Autor Tema: Hedging strategy + Martingale  (Pročitano 14475 puta)

Van mreže Beng

• Full Member
    • Pogledaj profil
Odg: Hedging strategy + Martingale
« Odgovor #15 poslato: 01.12.2010, 10:48:35 »
Ili nisam pažljivo pročitao ovu temu ili je ispušten najvažniji detalj ove strategije, a to je trenutak ulaska u prvu poziciju.  ;)

I ja koristim sličnu strategiju. Dakle, igram martingale (svaki sledeći lot x 2) na po 10 pipsa od cene na ulasku u poziciju. Moji indikatori ulaska su:

Za Sell:
RSI(14) > 70
STO(5,3,3) > 70
CCI(14) > 180
BB(20,2) probijen

Za Buy:
RSI(14) < 30
STO(5,3,3) < 30
CCI(14) < -180
BB(20,2) probijen

Kada se ispuni jedan od ova dva uslova, ulazim u poziciju sa TP 10 pips, a na pending postavljam pozicije sa duplo većim lotom od prethodne pozicije i cenom kada prethodna ode u minus 10 poena. Na primer:

Level 1: Sell 0.01 @ 1.3076 TP 1.3066
Level 2: Sell 0.02 @ 1.3086 TP 1.3076 Pri  čemu i prethodni TP postavim na 1.3076
Level 3: Sell 0.04 @ 1.3096 TP 1.3086 Pri  čemu i prethodna dva TP-a postavim na 1.3086
Level 4: Sell 0.08 @ 1.3406 TP 1.3096 Pri  čemu i prethodna tri TP-a postavim na 1.3096

U prethodna dva meseca sam morao da startujem najviše Level 5. Uslovi za otvaranje prve pozicije se dešavaju 6-7 puta dnevno. TP postavljam na 10 poena jer ne volim da čekam mnogo, a pozicije se zatvaraju u roku od 5 minuta do 2 sata.

Probajte i vi sa većim TP-om ili sa drugačijim vrednostima indikatora, pa javite rezultate.

Pozdrav
« Poslednja izmena: 01.12.2010, 14:04:03 Beng »

Van mreže NenadPavlov

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #16 poslato: 01.12.2010, 11:40:41 »
Vrlo lepo objašnjeno. Samo još reci na kojem TF radiš. Ima li tu razlike i veze koji gledaš?
"The best indicator for ANYTHING is between your ears."

Van mreže Beng

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #17 poslato: 01.12.2010, 12:26:28 »
Da, zaboravio sam to da kažem. Na Real nalogu igram isključivo na M5 EURUSD. Nekoliko puta sam probao i na drugim parovima (na Demo nalogu) gde sam takođe bio uspešan, ali ne igraju mi se parovi gde je spread veći od 2. Kod mog brokera EURUSD i USDJPY imaju spread 1, a GBPUSD 2. Kako uglavnom igram prepodne, USDJPY u to vreme je retko aktivan, a GBPUSD je suviše volatilan za moj ukus.

Što se TF-a tiče, to je M5. Veći TF, sa ovim mojim indikatorima, će pre sugerisati suprotno od onoga što igram na M5, jer na M5 igram suprotno od trenda, a na M15, M30, H1... bi trebalo igrati u skladu sa trendom. Ja to nisam pokušao.

PS Napravio sam katastrofalnu grešku u prethodnom postu: Pomešao sam Buy i Sell. Evo, sad sam ispravio.

Van mreže FXMaster

• Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • www.forexsrbija.rs
« Odgovor #18 poslato: 01.12.2010, 12:56:40 »
Da, zaboravio sam to da kažem. Na Real nalogu igram isključivo na M5 EURUSD. Nekoliko puta sam probao i na drugim parovima (na Demo nalogu) gde sam takođe bio uspešan, ali ne igraju mi se parovi gde je spread veći od 2. Kod mog brokera EURUSD i USDJPY imaju spread 1, a GBPUSD 2. Kako uglavnom igram prepodne, USDJPY u to vreme je retko aktivan, a GBPUSD je suviše volatilan za moj ukus.

