Autor Tema: Tehnike dobrog ulaska u poziciju  (Pročitano 23758 puta)

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
Odg: Tehnike dobrog ulaska u poziciju
« Odgovor #15 poslato: 13.08.2010, 17:41:37 »
Moram da se vratim na temu psihloških linija (nivoa) ili linija sa okruglim brojevima (završavaju na 00 ili 50).

Nije mi jasno mišljenje da su to brojevi kao i svaki drugi (u matematičkom smislu jesu) i da ne treba da obraćamo pažnju na njih. Veliki igrači na forexu postavljaju svoje narudžbine što dovodi do:

1. usporavanja brzine promene cene,
2. neodlučnost cene (oscilacije cene u kanalu, pravilnom, nepravillnom, horiznotalnom, kosom... ili
3. promenu smera kretanja cene (odbijanje)

postoji i slučaj 4. kada cena prođe bez promene brzine. Ovaj 4 slučaj je interesantan za ulazak naročito ako je brzina promene cene velika, što je i tema ovog treda/foruma.

Cenu možemo uporediti sa vozom, a psihloške nivoe (i ostale SR nivoe) sa stanicama. Ekspresni vozovi projure kroz stanice. To je ono što nam treba i u šta uskačemo jer ekspresni voz će nas odvesti daleko i to brzo. Neki drugi vozovi zastanu u stanicu pa nastave dalje, a neki dobiju novi raspored, odnosno mora da se vraćaju odakle su i krenuli (odbijanje)

Pogledajmo eurusd u poslednja 3 dana.

Akteri: cena, tj. voz
Stanice: 1.28 i 1.29 (sagradili ih veliki kupci i prodavci)
Putnici: kupci i prodavci
Kandele: kilometi koje voz prevaljuje

Stanicu/nivo/liniju ne treba posmatrati kao liniju bez debljine nego kao zonu.

Cena je prvo stigla do 1.29. Tu je usporila, bila neodlučna, formiral pin bar hammer (prkatično se posle vraćanja odbila od 1.29 i nastavila početnim smerom).

Posle par kandela ponovo je pokušala da priđe ka 1.29, odbila se, formirala zeleni shooting star, koji nam je najavio kretanje u prvobitnom smeru i dobro mesto za ulazak.

Posle dve crvene kandele i stižemo do neodlučne kandele (dodji) koja najavljuje povratak na 1.29. Višestruki pokušaji vraćanja i prolaska kroz stanicu završili su se naslavno, sunovratom cene za 100 pipa, tj do 1.28.

Voz pošto nije ekrspresni staje u stanici 1.28, i proverava šta je činiti. Zaključak je da se mora nazad. Postojanim ritmom vrača se, na kratko menja smer da pokupi zakasnele prodavce i konačno stiže u stanicu od koje je i krenula: 1.28.

Drugi put je u toj stanici i ne pokušava da bude navalentna i da po svaku cene prođe nazad. Uredno zelenim pin barom najavljuje putovanje ka 1.29. Solidan signal za putnike koji još nisu u vozu. Za neodlučne tu je sledeća kandela, crveni pin bar. Nju su svi videli i ukrcali su se (zauzeli pozicije) tako da voz putuje postojanim ritmom, odnosno nema većih usporavanja. Mesta u vozu ima i dalje pošto je likvidnost valutnog para velika.

Drugi dolazak u 1.29. Poznata stanica tako da je sledilo brzo iskrcavanje putnika, tj prodavaca. Njihova mesta su zauzeli kupci koji žele da vide voz i sebe u 1.29. Sve se odvija po planu, voz usput skuplja druge kupce i hrli ka 1.29.

Kao grom iz vedra neba stiže naredba sa vrha, veliki prodavac želi da se putuju u drugom smeru i to ekspresno. To ostalim putnicima nije po volji ali ne mogu ništa osim da napuste voz ili da promene svoje interese i da oni krenu u tom pravcu.

Hoću da kažem da su psihloški nivoi, SR linije i Fibionačijevi nivoi (u neka prethodna 2,3 posta sam dao lepe primere snage Fibionačijevih nivoa) mesta koja cene respektuje u svom kretanju. I sa njima nije lako razumeti kretanje cena ali bez njih, kretanje cene bi nam bilo skoro potpuno besmisleno.

