv, smatrali su da je baš dobro za njihovu izvoznu ekonomiju. Ali kao i forex, svetska ekonomija je zero sum game. Koliko je nekome bolje, toliko je nekome lošije. U ekonomiji postoji izraz: Nema sretne ekonomije.

Dodao bih da nas očekuje i sve veća likvidnost valutnog tržišta.

Da li će nestati forex? Postoji trend stvaranja jedinstvene svetske valute, ali verovanto ne u našem životnom veku. Čak i da se desi, ostaje mnogo drugih stvari s kojima možemo trgovati.
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 15.08.2010, 23:54:30 »

Da li će nestati forex? Postoji trend stvaranja jedinstvene svetske valute, ali verovanto ne u našem životnom veku. Čak i da se desi, ostaje mnogo drugih stvari s kojima možemo trgovati.

To se nikada neće desiti ! Interesi su veći od savršenstva...

Van mreže markot

• Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 01.09.2010, 22:14:15 »
Ne  postoji tacnog  i netacnog  odgovora  u  ovoj  raspravi  , a  ni  jedan  sistem  nije  idealan  .  Svojevremeno  je  Cercil  kazao  da  je  demokratija  najbolje  rjesenje  ako  pogledamo  alternative .  Isto  tako  trzisna  ekonomija  nije  perfektna  ,ali  je  sigurno  za  svojih  50  godina  uradila  vise  nego  i  jedan drugi  sistem  za  500  godina .  Polako ,ali  sigurno  ,  nacionalne  granice  slabe i   u buducnosti  ce  se  voditi  ekonomski ratovi  .  Valutni  rat  je  (moje  misljenje )  tek  na  pocetku  .   Godine  1976  se uveo  kurs  plivajucih  valuta  ,koji  je zamijenio  do tada  Zlatni standrad  . Ispostavilo  se  da  zlatni  standard  ne moze  da  funkcionise  jer  zemlje  nisu  htjele da  ispostuju obaveze  proistekle  iz  medjudrzavnih ugovora (predaja rezervni  zlata zbog  otkupa  valute )  .  Plivajuci  kurs  je  prepusten  silama  ponude  i  potraznje ,odnosno Adamovoj  ''nevidljivoj  ruci  '' (Adam  Smith  /  Bogatstvo  i  siromastvo  naroda ) . Medjutim  savremeni  ekonomista  Joseph Stiglitz (nobelova  nagrada )  je  dokazao  da  trziste  ima  tkz ''  asimetricne  informacije ''  ,tj.  problem  negativne  selekcije  i  moralnog  hazarda  ,ukratko  trziste  ne pokrece  sila  ponude  i potraznje  ..vec  sila  spekulacije (ocekivanje ) .  Veliki  igraci posjeduju  informacije  koje  su  netacne  ili  iskrivljene  a  koje direktno  uticu  na  ishod  na  trzistu .  Jedan  od  primjera  ove  negativne  selekcije  a  kasnije  Morlanog  hazarda je  primjer  propasti  kompanije  ''ERNON''  . Ovo  su  sve  negativne  strane  trzisne  ekonomije  ,ali  ono  sto  je bolje  od  svega  jeste  individualna  sloboda ,mogucnost  osobe  da  stvara  i  inovira  ..tako  smo i dobili  sve  ove  proizvode  za  samo 50 godina  (sjetite  se  da  70'  u  SFRJ  vrlo  mali  broj  ljudi je  posjedovao  televizor )  . Sa  druge strane  protivteza ovih  negativnih pojava  su  zakon  i nezavisno  sudstvo  ,NVO  ,mediji  i  obrazovanje .     Opet  moje  misljenje  -najvaznije  od  svega  je  konkurencija    . 
Sto  se  tice valuta  one  ce  pratiti  ekonomije  drzava  .  Ako  jedna  strana  bude  stalno  pobjedjivala ,onda  mozemo  ocekivati  ozbiljne  promjene .  Do    tada  ,Centralne  banke  kamatnim  stopama odredjuju  brzinu  odvijanja  ekonomije  ! 

