Autor Tema: Tehnike dobrog ulaska u poziciju  (Pročitano 23762 puta)

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
Tehnike dobrog ulaska u poziciju
« poslato: 12.08.2010, 10:33:30 »
Znamo kako je važno dobro ući u poziciju, a to znači da se cena ide u pravcu u kome želimo i to od prvog pipa po ulasku, da bi se time odmah rešili negativnog spreda i da dođemo do nekog plusa koji bi nam omogućio BE (stop loss=entry prace) ili izlaz sa +1 (stop loss=entry price+/-1). S druge strane znamo koliko to nije lako (u mojim prvim danima forexa imao sam utisak da moj kompjuter kontroliše celo forex tržište, zato što god da uradim, tržište uradi kontra).

Želo bih da ovde razmotramo tehnike dobrih ulazaka.

Jak proboj psihloškog nivoa. Ono što za mene sada daje najbolje rezultate je ulazak na proboj psihloškog nivoa sa jakim momentom (zamahom, pokretom) cene. Psihološki nivoi su oni sa okruglim brojevima. 1.2000, 1.3000 itd, 85.00, 86.00 itd, znači na 100 pipa udaljenosti. Treba obratiti pažnju na među nivoe, npr 85.50. U prilogu je slika od trenutnog stanje USDJPY, 30 M. Školski primer. Višestruki pokušaji proboja cene na gore kroz 85.50. Konačno je nivo probijen i to bez dvoumljena cene, znači pravi momenat za ulazak. Naravno ne znamo dokle ćemo stići ali je zato šansa za gubitak/rizik sveden na minimum.

Ako smo propustili proboj, čekamo da cena stigne do sledećeg psihološkog nivoa i/ili tražimo u drugim parovima gde je cena blizu psihloškog nivoa.
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže huntrader

• Pogledaj profil
Odg: Tehnike dobrog ulaska u poziciju
« Odgovor #1 poslato: 12.08.2010, 11:11:58 »
Slažem se stobom da je važan ulazak, ali mnogo je važnije izlazak iz trgovanje. I ne slažem se stobom sa tako zvanim psihološkim brojevima. To su samo brojevi. Ako već stavljaš to u drugim timeframe-u odmah će nešto drugo dibiti. Pogledaj usdjpy u H4. Drugačije izgleda. Moje mišljenje je da nećes biti uspešan trejder, ako takve stvari gledaš.
Jedno pitanje. Zamisli da 10 ljudi u jednoj kancelariji dobiju isti signal da ulaze u trgovanju. Isti devizni par, isti smer is ista veličina pozicije i isto vreme. Šta misliš, dali će svako sa istim rezultatom završiti trgovanje? Mislim da i Ti znaš odgovor da neće. Zato po meni mnogo je bitnije, da znaš kad treba da izlaziš iz trgovanje.
Kad si već ušao u trgovanju imaš 50% da pogodio gde će ići tržište. Ako si pogrešio onda što pre treba izaći is trgovanje, a ako si pogodio onda trebaš da maximalizuješ profit. Vido sam da si lepo uvhatio juče pad na eurusd. Isto sam i jato uradio ali na eurjpy, ali sa razlikom, da sam ja imao 5 otvorenih pozicija u sell-u. I tako sa padom od 320pipa ja sam uvhatio 860 pipa. A celi rizik mi je bio 60 pipa. Ali ako već pričamo u ulazku u trgovanju moj savet je da tražiš situacije gde sa malim rizikom možeš da ulaziš u trejd i minimum 1,5 puta više možeš očekivati da zaradiš.

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 12.08.2010, 11:45:00 »
Slažem se oko izlazaka ali nisam želeo da u ovom tredu/forumu diskutujemo šta je značajnije, nego da pričamo o tehnikama ulaska, a rado bih da neko otvori priču i za izlaske.
Naziv psihološki nivo sam preuzeo iz engleske literature, ne znam kako bi ih drugačije nazvao... Oni jesu brojevi kao i svaki drugi ali trejderima su ipak često značajni što dovodi da utiču na kretanje cene. Nisu značajni kada ih cena glatko probije.
Inače situacija je lošija od 50% da smo pogodili smer samim ulaskom. Ako bi ulazili sa glava pismo a po istim pravilima SL i TP, dovoljno dugo, ne bi smo bili na nuli, nego u minusu, zbog spreda.
Priznajem nisam se setio da otvorim još neku poziciju za vreme jakog trenda. Hvala na odgovoru, vidim da si iskusan trejder od koga se može naučiti.

