OVo je SRDC strategija koja je originalno potekla od OrangeRoshan (FF member) . Mislim da je veoma interesantna ,jednostavna i prije svega profitabilna i konstantna ! Ja sam uneo neke moje modifikacije ,ali ako neko ima bolja rjesenja ... da napravimo HOLLY GRAIL !
Strategija se obavlja na daily chart-u i prije nego krenemo dalje pogledajte ovaj daily chart i recite mi sta vidite ! Nemojte odmah gledati odgovor !
Chart je Daily ,a ulazak u poziciju ,kao i izlazak moze se obavljati na bilo kojem TF ,koji vam najvise odgovara !
Da se vratimo na Daily , kao sto ste vec zakljucili ,
GOTOVO NI JEDNA SVIJECA NIJE ISTA !
Svaki dan se stvara nova svijeca ,i svaki dan su razlicite . Ovo mozemo da iskoristimo i postavimo jednostavnu ,ali jako mocnu strategiju !
Kao sto vidimo na
predhodnoj svijeci postavimo trend linije na
DAILY HIGH i
DAILY LOW ,koje predstavljaju S/R (S-support ,R-resistance ) i tu ce biti nase pozicije ulaska u trziste
Trgovina se postavlja kao pending order ,sa obije strane svijece ,pa koja se prije aktivira . Vrlo jednostavno !
Ovako nase linije izgledaju na M15 ,ovo su aktuelne cijene na EUR/USD (dok pisem ovo )
Ovako izgleda primjer naseg pending ordera ( ja sam postavio samo na jednoj strani ,a potpuno su ista pravila sa gornje strane )
Crvene trend linije predstavljaju ulazak u trziste i Stop Loos . Donja crvena je ulazak u trziste i ona je od zute S-support linije udaljena 10 pip-sa . Gornja crvena je Stop Loss i ona je udaljena od zute S -5 pip-sa . Tako da je udaljenost izmedju 2 crvene 15 pip-sa . Sto se tice TP ,moja inicijalna strategija je 10 pip-sa . Ali ,prava poenta ove strategije je kao sto vidimo iskoristiti ovaj prilicno lijep pokret i lijep broj pipsa
))
Znaci , danas smo imali 2 signala za ulazak na trziste . Jedan gotovo odmah poslije ponoci ,a jedan skoro
Veoma bitno - Nikako ne ulaziti u poziciju kada trziste se povlaci ! Prvi primjer (onaj u ponoc) je pokazao cist proboj S linije , dok je ovaj drugi prvo probao da prodje S liniju (vidite veliki rep iznad nje ) da bi se opet spustio dolje . Tek kada cijena ponovo krene sa gornje prema dolje ,onda ulazimo u poziciju .
Nikako kada krene sa donje sto bi bio BUY a ''bivsa'' Support se sada pretvara u Resistance . Tek kada se ponovo odbije ,ulazimo u poziciju .
Sada ,znam da cete pitati ,ako je probije da li je dobro uci u poziciju (kao BUY signal ovaj put ) ? Pa , nije iskljuceno ...mada manje iskusnim trejderima ne preporucujem ,jer treba provjeriti kakva je volatilnost trzista i koliko je ostalo do otvaranja nove svijece . Jer se i tada pomjeraju i stvaraju nove S/R
Na ovoj slici mozemo da vidimo koliko je trajao ovaj pokret i koliko je mogao da donese pipseva . Ova verzija ima ''vrlo skroman'' TP ,ali isto tako je ne treba nadgledati
Ako zelimo da povecamo ucinak ,onda mozemo da udjemo u poziciju sa 2 otvorena pending ordera . Jedan postavimo prema predjasnjim pravilima , dok drugi postavimo bez TP . Ovaj drugi moramo da pratimo , i cim se od ulaska cijena odvoji recimo 10pipsa , pomjeramo SL na BE (Break Even ) . Ja obicno tada izadjem iz kuce
)))
Naime , vec smo ostvarili 10 pipsa ,imamo pokrivenu poziciju na ovoj drugoj ..to jeste dobijamo besplatnu voznju (free ride )
) Ako trziste krene u nasem smjeru ,mozemo da uzemo pozamasan broj pipseva ! Ova pozicija ,kod iskusnog trejdera ,lako moze da se pretvori u poziciju koju ce drzati otvorenu danima ,pa i nedeljama ....da ne pominjem vise !
Background : Strategija je zasnovana na jednostavnom fundamentalnom elementu ,a to je PA (price Action ) ,tj. dok god postoji trziste ,cijena ce se pomjerati ,a mi to mozemo iskoristiti !
Srecno ,i mnogo pipseva zelim !