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 02.09.2010, 02:31:02 »
Ne  postoji tacnog  i netacnog  odgovora  u  ovoj  raspravi  , a  ni  jedan  sistem  nije  idealan  .  Svojevremeno  je  Cercil  kazao  da  je  demokratija  najbolje  rjesenje  ako  pogledamo  alternative .  Isto  tako  trzisna  ekonomija  nije  perfektna  ,ali  je  sigurno  za  svojih  50  godina  uradila  vise  nego  i  jedan drugi  sistem  za  500  godina .  Polako ,ali  sigurno  ,  nacionalne  granice  slabe i   u buducnosti  ce  se  voditi  ekonomski ratovi  .  Valutni  rat  je  (moje  misljenje )  tek  na  pocetku  .   Godine  1976  se uveo  kurs  plivajucih  valuta  ,koji  je zamijenio  do tada  Zlatni standrad  . Ispostavilo  se  da  zlatni  standard  ne moze  da  funkcionise  jer  zemlje  nisu  htjele da  ispostuju obaveze  proistekle  iz  medjudrzavnih ugovora (predaja rezervni  zlata zbog  otkupa  valute )  .  Plivajuci  kurs  je  prepusten  silama  ponude  i  potraznje ,odnosno Adamovoj  ''nevidljivoj  ruci  '' (Adam  Smith  /  Bogatstvo  i  siromastvo  naroda ) . Medjutim  savremeni  ekonomista  Joseph Stiglitz (nobelova  nagrada )  je  dokazao  da  trziste  ima  tkz ''  asimetricne  informacije ''  ,tj.  problem  negativne  selekcije  i  moralnog  hazarda  ,ukratko  trziste  ne pokrece  sila  ponude  i potraznje  ..vec  sila  spekulacije (ocekivanje ) .  Veliki  igraci posjeduju  informacije  koje  su  netacne  ili  iskrivljene  a  koje direktno  uticu  na  ishod  na  trzistu .  Jedan  od  primjera  ove  negativne  selekcije  a  kasnije  Morlanog  hazarda je  primjer  propasti  kompanije  ''ERNON''  . Ovo  su  sve  negativne  strane  trzisne  ekonomije  ,ali  ono  sto  je bolje  od  svega  jeste  individualna  sloboda ,mogucnost  osobe  da  stvara  i  inovira  ..tako  smo i dobili  sve  ove  proizvode  za  samo 50 godina  (sjetite  se  da  70'  u  SFRJ  vrlo  mali  broj  ljudi je  posjedovao  televizor )  . Sa  druge strane  protivteza ovih  negativnih pojava  su  zakon  i nezavisno  sudstvo  ,NVO  ,mediji  i  obrazovanje .     Opet  moje  misljenje  -najvaznije  od  svega  je  konkurencija    . 
Sto  se  tice valuta  one  ce  pratiti  ekonomije  drzava  .  Ako  jedna  strana  bude  stalno  pobjedjivala ,onda  mozemo  ocekivati  ozbiljne  promjene .  Do    tada  ,Centralne  banke  kamatnim  stopama odredjuju  brzinu  odvijanja  ekonomije  !

Šta reći, nego bravo za komentar !

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: 02.09.2010, 18:35:10 »
Nemački BDP skočio je 2,2 % u odnosu na prvi kvartal, odnosno 3,7 % na godišnjem nivou. Reč je o najbržoj stopi rasta nemačke privrede u zadnje 23 godine. Najveća zasluga ovakvom rezultatu pripada valutnom kursu i slabljenju evra od početka godine.
Ako je stanovnik SAD-a imao nameru npr. da kupi MERCEDES u decembru 2009. god. po ceni od 30.000 evra, on bi u tom momentu trebao da iskešira po kursu 1.51 koji je bio u tom momentu 45.300 dolara. Međutim u tom momentu mu se to činilo skupim i doneo je odluku da malo sačeka sa kupovinom...
Posle sedam meseci, u junu ove godine, isti taj kupac je kupio kola, ali u ovom slučaju je mnogo bolje prošao...
Kupio ga je isto za 30.000 evra, ali ga je u dolarima po kursu 1.21 platio samo 36.300 dolara, što je za čak 9.000 dolara jeftinije nego pre samo sedam meseci. Izabrao je pravi momenat za kupovinu, ne samo on , nego i milioni drugih širom sveta.
Rezultat iz svega ovoga se vidi : usledila je najbrža stopa rasta nemačke privrede u zadnje 23 godine...
Ako mozes malo da mi pojasnis ovaj tvoj primer, nisam bas neki ekspert za ekonomiju ali zar na ovaj nacin nemacka nije povecala troskove za proizvodnju tog istog automobila kroz "sirovine" koje uvoze za njegovu proizvodnju, ako su za proizvodnju tog automobila uvozili sirovine u vrednostiili 10000 eura po tadasnjem kursu od 1.51 sad bi im za te iste sirovine po kursu 1.21 trebalo 12500 eura?
Recimo generalno da su se povecale cene svega sto nemacka uvozi(da stavimo naftu ovde na prvo mesto) i samim tim su povecani troskovi i cene proizvoda u nemackoj.
Ili negde gresim?