U datom primeru imali smo čak 5+1(proboj) dobrih mesta za ulaske, čime dolazimo do druge tenike dobrog ulaska u poziciju: Odbijanje od psihloškog nivoa (http://www.forexsrbija.rs/forum/index.php?topic=74.msg675#msg675).
« Poslednja izmena: 21.08.2010, 13:22:37 Tango »
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže huntrader

• Pogledaj profil
« Odgovor #16 poslato: 13.08.2010, 19:59:54 »
Možemo puno da pričamo o tome. Bezprojnih primeraka mogu i ja da stavim čartove, što će biti suprotno sa tvojim mišljenjem. O tome sto pričamo SR linije fibonači, to su toliko relativne stvari. Ako već staviš ovaj chart u neki drugi timeframe od nešto drugo ćeš dobiti. Možde tebi tamo će biti neki SR linije možda drugome neće to biti. Svi gledamo isti chart, ali ipak drugčije razmišljamo. Nekome ono što vidi to je long a nekome short.
Ako gledaš fibonači puno puta ćeš videto da se cena okrenula na 38.2, ali to opet zavisi kako ti vučeš liniju. Neko će to drugačije da vuče.
Ali sve u svemu, ako tebi u svojoj strategiji su bitni te psihološki brojevi, nema nikakvih problema. Koristi to!
U mojoj strategiji je absolutno beznačajan. Ako vidim signal i odgovara RR (Risk Reward) po meni, onda ulazim trgovanju. Svejedno dali je tržište kod psihološkog broja ili nije. I opet kažem, nećeš od toga biti uspešan gde ulaziš, nego gde ćeš da izlaziš. Ako si već ušao gotovo. 50% imaš dali si pogodio. Ako nisi, izali što pre iz trgavenje, aki si pogodio onda se trudi da ostaneš što više u to.

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #17 poslato: 14.08.2010, 00:52:07 »
Slažem se da svako od nas ima različit pogled, vizuru na istu stvar, tj kartu, i da ti pogledi iako su različiti daju iste rezultate, što znači da ne postoji samo jedan dobar način. Počinjem da razumem zašto kažeš da za tebe psihološki nivoi, SR, Fib su kao i svaki drugi nivoi. Verovatno zato što ti kroz svoju vizuru vidiš značaj svakog nivoa a ne samo navedenih. Nadam se da će mi se vremenom i iskustvom vizura pomeriti u tvom pravcu.

Van mreže huntrader

• Pogledaj profil
« Odgovor #18 poslato: 14.08.2010, 07:55:31 »
Nemoj sad misliti da imaš pogrešno mišljenje o tržištu, i da je samo to dobro kako ja razmišljam. Ne radi se u tome. Puno kurseva sam prešao, i na nekoliko mesta sam naišao gde isto uče kaku su to važni te psihološki brojevi, istorijski nivoi... Sad kažu da je usdjpy na istrorijskom nivou. Pa šta onda. Sad svi milsi da će se okrenuti tržište i biće long. Dok mi je short sigurno neću igrati u long. U maju koliko puta su rekli da je zlato došao isto do istorisjke cene i već mora da padne. Na krjau bez problema je još išao gore.
Ne sme ti biti cilj da pogodiš gde će da se okrene tržište, jer budućnost niko ne vidi. Oni će zaraditi pare, ko uspe velike pokrete sa većim lotovima uvhatiti i sa više pozizicijama.

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #19 poslato: 20.08.2010, 17:28:53 »
Ulaz posle neodlučnih kandela (sveća).
Kada imamo naređane neodlučne kandele (što znači da su početna i krajnja cena bliske) raste šansa za nagli skok ili  pad cene. Pogledajmo sliku u prilogu, današnje stanje.

Prva vertikalna crvena linija označava ulazak u poziciju. Razlog ulaska dve neodlučne kandele ispred. Ušlo se kada se cena dovoljno pomerila. Pri tome je praćen osnovni trend.

Druga vertiklana crvena linija je drugi ulazak. SL je već pomeren BE+1 kod prve pozicije i ima se rezerva za riskantniji ulazak (samo jedna neodlučna kandela pre ulaska).

Osam kandela dalje imamo 4 neodlučne, dobro mesto za još jedan ulazak (što bi u zbiru dalo preko 100 pipa), ali nisam bio pored računara. I pored toga dobrih 88 (53+35) pipa. Dalje me nije interesovalo pa sam izašao.

Pošto je sve u trendu rizik ulaska je dosta mali. U svakom slučaju izaći ako cena ne krene odmah na našu stranu.
« Poslednja izmena: 21.08.2010, 13:23:51 Tango »

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #20 poslato: 21.08.2010, 13:13:48 »
Ulaz na odbijanje od otpora
U ovom slučaju taj otpor je psihloški nivo koja završava na 50. U prilogu je stanje od juče EURGBP M15. Prvi pokušaj proboja nivoa 82.50 vidimo skroz levo na karti. Zatim vidimo drugi pokušaj proboja, zatim neodlučnu kandelu (još jedan signal za potvrdu da neće biti probijen, vidi prethodni post) i počinje padanje cene gde ulazimo. Označeno tirkiznim kvadratom. Pokazalo se da je promena cene silovita i koristimo rezervu ostvarenih pipova za drugi riskantniji ulaz. Drugi tirkizni kvadrat. Pre ulaza proveravamo gde je 82.00 (sledeća železnička stanica) - dovoljno je daleko. Sa zatvaranjem tržišta smo u plusu 120 (86+34) sa i dalje otvorenima pozicijama.
« Poslednja izmena: 21.08.2010, 18:00:09 Tango »