Van mreže huntrader

• Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 12.08.2010, 12:24:20 »
Spread je drugi stvar. Tržite ili gore ili dole ide. Nema drugo. To je 50% šanse da pogodiš. To je druga stvar da mora da ide više u tvom pravcu da bi bio u nuli ili da bi zaradio. To je jako pametno, kad si pogodio smer da SL povučeš u ulaznoj ceni. I ja tako radim. Kod drugog otvorenog pozicije već sam bez rizika u trgovanje. Pošto onda već vučem SL u prosečnu ulaznu cenu. Jeste da često se desi da me izbaci u nelu ili sam malim zaradom. Kad uvhatiš jedno takvu pomeranje kao što juče bilo. To je pravi zarada.
A da se vratim na brojeve. Veruj mi, ne sa okruglim i psihološkim brojevima ćeš zaraditi pare. Absolutno nisu bitni. Bitnije da imaš svoju izrađenu strategiju i da se držiš za to. I nemoj slušati nikoga, ali onda i moraš imati poverenje u svoju strategiju.
I nemoj da padaš u  istoj početničku grešku kao najviše ljudi. Svaka strategija ima svoje vreme kada bolje funkcioniše i ima kada slabije. I šta rade početnici?! Kada vide da tržište nije za to strategiju, jednostavno odustaju i traže neku drugu. I tako će samo da gube na tržištu i na kraju da odustaju. Ja mislim da najveći problem svugde da svi na tehničku i na fundamentalnu analizu obrate pažnju. Sigurno si već negde čitao da berza je 80% psihologija i samo 20% tehnička i fundamentalna analiza. A na kraju šta svi traže? Head&shoulders, dupli top, dupli botom itd... Zato i samo 10% ljudi uspešan na berzi. Ja mislim da prvo u glavi treba stvari da se stavi na mesto.
Nemoj me pogrešno svatiti. Ja nisam protiv tebe, samo želim da Ti pokažem jedan pravac gde bih trebao da ideš. I ja sam već puno početničku grešku uradio i puno sam učio od toga. Samo Ti želim skratiti put do uspeha, pošto vidim da si nov u ovom poslu.  :)

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 12.08.2010, 12:48:06 »
Pozdrav svima...
Trejder iz Bugarske je na toj strategiji pre dve godine uzeo 560.000 $ , počeo je sa računom od 10.000 $.
Nizao je sell-ove na valutnom paru EUR/USD u vremenskom intervalu od tri meseca.
Start mu je bio jul 2008 na ceni 1.5800, a finiš na ceni 1.2800.
Ukupno je bilo u igri oko 50 pozicija (srazmerno je povećavao veličinu lota sa svakim sledećim ulaskom).
U jednom momentu, cena je doživela retrace od skoro 1000 pipa i bilo mu je falilo samo 50 pipa da ispadne iz pozicija , ali je sreća bila na njegovoj strani .  :P
Kraj i sami znate...

Van mreže FXMaster

• Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • www.forexsrbija.rs
« Odgovor #5 poslato: 12.08.2010, 16:35:13 »
Vrlo profitabilna i veoma popularna strategija, sa poznatim  sloganom  "Trend is your Friend!"

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 12.08.2010, 17:13:35 »
Strategiju  ulaska  na trziste  pomocu  psiholoski -atraktivnih brojeva  ,prvi  put  sam procitao  od  trejdera  THERUMPLEDONE  ,koji  je   inace izbacen  sa  mnogih popularnih  foruma :)  Obradio  je  veliki broj  indikatora ,i  stvorio  jedan  svoj  ..mislim  da  se  zove  Golden  ili  tako nesto ,a  pokazuje  te  psihooske brojeve  :) . Dok   dodavanje  pozicija  u pozitivnim  smjeru  je  ANTI-martingale  ,  jako opasno  :)) 

Ipak  ,svako  trguje  kako  misli da  treba  :)

Van mreže huntrader

• Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: 12.08.2010, 17:20:44 »
Zašto misliš da je opasno aku zaštićene pozicije? Interesuje me tvoje mišljenje.

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: 12.08.2010, 17:28:28 »
gore  je navedeno  da  nije  koristio  SL  ,kao sto se  i ne koristi  kog  Martingale  tehnike  . Trejder  je imao srece  .    Kad  se  zastite  pozicije  ,a  pri  tome  otvaraju  nove  uvijek postoji mogucnost  za  retrasement  ,sto  je  i normalno.  Tako  da  uvecana  pozicija  sa  SL koji biva  dodirnut  kada  je  trziste u  retrasement moze  da  pojede  do tada  stvorenu  zaradu  . 

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: 12.08.2010, 17:31:31 »
Strategiju  ulaska  na trziste  pomocu  psiholoski -atraktivnih brojeva  ,prvi  put  sam procitao  od  trejdera  THERUMPLEDONE  ,koji  je   inace izbacen  sa  mnogih popularnih  foruma :)  Obradio  je  veliki broj  indikatora ,i  stvorio  jedan  svoj  ..mislim  da  se  zove  Golden  ili  tako nesto ,a  pokazuje  te  psihooske brojeve  :) . Dok   dodavanje  pozicija  u pozitivnim  smjeru  je  ANTI-martingale  ,  jako opasno  :)) 

Ipak  ,svako  trguje  kako  misli da  treba  :)

Po meni nije opasan ovakav način trgovanja. Konstantno se povlači i drži na rastojanju SL kada su pozicije u plusu. Najgore što može da ti se desi je da iz svih trejdanja izađeš bez profita , ali i bez minusa.
Rizikuješ samo na početku određeni broj pipa.