Van mreže xomep

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: 02.09.2010, 18:41:22 »
Ako mozes malo da mi pojasnis ovaj tvoj primer, nisam bas neki ekspert za ekonomiju ali zar na ovaj nacin nemacka nije povecala troskove za proizvodnju tog istog automobila kroz "sirovine" koje uvoze za njegovu proizvodnju, ako su za proizvodnju tog automobila uvozili sirovine u vrednostiili 10000 eura po tadasnjem kursu od 1.51 sad bi im za te iste sirovine po kursu 1.21 trebalo 12500 eura?
Recimo generalno da su se povecale cene svega sto nemacka uvozi(da stavimo naftu ovde na prvo mesto) i samim tim su povecani troskovi i cene proizvoda u nemackoj.
Ili negde gresim?

ni ja nisam neki struchnjak za ekonomiju, ali kontam da nemachka ima dovoljno sirovina i da nema bash velike troshkove na uvoz konkretno sirovina za proizvodnju automobile... a sigurno ima josh nekih caka....

Van mreže FXMaster

• Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • www.forexsrbija.rs
« Odgovor #9 poslato: 02.09.2010, 18:45:15 »
Kratak i jednostavan odgovor na tvoje pitanje je to što su ulazne sirovine ulazna roba ako ih uopšte uvoze i koja je jeftinija od izlazne robe koja je auto i koja je mnogo skuplja od ulazne sirovine, sam izvedi matematiku koja sledi...

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: 02.09.2010, 19:05:53 »
Automobil je bio samo primer, mogla bi se izvesti tacna racunica na osnovu ukupnog uvoza/izvoza.
Recimo da u slucaju nemacke preovladava izvoz i da su profitirali na ovaj nacin, medjutim sta se desava sa drugim clanicama EU kojima je takodje euro valuta ali im odnos uvoz(van EU)/izvoz nije tako blistav kao sto je slucaj kod Nemacke, da uzmem opet za primer naftu koja bi samo na osnovu promene kursa bila skuplja za 25% u ovom periodu.
Zakljucak bi bio da je nemacka namernim slabljenjem kursa u cilju profita direkto odgovorna za trenutnu situaciju recimo u Grckoj?
« Poslednja izmena: 02.09.2010, 19:12:36 dukfx »

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: 02.09.2010, 20:45:08 »
Izvoznoj ekonomiji kao što je Nemačka, odgovora slabiji EUR, jer ostali deo sveta koji nije vezan za EUR kupuje jeftinije njihove proizvode, a ko je vezan za EUR po nepromenjenim cenama. Što se tiče uvoza sirovina i nafte, to se u razvijenim eknomomijama radi, ne po trenutnim cenama sirovina i nafte, nego se unapred rade future contrats. Ne znam kako ekonomisti to prevode kod nas, nešto kao ugovori o budućoj isporuci. Ono što je bitno za njih je da su se kupac i dobavljač unapred, za jednu pa i više godina dogovorili po kojoj će to ceni biti, bez obzira na zbivanja u svetu. Time se obe strane obezbeđuju za buduće poslovanje, mogu da planiraju i da prave tačnu računicu poslovanja. Narano da to nosi i rizik za svaku stranu, da je mogla da prođe bolje, ali i obezbeđenje da ne prođe lošije. Tu u igru ulaze hedžing fondovi kojima je zadatak da na forexu sačuvaju vrednost novca za te buduće vreme u kome će prispeti obaveze plaćanja, što je dodatni
« Poslednja izmena: 02.09.2010, 20:46:46 Tango »
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže markot

• Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: 02.09.2010, 22:36:01 »
Ili negde gresim?