Van mreže huntrader

• Pogledaj profil
« Odgovor #21 poslato: 24.08.2010, 15:34:46 »
Ako smo već pričali u dobrim ulazcima, onda i ja da postavim jednu sliku. I da još jednom potrvrdim da za mene ne znače ništa te istorijske cene gde je sad i usdjpy. Kad trend ide prema dole, onda ne pada mi napamet de trgujem protiv trenda i da razmišljam u buy-u. SL ću sad da pomerim sve na jednu mesto oko 84.15
Pozdrav svima!

« Poslednja izmena: 24.08.2010, 19:59:22 FXModerator »

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #22 poslato: 24.08.2010, 15:41:03 »
Bravo, dobra skola !

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #23 poslato: 24.08.2010, 19:00:10 »
Ni meni ništa ne znače istorijske cene, što se vidi iz priloženog pošto sam ušao sa sell. U prethodnom postu nije mi baš najasnije koja je ideja ulaska, gledao sam i kroz lupu ali je baš sitno.

Van mreže huntrader

• Pogledaj profil
« Odgovor #24 poslato: 24.08.2010, 19:16:53 »
Čestitam ti! Lepo si uvhatio i ti trenda.
Sad sam u kracem vremenski periodu trgovao. Gledam više stvari pre ulazka, ali moram priznati da ovaj ulaz, nije bio baš po mom sistemu, ali je uspeo...

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #25 poslato: 24.08.2010, 20:00:14 »
Ni meni ništa ne znače istorijske cene, što se vidi iz priloženog pošto sam ušao sa sell. U prethodnom postu nije mi baš najasnije koja je ideja ulaska, gledao sam i kroz lupu ali je baš sitno.

Jel' se sad bolje vidi? :-)

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #26 poslato: 24.08.2010, 23:38:13 »
Odlično se sada vidi i traži proučavanje.

U prilogu stavljam detaljan izveštaj mog trgovanja, juče od 11h pa danas do 23h. Ostvareno je oko 530 pipa plus oko 130 pipa u nezatvorenim trgovinama (iz nekog razloga Insta trader u demo nalogu iako za lot size prikazuje 0,1 računa kao da je 0,01). Čini mi se da je to dobar rezultat, ustvari baš sam zadovoljan, pošto sam nov na forexu. Pri tome su mi vesti u 16h pojele dosta pipa jer sam pobrkao kada su, inače bi rezltat bio bolji. Ako neko ima volje da gleda priloge, sugestije su dobrodošle.
« Poslednja izmena: 25.08.2010, 00:31:49 Tango »

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #27 poslato: 28.08.2010, 12:23:18 »
Nastavk prethodnog posta.

Metoda je naredna dva dana dala minuse od 300 i 200 pipa tako da je poništila gore ostvareno. Zahteva dodatno testiranje. Zasniva se na tome da uhvati trend i da će cena stići do narednog 00 nivoa. Preduslov je da otvorimo pozicije više različitih parova koji su u trendu. Recimo da možemo da sa 60:40 odnosom predvidimo nastavak trenda. Ako otvorimo pozicije u 10 parova, to bi značilo da na 6 parova dobijom a na 4 da gubimo. Razlika je plus 2, još uvek dobar rezultat. Ali sobzirom na ostvaren negativan rezlutat, moje predviđanje bilo je ispod 50%. Razlog: ne postojanje dovoljno jasnih trendova i forsiranje metode kada joj nije vreme.
« Poslednja izmena: 11.09.2010, 12:15:17 Tango »

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #28 poslato: 10.09.2010, 10:22:18 »
Jutros u 8h GBPJPY se spustila do nivoa 129.00. 4 kandele testirale taj 00 nivo i odbile se. Zakoruženo elipsom. Da je to dobro mesto za ulazak ukazju dve skoro neodlučne kandele i dve sa dužim repovima na dole. Isto kaže i stohastika koja je dole i negativni MACD. Indikator Schaff jasno ukazje buy, zaokruženo. Naročito je važno da se to poklapa  sa Frankfut open (žućkasta podloga). Ko voli Bolingera, zelene linije, vidi da su 4 kandele uz donju stranu kanala tako da ima šanse da krenu na drugu stranu. Potencijalni profit je ili do CPP (glavni pivot nivo), ili do nivoa 130.00 ili do pivota R1 130.039. Ja sam kasno stigao tako da sam uzeo samo 10 pipa pre vraćanja cene unazad.

« Poslednja izmena: 11.09.2010, 12:10:44 Tango »

Van mreže xomep

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #29 poslato: 10.09.2010, 11:36:48 »
koji indikator koristish za obelezhavanje pochetka rada berzi?