Autor Tema: Tehnike dobrog ulaska u poziciju  (Pročitano 23756 puta)

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
Odg: Tehnike dobrog ulaska u poziciju
« Odgovor #45 poslato: 17.10.2010, 12:34:22 »
Hvala na podršci i ponuđenoj pomoći. Rad na demu je, koliko god izgledao bez rizika, nosi rizik stvaranja loših navika za Live. Bolje je raditi Live i sa 1 centom pip (što znači da čovek treba da izgubi valikih 1000 pipova, da bi izgubio manje od 1000 din) nego raditi demo.

Forex se možda može uporediti sa nekom višom školom ili čak fakultetom, u kome postoji veliki broj predmeta i pratećih vežbi koje se moraju savladati i koje traže svoje vreme. Taj proces učenja i osposobljavanja, u kome sam, mi jeste uzudljiv ali i naporan a Live bi mi u tome sada bio dodatna obaveza. S druge strane želja mi je da pređem na Live i gledaću da učinim što pre. Javljaću kako stvari idu.
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #46 poslato: 20.10.2010, 09:47:06 »
Long pozicija gore objasnjenja se zatvorila. U prilogu je slika koja sve govori.

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #47 poslato: 20.10.2010, 10:01:45 »
Long pozicija gore objasnjenja se zatvorila. U prilogu je slika koja sve govori.

Zašto mu nisi povlačio SL proporcionalno kako si odlazio u profit ?

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #48 poslato: 20.10.2010, 15:29:18 »
Mislim da u pozicionoj trgovini nije dobra taktika povlačenje SL proporcionalno ostvarenom profitu. Na gornjoj karti vidimo da nas je u jednom trenutku 12 pipova delilio od izlaska. Logikom TS bismo tu izašli ranije, uzeli neki profti veći od 12 pipa i prekinuli long trgovinu. U nekim slučajevim bi se pokazalo dobrim jer je ostvaren manji profti umesto da smo završili sa nulom. Ali bi se u drugim slučajevima pokazalo da je propušten veći, kao u ovom slučaju, ili ekstremno veći kao u slučaju dugotrajnih trendova.

Poziciona trgovina je trgovanje gde ciljamo na više stotina čak i hiljada pipova i u tome trebamo biti dosledni. Izlaz iz takve trgovine mora biti jasan signal, ne TS. Dolazimo do onga što je huntrader rekao u ovoj temi pre oko dva meseca: "... da je važan ulazak, ali mnogo je važnije izlazak iz trgovanja". U ovom slučaju taj signal je bio proboj jasne trend linije.

S druge strane, pošto je to bila moja prva long trgovina, najdublja želja mi je ipak bila, sada shvatam, da je pustim "do kraja" jer će mi kao takva biti vrednije iskustvo od uzimanja određenog broja pipova.
« Poslednja izmena: 20.10.2010, 15:33:18 Tango »

Van mreže TheSage

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #49 poslato: 20.10.2010, 22:10:33 »
Za ovakvu strategiju najpogodniji je linijski grafik. Treba non-stop pratiti i iscrtavati ivice kanala i dok dođe do probijanja linije treba sačekati da se formira makar 1-2 segmenta linijskog grafa posle proboja i onda se ulazi u poziciju. Naravno, ova strategija je za one koji dobro uočavaju ovakve stvari i imaju veliko strpljenje.

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #50 poslato: 12.11.2010, 13:48:19 »
Današnji dan mi je bio uspešan, mada mi nije bio cilj da pravim pipove, nego da što više testram ulaske u pozicije.

Urađeno ukupno 17 ulaska, 4 sell i 13 buy. 5 je završeno u minusu, sa prosečnim minusom od oko 7 pipova. 3 je Be i 8 je u plus. Razlika plusa i minusa je plus 188 pipova.

68% ulaska je pozitivno ili na nuli. To nije veliki procenat. Trebao bi biti bolji. Veliki broj pipova je ostvaren zahvaljujući živom kretanju cene i malom prosečnom gubitku po lošem ulazu.

Ulasci su rađeni samo na proboj trougla ili ulazak u trend kada se cena vrati ili otvori izmedju eme 5 i eme 10 na m5 karti. Takvi ulasci su rađeni sa ciljem probe za razvoj EA koji bi na taj način ulazio u pozicije. Ulaske, pošto sam ručno radio, ipak nisam sve odradio dosledno prema planu.

Nisam pravio slike ekrana ali ću se potruditi da na dalje ilustrujem buduće trgovine. U prilogu je istorija računa.

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #51 poslato: 20.11.2010, 13:43:34 »
U prilogu je moje trovanje u poslednaj dva dana.

144 trgovina, ukupan profit 14 pipa.
62 trgovine su u minusu sa prosečnim minusom od 5,8 pipa,
26 trgovina je BE,
56 trgovine je u plusu sa prosečnim plusom od 6,6 pipa.