Ovo  je  pitanje  koje  dotice  i  mikroekonomiju  i  makroekonomiju  . 
Po zakonima  mikroekonomije  povecanjem  proizvodnje  povecavaju  se i  troskovi  .Medjutim  na makro  nivou  GDP  (Gross Domestic  product )  je zbir  svih prozivedenih  dobara u  jednoj  ekonomiji  ,+  izvoz minus  uvoz  . OVo  je najjednostavnija  jednacina  ,a  u  okviru  nje  imamo  jos  doooooooosta  toga  :)  AKO  je  jak  kurs  neke  zemlje  ,onda  izvoz  slabi a  ako je pri  tom   uvoz  na istom  nivoou ,posto  se nista ne  prodaje  onda  se  gomilaju  zalihe  (ove  zalihe  ze  smatraju  buducom investicijom  ,osim  ako  ne trebaju  da  se  otpisu ,odnosno  ako ne  ide  previse  amortizacije  na njih  )   . Dalje  , suma svih  proizvedenih  dobara  u jednoj  zemlji  su  : (stednja  ,drzavna  potrosnja  ,licna  potrosnja) +  uvoz -izovz  .  Ako  je  ovaj  prvi  dio  veci  od  razlike  izmedju  uvoza i  izvoza  ,onda  je GDP  pozitivan  ,ako nije  onda  je  negativan  i  stvara  se  deficit  . Da bi  se izbjegao deficit  ,jedna  od opcija  je smanjenje  uvoza sirovina  ,ali  isto  tako  smanjujete  prozivodnju  ..dok  osnovni  troskovi ostaju  fiksni (troskovi  se  povecavaju  proizvodnjom VC  ,ali  osnovni  troskovi  ostaju konstantni FC ) ,druga opcija  je  Centralna  Banka  i  operacije  na  trzistu /kamatne  stope  ,ili  FOMC /FED kod  Amerike gdje se smanjenjem  kamatnih  stopa   odvracaju  investitori  koji  kupuju  obveznice  koje  zbog prinosa  na kamatne stope  kao  i  jakog  kursa  daju  sigurnu  investiciju  . Treca  opcija  je  zaduzenje  kod  MMF  ,nastavljajuci  jakim uvozom  i  stvarajuci  zalihe  za  buduci  izvoz  . 4.  Opcija  koja je  trenutno kod  nas  u  CG  je  Strane  direktne  investicije  ! ..i  tako  dalje  .Onog  momenta  kada  kurs oslabi  i  poveca  se traznja za vasom  robom ,tj. vise  izvozimo  ..mozemo  da  iskoristimo zalihe  koje  su  stovrene za  vrijeme  stagnacije koje  daju  automatski povecanje  na nas  Bruto  proizovd  ,takodje  povecanjem  prozivodnje  ,povecava  se  i profit  ,iako  varijabilni  troskovi rastu  , Granicni  troskovi  (varijabilni + konstantni )  su  manji  od  Granicnog profita  ,znaci  mi  poslujemo  pozitivno  .  Zato  dolazi  do povecanja  GDP  !  Nadam  se  da je malo  jasnije :)

Ono sto  moramo  znati ,jeste  da  velike  kompanije  nemaju mogucnost  da mijenjaju  cijene  svojih izvoznih  ,kao  i  uvoznih  dobara  iz  sata  u sat  ,ili  kao  mi  ovdje  na  FX  .   OVO   sto  mi trgujemo  ,po market  orderima  je  tkx    PROMPTNO  TRZISTE  ,dok  je TERMINSKO  trziste gdje  se  kupuju opcije /fjucersi   i  drugi  finansijski  derivati  za  odredjeni  vremenski  period . Na  taj  nacin ,izvozno  orjentisana  preduzeca  ,hedzuju  svoje pozicije  kako  ne  bi doslo  do gubitka  ptofita  usled   promjene  kursa  .  Naravno  ,ovo  nije 100%    moguce  ,jer  se ne  zna  koliko  ce tacno  biti  kurs  ,zato  se i  desavaju  propadanja  firmi  .  Velike  kompanije  imaju  posebna  odeljenja  i  strucnjake  koji  se  bave  ovim  pitanjima ,kao  i  licne  bankare  koji  servisiraju  svoje  klijente  ,a  sve njih  nadgleda  Centralna  Bnaka  i  inistucije  vladine  i  nevladine .

Sto  se tice Grcke  ja  licno  mislim  da  je  u  pitanju  spekulacija  .  Niko  ne mzoe  da sakrije  50  ili 100  milijardi  gubitka  ,niti  je  bilo ko  uspio   tako  nesto  prije  ,a  kamoli  300  milijardi  .  Grcka  nije  ispunjavala uslove prilikom  ulaska  u    EU ,ali  je  ipak  dozovljeno  ..mislim da je  ovakav  scenario  planiran ,mada  mozda  grijesim .   Kao jedan od razloga  formiranja  EU  je  upravo  monetarna  stabilnost  ,jer  zemlje  u okruzenju  su  eksperimentisale  sa  deviznim  kursevima  i  tako  obezbjedivale  prednost u  odnosu  na ostale  konkurente  . Sada  kada  nema  monetarnih manevara  pojavljuje  se  PIGS ,koje  su  gle  cuda  i  prije  ulaska  u  EU  najvise  eksperimentisale  sa  kursom  ,odnosno  bili veliki  zaduzenici  :) ;)   

Van mreže Naum

• Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: 03.10.2011, 17:38:51 »
Pozdrav za markota i izvinjavam se sto cu morati da te citiram ali sam procitao nesto sto mi prosto.... para usi :))) Pa ne zameri na maloj digresiji.