Što se TF-a tiče, to je M5. Veći TF, sa ovim mojim indikatorima, će pre sugerisati suprotno od onoga što igram na M5, jer na M5 igram suprotno od trenda, a na M15, M30, H1... bi trebalo igrati u skladu sa trendom. Ja to nisam pokušao.

PS Napravio sam katastrofalnu grešku u prethodnom postu: Pomešao sam Buy i Sell. Evo, sad sam ispravio.
Da, sada strategija ima veće logike, onako je bilo dosta nelogično, taman kada ti indikatori signaliziraju jak overbought ili oversell ti ulaziš u protiv indikatora.  :o

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #19 poslato: 01.12.2010, 12:57:02 »
Lepo i jasno uputstvo tako da se može napraviti EA koji bi trgovao po njemu. Šta misliš, da li to ima smilsa?
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže Beng

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #20 poslato: 01.12.2010, 13:32:18 »
Lepo i jasno uputstvo tako da se može napraviti EA koji bi trgovao po njemu. Šta misliš, da li to ima smilsa?

Procentualno gledano, 99% sam siguran da to ima smisla. Koliko sam uspeo da ispratim (jer ne igram po ceo dan) najdalje bih stigao do 7. nivoa. Dakle, uz dobar EA, neophodna je i određena količina keša da pokrije bar 10. Level. A onda nakrivimo kapu i uživamo 8)
Po nekoj mojoj gruboj računici, za 10. Level (0.01 lot za prvu poziciju i margina od 0.2%) bilo bi neophodno oko 2000e za marginu plus gubitak do 10. levela od oko 700e, što mu izađe na oko 3000e. Ali, koje su šanse da kad se ispune uslovi iz ona 4 indikatora, cena ode još 90 poena u suprotnom smeru, a da ne izvrši korekciju od bednih 10-15 poena!?
« Poslednja izmena: 01.12.2010, 13:36:33 Beng »

Van mreže Beng

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #21 poslato: 01.12.2010, 14:02:28 »
Evo ona 4 indikatora u mq4 fajlu.

Srećno!!!
« Poslednja izmena: 21.01.2011, 09:33:42 Beng »

Van mreže tommyboxfx

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #22 poslato: 01.12.2010, 20:01:36 »
Ideja nije loša ,sličnu smo već koristili pa čak smo i expert advisor napravili od njega!Napravićemo i ovo kad stigne na red pa ćemo postaviti ako ima zainteresovanih.Ono što je bitno kod ove strategije da izostavimo udarne momente kao što su vesti jer kod vesti bez obzira na indikatore može da odleti 100 pipa na neku stranu pa nije baš pametno da se radi u to vreme i to je jedna  slaba tačka ove strategije.Sat vremena pre vesti i 20 minuta posle bi trebalo da se pauzira sa radom ove strategije,blizu pivot linije i linije otpora i podrške isto nebi otvarao pozicije,i možda bi  neke od indikatora gledao na dva timeframea.
Pozdrav TommyboxFX

Van mreže NenadPavlov

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #23 poslato: 01.12.2010, 21:24:31 »
Mislim da sa svim izrečenim/napisanim u temi o tehnikama dobrog ulaska može napraviti EA koji će ulaziti sa malim rizikom i samim tim poštedeti naš račun otvaranja nekih viših nivoa. Siguran ulazak je jedino što se može nadograđivati u ovoj strategiji kako ja vidim, jer ostatak je vrlo prost, samim tim i izlazak iz pozicije.
"The best indicator for ANYTHING is between your ears."