Najveći broje trgovina je otvorio i zatvorio EA koga razvijam i koji je početnoj fazi. Daleko od sigurnih ulazaka sobzirom da ima više negativnih nego pozitivnih trgovina.
« Poslednja izmena: 20.11.2010, 14:45:09 Tango »

Van mreže FXMaster

• Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • www.forexsrbija.rs
« Odgovor #52 poslato: 22.11.2010, 14:37:22 »
U prilogu je moje trovanje u poslednaj dva dana.

144 trgovina, ukupan profit 14 pipa.
62 trgovine su u minusu sa prosečnim minusom od 5,8 pipa,
26 trgovina je BE,
56 trgovine je u plusu sa prosečnim plusom od 6,6 pipa.

Najveći broje trgovina je otvorio i zatvorio EA koga razvijam i koji je početnoj fazi. Daleko od sigurnih ulazaka sobzirom da ima više negativnih nego pozitivnih trgovina.
Dobro je to, od negde mora da se krene, samo tako nastavi...

Van mreže NenadPavlov

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #53 poslato: 22.11.2010, 17:41:26 »
Pošto mi je Tango za vikend predložio vežbicu koja se sastoji od pravljenja 3x20 pipa dnevno, danas sam imao malo više vremena pa sam uspeo da napravim 7x20. Tu su bile posle neke pozicije koje sam zatvorio u malom plusu jer psihički nisam mogao da pratim više, a tu je i jedna pozicija sa oko -5 pipa i jedna sa oko -15 pipa, koja je inače prva otvorena, a poslednja zatvorena. :)
Koristim demo račun na 100.000, 1 lot, radi mog lakšeg računanja i snalaženja.
Radio sam po M5, a trendove proveravao na M15 i M30.

Evo prilažem dokaze (počev od selektovane pozicije - znam da svi vidite datum, al reko da napomenem). ;D
« Poslednja izmena: 22.11.2010, 18:04:00 NenadPavlov »
"The best indicator for ANYTHING is between your ears."

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #54 poslato: 22.11.2010, 18:03:58 »
Vežba 3x20 koju je smislio Master Graem na Forexfactory sastoji se u tome da trejderima razvije instinkt dobrog ulaska u pozicije. Sastoji se u tome da na posebnom demo nalogu dnenvo ostvarite 3 x 20 pipa. Uslovi su:

- SL 20 i TP 20
- nema izlaženja iz pozicije dok se ne zatvori sa plus ili minus 20
- nema ulaženja u novu poziciju dok se prethodna ne zatvori.

Ako spalite račun, nije problem, otvorite novi. Gubici se ne broje, broji se samo 3 puta 20 plusa dnevno.

Posle 6 meseci svakodnevene vežbe imaćete instinkt kojim ćete u 80% uspešno ulaziti u pozicije.

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #55 poslato: 22.11.2010, 19:15:39 »
U prilogu su današnje trgovine:

21 trgovina, ukupan profit 81 pip.
7 trgovina je u minusu sa prosečnim minusom od 5,4 pipa,
2 trgovina su BE,
12 trgovina je u plusu sa prosečnim plusom od 6,7 pipa.

67% je Be ili u plusu.

Van mreže huntrader

• Pogledaj profil
« Odgovor #56 poslato: 22.11.2010, 19:18:53 »
U prilogu su današnje trgovine:

21 trgovina, ukupan profit 81 pip.
7 trgovina je u minusu sa prosečnim minusom od 5,4 pipa,
2 trgovina su BE,
12 trgovina je u plusu sa prosečnim plusom od 6,7 pipa.

67% je Be ili u plusu.

Lepi su ovi rezultati, ali nemoj se nadati (i ne samo ti nego bilo ko) o tome da ćeš ikada imati 80% pogađaj na berzi DUGOROČNO. To je samo iluzija. Matematički nema šanse. Naravno imaćeš dane kada ćeš više puta pogoditi tržište, ali to će se i izjednačiti sa gubicima. Dali ćeš biti uspešan ili ne, to će da zavisi od MM-a. Ali MM nije jednako (kao svi početnici misle) da nemoj rizikovati više od 2-3% od računa. To je samo mali deo. Još nisam od nikoga video na forumu da je spomenuo da izračuvanje veličina pozicija isto deo MM-a . I to je isto jedno jako bitno deo toga. A da već ne pričam o tome kad si već ušao u poziciju i krenuo u tvom smeru, onda kako da pratiš sa SL-om i gde ćeš da izlaziš. Sve je to MM.
Trejder od koga sam učio on već trguje 8 godina na berzi i 5 godin na forexu. On i dan danas negde oko 40-45% pogodi tržište. Ali je jako uspešan. Ove godine je već preko 300.000 evra zaradio. :-) On absolutno se ne trudi da pogodi smer pošto zna da 50% ima šanse. Fokusira na MM i tako zarađuje.
Pa vi ćete videti dali ćete nastaviti da poboljšavati pogodak svog ulaska, što je po meni absolutno pogrešan smer, ili ćete fokusirati više na MM....