"trzisna  ekonomija  nije  perfektna  ,ali  je  sigurno  za  svojih  50  godina  uradila  vise  nego  i  jedan drugi  sistem  za  500  godina ".
Nnije tacno to da poslednjih 50 godina razvoja dugujemo trzisnoj ekonomiji vec tehnoloskom razvoju!

"Polako ,ali  sigurno  ,  nacionalne  granice  slabe i   u buducnosti  ce  se  voditi  ekonomski ratovi "
Sa ovim se uglavnom slazem ali imam zapazanje na ovu tendenciju. Naime, kako to da se vodece ekonomije zdusno zalazu da slabe granice kada je u pitanju kretanje proizvoda ali se grcevito bore protiv kretanja radne snage!!!!!!!!?

"(sjetite  se  da  70'  u  SFRJ  vrlo  mali  broj  ljudi je  posjedovao  televizor )"
... dodajem.... takodje tada u SFRJ niko nije imao mobilni telefon :)))

Ja mislim da je kapitalizam uzasno surov ali je nuzan jer koliko toliko filtrira kvalitet od nekvaliteta :) tako da se u nacelu ako sam dobro razumeo slazemo ali mislim da ti pojedini aksiomi nisu na mestu :)

A sto se Forexa tice, iako sam mlad u njemu, mislim da ce postojati dokle god zbog necega ne zasmeta nekom ko je jaci od njega :) A kada budem malo iskusniji dacu i neko svoje preciznije vidjenje stvari :)

Inace mi je priroda (dzungla) vrlo interesantna za poredjenje kada je u pitanju teoretisanje o makroekonomiji, drustveno ekonomskoj formaciji..... bilo kom ljuckom uredjenju koje je nastalo "prirodnim putem", spontano (bez diktature autoktratije...).

Molim da ne budem pogresno shvacen, moj cilj je samo istina a najmanje bih voleo da se, da kazem, raspravljam sa nekim na ovu temu :)
I jos jednom se izvinjavam sto sam malo odlutao od teme :)

ZNANJE x RIZIK = DOBIT

Van mreže markot

• Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: 07.10.2011, 17:33:34 »

"trzisna  ekonomija  nije  perfektna  ,ali  je  sigurno  za  svojih  50  godina  uradila  vise  nego  i  jedan drugi  sistem  za  500  godina ".
Nnije tacno to da poslednjih 50 godina razvoja dugujemo trzisnoj ekonomiji vec tehnoloskom razvoju!

"Polako ,ali  sigurno  ,  nacionalne  granice  slabe i   u buducnosti  ce  se  voditi  ekonomski ratovi "
Sa ovim se uglavnom slazem ali imam zapazanje na ovu tendenciju. Naime, kako to da se vodece ekonomije zdusno zalazu da slabe granice kada je u pitanju kretanje proizvoda ali se grcevito bore protiv kretanja radne snage!!!!!!!!?

Pozdrav  Naum, i  pozdrav  svim clanovima FX Srbija. Dugo  se  nisam javljao,jako sam zauzet ...navratim, ali kratko :) 

Evo  moje  neko vidjenje,ovog  citiranog :

Tehnologija  je samo orudje u rukama  ljudi(  glavama-masta),medjutim  sistem je  krucijalan za  svaki  napredak  pa  i  tehnoloski. Ne  zaboravimo  da  liberalizacijom misli, kao i postovanjem svojine, javlja se  pogodno  tlo  za  individualni  napredak. Toga  nije  bilo  u  kolektivnom sistemu,  i  sva  misao  je  uglavnom dolazila od jedne  osobe....a  vidimo  da  nije  svako  Steve Jobs ( R.I.P). Razvojem  trzisne  ekonomije, individue  su dobili ogromnu  motivaciju za  pronalazenje  novih  proizvoda...sve ostalo, ukljucujuci tehnoloski  napredak  je  posledica  toga. Svi veci ,i bolji  izmumi ,za  vrlo kratko vrijeme ( 1950 -poslije Marsalovog  plana)  su  stvoreni  zahvaljujuci postojanju sistema trzisne ekonomije. Metak  ubija ljude,ali  ako  nema pistolja ...dzaba ;)

Sto  se tice mobilnosti radne  snage,  pronacices  na sajtu  moj rad  EU i Optimalno  valutno podrucje ..tu ima dosta  o  mobilnosti  radne snage  u  EU.

P.S
Postujem  sva  civilizovana  misljenja  i rasparave  :)