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #24 poslato: 01.12.2010, 21:36:56 »
Napraviti EA sa malim rizikom ulaska u poziciju je vrlo teško zato što taj EA mora da zna odlično tehničku analizu po svim TF, čak da prati i druge parove koje utiču na onaj na kome trgujemo. Ako smo prihvatili da je to put, prvo se moramo osposobiti da to konzistentno to uspešno radimo ručno i budemo profitabilni (vežba 3 x 20). Tek potom, kada imamo jasan skup pravla može se krenuti u razvoj EA. Po meni, napraviti tako nešto je vrh, a ne hajde da ne lomimo glavu oko toga nego da uđemo u poziciju po nekom prostom indikatoru, a ako pogreši onda ćemo se čupati tvrdoglavim dupliranjem stava, pardon lota.

ps. Izneto u temi tehnike dobrog ulaska u poziciju je minimlano pošto među članovima foruma vlada nekakva čudna nezainteresovanost za dobre principe ulaska u poziciju.
« Poslednja izmena: 01.12.2010, 21:38:46 Tango »
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže Beng

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #25 poslato: 02.12.2010, 08:30:18 »
Ideja nije loša ,sličnu smo već koristili pa čak smo i expert advisor napravili od njega!Napravićemo i ovo kad stigne na red pa ćemo postaviti ako ima zainteresovanih.Ono što je bitno kod ove strategije da izostavimo udarne momente kao što su vesti jer kod vesti bez obzira na indikatore može da odleti 100 pipa na neku stranu pa nije baš pametno da se radi u to vreme i to je jedna  slaba tačka ove strategije.Sat vremena pre vesti i 20 minuta posle bi trebalo da se pauzira sa radom ove strategije,blizu pivot linije i linije otpora i podrške isto nebi otvarao pozicije,i možda bi  neke od indikatora gledao na dva timeframea.

Uz svo uvažavanje svih vas na forumu, moram da iznesem svoje mišljenje.

Koliko sam uspeo da do sada primetim, sat-dva pre bitnog izveštaja, par EURUSD se primiri, ponekad se drži u samo 5 poena, a 15-ak minuta pre i posle izveštaja se može desiti nagla promena cene u oba smera, tj. ako skoči 100 poena, vrlo brzo i padne 100 poena. Ako uzmemo u obzir mirovanje od sat vremena, onda to znači da su indikatori u neutralnoj zoni (RSI=50, STO=50, CCI=0, BB na sredini). Ako se i desi skok od 100 poena, uslovi za ulazak će se steći tek kad cena skoči 70 poena (ja to onako, od oka). Znači, pozicije će zatvoriti 3. nivo (opet od oka).

Isto važi i za proboj P, S i R linija. Proboji se ne dešavaju (ili se vrlo, vrlo retko dešavaju) kada je RSI>70, STO>70, CCI>180, BB probijen. Na kraju krajeva, ulaz u SELL poziciju na M5 se može pomeriti, npr. kada je RSI>80, STO>80, CCI>200, BB probijen.

Naravno, cenim svačije mišljenje i sve mogućnosti se trebaju uzeti u obzir.
« Poslednja izmena: 02.12.2010, 08:36:19 Beng »

Van mreže FXMaster

• Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • www.forexsrbija.rs
« Odgovor #26 poslato: 02.12.2010, 15:11:24 »

Uz svo uvažavanje svih vas na forumu, moram da iznesem svoje mišljenje.

Koliko sam uspeo da do sada primetim, sat-dva pre bitnog izveštaja, par EURUSD se primiri, ponekad se drži u samo 5 poena, a 15-ak minuta pre i posle izveštaja se može desiti nagla promena cene u oba smera, tj. ako skoči 100 poena, vrlo brzo i padne 100 poena. Ako uzmemo u obzir mirovanje od sat vremena, onda to znači da su indikatori u neutralnoj zoni (RSI=50, STO=50, CCI=0, BB na sredini). Ako se i desi skok od 100 poena, uslovi za ulazak će se steći tek kad cena skoči 70 poena (ja to onako, od oka). Znači, pozicije će zatvoriti 3. nivo (opet od oka).

Isto važi i za proboj P, S i R linija. Proboji se ne dešavaju (ili se vrlo, vrlo retko dešavaju) kada je RSI>70, STO>70, CCI>180, BB probijen. Na kraju krajeva, ulaz u SELL poziciju na M5 se može pomeriti, npr. kada je RSI>80, STO>80, CCI>200, BB probijen.