Van mreže NenadPavlov

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #57 poslato: 22.11.2010, 22:43:02 »
Evo ja se, kao još uvek laik, slažem da nije dovoljno znati ući u poziciju. A mislim da su se i ostali složili sa time u raznim temama na forumu. Lično se ne opterećujem % učinka niti ću ga računati. Uzeo sam da radim predloženu vežbu da bih stekao rutinu u praćenju cene i odlučnost da uđem kad mislim da treba(bez obzira na ishod). I to je jedan deo priče. Danas mi je bio berićetan dan, sutra ko zna. Ja ne, niti me je trenutno briga. :)

U toku mog kratkotrajnog trejdovanja naišao sam na lični unutrašnji konflikt kada je u pitanju izlazak iz pozicije. U ovoj vežbi to nije slučaj, jer se ide na +/-20, ali u drugom slučaju kada cena krene u mom smeru skontao sam da ne mogu da se dogovorim sa sobom šta je najbolje uraditi. Staviti TP i izaći sa tom sumom, pomeriti SL na BE ili staviti TS. Ako stavim TS imam utisak da će se približiti suviše ceni i da će se zatvoriti, a može da ide još u plus. Ili otvarati nove pozicije, ali nije mi baš najjasnije kako je najbolje i kada.  Shvatam da sve ima svoje prednosti i mane. Zato bih voleo da čujem tvoje mišljenje huntrader kako ti to radiš jer si već spominjao čini mi se u nekoj drugoj temi. Isto tako bih voleo da čujem i druge kako se "dogovaraju sa sobom"...
"The best indicator for ANYTHING is between your ears."

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #58 poslato: 22.11.2010, 22:54:41 »
Hvala huntraderu na poruci. U njoj ima puno vrednog. Posebno mi se sviđa to da se ne treba baviti pogađanjem smera kretanja cena nego da se dobar MM obezbeđuje konzistentnost u uspehu. Voleo bih da iskusniji članovi podele deo znanja sa nama o MM-u.

Van mreže huntrader

• Pogledaj profil
« Odgovor #59 poslato: 22.11.2010, 23:15:06 »
Evo ja se, kao još uvek laik, slažem da nije dovoljno znati ući u poziciju. A mislim da su se i ostali složili sa time u raznim temama na forumu. Lično se ne opterećujem % učinka niti ću ga računati. Uzeo sam da radim predloženu vežbu da bih stekao rutinu u praćenju cene i odlučnost da uđem kad mislim da treba(bez obzira na ishod). I to je jedan deo priče. Danas mi je bio berićetan dan, sutra ko zna. Ja ne, niti me je trenutno briga. :)

U toku mog kratkotrajnog trejdovanja naišao sam na lični unutrašnji konflikt kada je u pitanju izlazak iz pozicije. U ovoj vežbi to nije slučaj, jer se ide na +/-20, ali u drugom slučaju kada cena krene u mom smeru skontao sam da ne mogu da se dogovorim sa sobom šta je najbolje uraditi. Staviti TP i izaći sa tom sumom, pomeriti SL na BE ili staviti TS. Ako stavim TS imam utisak da će se približiti suviše ceni i da će se zatvoriti, a može da ide još u plus. Ili otvarati nove pozicije, ali nije mi baš najjasnije kako je najbolje i kada.  Shvatam da sve ima svoje prednosti i mane. Zato bih voleo da čujem tvoje mišljenje huntrader kako ti to radiš jer si već spominjao čini mi se u nekoj drugoj temi. Isto tako bih voleo da čujem i druge kako se "dogovaraju sa sobom"...

Hvala na pitanju. To dobro vidiš da na forexu stvari imaju dve strane. I nije lako biti pametan i doneti odluku. Ali ono što bi mogao da ti preporučujem da imaš svoje pravilo i drži se za toga. Nemoj ni slučajno jednom ovako drugi put onako da radiš...

Ja na sledeći načim razmišljam. Ako sam već ušao u trgovanje onda moj prvenstveno cilj da SL vučem u nuli. Ako sam pogrešio onda što pre želim da izađem iz trgovanje. Ako tržište ide u moj smer i SL mi je već u nuli, onda sledeći korak mi je da nađem priliku da otvorim sledeću poziciju u isti smer. Bitno je da već bez rizika sam na tržištu.  Probaću da uhvatim trend i to sa što više pozicijom. Nije mi cilj da negde postavim TP i da izađem iz trgovanje. Razmisli logično. Ako imaš jednu radnju koji ti dobro funkcioniše siguran sam da ti nije cilj da zatvoriš. :-) Nego pre ćeš da otvoriš još jednu radnju i još jednu...
Ovako razmišljam ja... Siguran sam da ima ko će da se slaže sa ovom vrstom psihologijom a i biće ko neće.