Juče sam završio $100 No Deposit bonus. Počeo sam 18. januara i do 6. marta sam skupio 50 poena i napravio $736.22, tako da mi je čist profit $636.22 (bez njihovih $100).
Kad sam krenuo u akciju, u uslovima je pisalo da ću moći da podignem sav profit koji ostvarim. Međutim, juče ponovo pogledam tu stranicu i vidim da su promenili uslove. Sad piše da mogu da podignem max $100, a ostatak profita će biti moj kad im uplatim onoliko koliko mi je ostalo od profita kad skinem tih $100, tj. moraću da uplatim 636.22-100=536.22
Koliko sam shvatio, kad uplatim tih 536.22 dobiću bonus od 35% na te pare ($187,68), onda moram da istrgujem još ne znam koliko lotova i tek tada ću moći da podignem pare.
Od početka mi je bila sumnjiva ta kampanja jer je tada, u uslovima akcije, pisalo da posle napravljenih 50 poena mogu povući sav profit, a ako želim da nastavim da trgujem na tom računu moraću da uplatim onoliko koliki mi je Equity. Pitanje koje mi se nametnulo je: "Zbog čega maltretiraju uspešne trejdere i teraju ih od sebe?" Jedini logičan odgovor koji mi je pao na pamet je: "Zato što oni ne prosleđuju naloge na tržište. Cilj im je da navuku neiskusne trejdere i da im maznu lovu, a profitabilne da oteraju."
Tih 50 poena sam skupio isključivo na EurUsd, tj. napravio sam 25 lotova na tom paru. Izračunao sam da su mi na spread-u uzeli $450 (BrojLotova*VrednostPipa*Spread=25*10*1.8=$450). To znači da im jedan uspešan trejder pokriva 4.5 neuspešnih, tj. R:R=1:4.5
Negativna stvar kod ovog brokera je to što su mi zadnjih 5-6 dana promenili spread. U početku je bio fixni: 1.8 pipa u toku EU i USA, a 2 pipa u toku Australije i Azije. Poslednje nedelje, kad sam bio blizu ispunjenja uslova od 50 poena promenili su spread, postavili su klizni od 2 do 3.5 pipa u toku dana i od 4-6 pipa u toku noći.
S obzirom da sam im nalog za povlačenje para poslao juče, a oni kažu ta to traje 3 radna dana, daću im fore do ponedeljka, pa ćemo da vidimo šta će da bude.
Sve u svemu, ova akcija je za mene bila lepo iskustvo. Čak i ako ne daju pare, uspšeno sam istestirao jednu strategiju jer je ipak drugačiji osećaj nego da sam je testirao na Demo. A ako daju pare... zbogom Metalci.