Naravno, cenim svačije mišljenje i sve mogućnosti se trebaju uzeti u obzir.
Juče sam odvojio malo vremena nakon otvaranja NY da vidim kako se ponaša cena sa postavljenim indikatorom. U 17.54 sam uočio prvu potencijalnu priliku za ulazak u sell, nakon što su mi se svi uslovi ispunili sam i ušao u sell , ali bez postavljanja pendinga, SL-a i TP-a. Samo što sam ušao u poz, cena se u minuti pomerila još 60 pipa, u minus, ali se za kratko vreme i vratila, znači poz bi bila zatvorena.
Hteo sam da uočim samo kako se cena ponaša sa ovim indikatorom, i šta mi on govori.
Svakako da ga nema i da ne pokazuje šta da se radi bi bilo dosta komplikovano pratiti sve indikatore pojedinačno.
Uočio sam da je ovo bez EA izuzetno naporan posao, i mora se biti veoma skoncentrisan da bi se postavilo dovoljan br pending ordera da ne bi došlo do toga da cena kao u ovom mom slučaju odleti, a mi da nismo postavili još pendinge ( da ne spominjem da ne dolazi u obzir broker koji nema instant execute ordera u sekundi).
Pošto je ovo sve bila reakcija tržišta, a u to vreme vesti nije ni bilo, može se zamisliti kako bi bilo da se npr danas promenila EU kamatna stopa. Ja sam lično prisustvovao par puta kada se  cena u minuti pomerila par stotina pipa...
Hoću da kažem na osnovu prvih utisaka, da je strategija ok, neku sličnu smo radili, ali sa većim stepovima,  ali bih svakako preporučio izbegavanje trgovanja pre vesti, jer kada ona udari pošteno, ruši sve tehničke analize pred sobom.
Ovo sam eto za ovo kratko vreme uočio , ali ću nastaviti da testiram strategiju, možda mi padne još nešto na pamet.

Van mreže FXMaster

• Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • www.forexsrbija.rs
« Odgovor #27 poslato: 02.12.2010, 15:14:32 »
Ako neko nešto uoči ili ima da doda da bi se strategija unapredila, svakako neka to uradi, pa zato i forumi ovog tipa postoje, jer imamo isti zajednički cilj...

Van mreže tommyboxfx

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #28 poslato: 02.12.2010, 15:39:52 »
Zadnji put kod objavljivanja vesti kamatne stope u USA nije bilo promene a bilo je skoka od 180 pipa ukupno gore i dole ,naravno na primeru u EA VF afrika je već ubačena opcija za timeout za vreme vesti korišćenjem timetablea što sam naveo u primeru,naravno ovde se upisuju samo vreme udarnih vesti a ne svaka sitna vest i sa tim može da se izbegnu nepovoljni ulasci u poziciju za to vreme a i inače se kod trgovanja na vesti često preporučuje ulazak nakon retracementa posle objave vesti i ako se dobro isprati najoptimalnije je ne trgovati 30-60 min pre vesti i 5-15 min posle vesti jer rsi 70 ili 30 i stochastic 70 ili 30  često ode više od toga a u pipovima mnogo više od toga!U svakom slučaju kad napravimo experta sa ovom strategijom treba paralelno testirati i sa timeoutom i bez timeouta za vreme vesti pa ćemo da znamo šta je bezbednije i profitabilnije.Expert sličan ovome pravi zapravo najveće minuse ako se ne koristi timeout za vreme vesti!!!!
Pozdrav TommyboxFX

Van mreže neshaz

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #29 poslato: 14.01.2011, 16:05:10 »
Pozdrav svima! Hvala markot za odlicne strategije. Za ovu posebno.
Steta sto nisam ranije saznao za ovaj forum, sigurno bi mi bilo dosta lakse da naucim osnove o forexu na maternjem jeziku. Inace FX trgujem poslednje 3-4 godine...
Sequere pecuniam