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: 12.08.2010, 17:43:05 »
 1. BUY  0.1lot  ..trziste  se  pomjeri   za  30  pip 
2.   BUY    0.2  Lot  od te  cijene  SL  15  pip  .

3 .retrasement  20  pip   .   

4     Rezultat  5  pipa  minusa  /ne brojimo  spread 

Ako je  postavljen  TP  na  prvoj poziiji  ,onda je skor   0  pip  .  Potom  krene  jak proboj  cijena  (mnogo  puta  se  desava  )  i   mi  propustimo  glavni trend     :(   

Na  Forex-u  je  sve  izvodljivo  ,  ali ovakav  scenario  je  veoma  cest  ..a  zamislite  da nema  SL  ???

Van mreže huntrader

• Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: 12.08.2010, 17:56:14 »
Ja nisam rekao, da povećavam veličina pozicije. Uvek trgujem sa istom veličinom. Na primer. Ulazim u trgovanju. Moj SL je od 30 pipa, tržište se pomeri 30 pipa u moj smer, onda povučem SL u nuli. Ako tržište se pomeri 60-70 pipa od mog ulazne cene, onda ću otvoriti još jednu poziciju. Oba dva SL stavljam na primer 30 pipa (+spread) od drugog pozicije. Znači sad imam jednu poziciju koji mi je u 60 pipa a plusu i imam jednu poziciju gde još imam 30 pipa rizika, ali ako sve ukupno gledamo onda sam bez rizika na tržištu. U najgorem slučaju me izvadi tržište is trgovanje u nuli ili sa malom zaradom. Ali ako nastavlja da ide u moj smer, onda već dve pozicije ću imati.Posle ako imam mogućnosti onda a drugu poziciju ću vući u nuli itd. Rizik meni je uvek samo u prvoj poziciji.

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: 12.08.2010, 18:09:24 »
Ja nisam rekao, da povećavam veličina pozicije. Uvek trgujem sa istom veličinom. Na primer. Ulazim u trgovanju. Moj SL je od 30 pipa, tržište se pomeri 30 pipa u moj smer, onda povučem SL u nuli. Ako tržište se pomeri 60-70 pipa od mog ulazne cene, onda ću otvoriti još jednu poziciju. Oba dva SL stavljam na primer 30 pipa (+spread) od drugog pozicije. Znači sad imam jednu poziciju koji mi je u 60 pipa a plusu i imam jednu poziciju gde još imam 30 pipa rizika, ali ako sve ukupno gledamo onda sam bez rizika na tržištu. U najgorem slučaju me izvadi tržište is trgovanje u nuli ili sa malom zaradom. Ali ako nastavlja da ide u moj smer, onda već dve pozicije ću imati.Posle ako imam mogućnosti onda a drugu poziciju ću vući u nuli itd. Rizik meni je uvek samo u prvoj poziciji.

Ali  ja  sam  kazao  da je takva  Martingale ,odnosno  Anti-Martingale strategija :)  Ovo   sto  si  ti predstavio  nije  Martingale  . 

U svakom  slucaju  ako  tebi funkcionise  ,super  ! 
Samo  prije otvaranja  druge  pozicije  ja  bih  sacekao  retrasement   ,pa  onda  usao  u trziste  .   Pogledaj   daily  ATR (Average  Trending  Range )  .poslije 60  pip-a  pomjeranja  ,vrlo  je  vjerovatno  d  ce  uslediti  retrasement  ,prije nego  nastavi  ,ili promijeni  trend  ;)

Van mreže huntrader

• Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: 12.08.2010, 18:14:07 »
Za sada mi lepo funkcioniše.
Naravno gledam ja više stvari u toku. Prethodno samo na primer sam pisao. To nije uvek 30 i 60 pipa. Zavisi od tržište. SL najčešlje vučem ispod buttom ili iznas top. Zavisi od smera. Samo sam probao jako jednostavno da objasnim strageiju. :-)

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: 12.08.2010, 22:53:26 »
Nemoj me pogrešno svatiti. Ja nisam protiv tebe, samo želim da Ti pokažem jedan pravac gde bih trebao da ideš. I ja sam već puno početničku grešku uradio i puno sam učio od toga. Samo Ti želim skratiti put do uspeha, pošto vidim da si nov u ovom poslu.  :)
Ni jednog trenutka nisam pomislio da je nešto protiv mene, nego da su u pitanji dobronamerni saveti tako da vrlo pažljivo čitam svaku rečnicu da bih je upamtio.