Kad govori covek o forexu, ne zna da li da bude iskren, jer realno to je kao kad otkrijes neku poslovnu tajnu. Sta to u poslovnom svetu znaci...pa to znaci gubitak, jer drugima otvaras oci, pocinju da te kopiraju i manje para za tebe. Zar ne?
Tako je , u potpunosti si u pravu !
Ne kaze se slucajno: "Ako znas - radi, ako ne znas, uci druge".. Tako je to nesto. Stvarno uspesni trejderi nemaju ni vremena ni volje ni motiva da poklanjaju ljudima tajne svog zanata.
Ova ti je na mestu, živa istina !
Ali mene muci pitanje da li je forex zaista zanat ili borba sa vetrenjacama. Da uprostim - Nisam siguran da na forex trzistu svi nastupamo sa istim pravima, tj, da li smo svi ravnopravni, ne ukljucujuci tu novac. Evo recimo primer - postoji neka specijalna forex platforma (program), i nju koriste profi trejderi. Ona recimo moze da nam kaze koliki je protok novca, ponuda, potraznja...
Forex jeste zanat , kao i svaki drugi posao na svetu - nema razlike. Na forex-u su svi jednaki, koliko mu se predaš takvi će ti biti i rezultati, kao i u svakom drugom poslu.
Svakom čoveku je cilj sa što manje prolivenog znoja doći do uspeha. Najvažnija stvar je da se na samom početku stvari dobro postave na svoje mesto, kako bi u budućnosti sve savršeno funkcionisalo. Programa u funkciji olakšanog rada samog trejdera ima i uvek će ih biti. U tvom navedenom slučaju imaš dve opcije : ili ćeš ih kupiti ili ih sam napraviti , ukoliko ti oni uopšte i trebaju. Drži se one stare, " i prosečno tvoje napravljeno će raditi bolje od skupo plaćenog". Baš na tvoje postavljeno pitanje znam trejdera iz Bugarske koji je razvio svoju aplikaciju kojom on sakuplja u realnom vremenu pozicije ulazaka svih trejdera vodećih 100 brokera na svetu, na osnovu koje ima savršenu sliku kakvo je trenutno opredelje za 10 najvolatilnijih parova. Strategija mu je i zasnovana na kontra poziciji od većine
samostalnih trejdera... U aplikaciji naravno nema najvećih igrača na forex-u, pozicije vodećih centralnih banaka, krupnih komercijalnih banaka, investicionih fondova, osiguravajućih i penzijskih fondova, kao i stranih investitora. Nešto slično tvom razmišljanju...
I jedno od glavnih pitanja koje me muci jeste kako se formira kurs na forexu? Recimo da govorimo samo o jednom instrumentu. Ja sam to definisao ovako: Recimo u pitanju je zlato. Ako je veca ukupna kupovina zlata od ukupne prodaje zlata, to znaci da je veca potraznja nego ponuda. Zar ne? Ako je veca potraznja da li to znaci da zlatu cena raste? To me buni. Ili mu cena pada...
Tržište FOREX (Foreign Exchange Market ili FX) predstavlja skup operacija vezanih za kupoprodaju jedne strane valute za drugu. Valutni kurs je cena novčane jedinice jedne države, izražena u novčanim jedinicama druge države, prilikom zaključivanja ugovora o kupoprodaji. Ova cena može da se odredi prema odnosu potražnje i ponude određene valute u uslovima slobodnog tržišta.
Sa većom potražnjom i cena skače. Možemo to definisati i slikovitim primerom. Danas je na pijaci kilogram paprike koštao 100din i ona se prodavala na ukupno sto tezgi. Međutim , tokom noći oluja sve pokosila, retki su se spasili nepogode. Ujutru se paprika prodaje na samo deset tezgi.
Mišljenja si da će cena ostati na jučerašnjih 100 din ?
Zatim, kad je u pitanju tik grafikon, to su trenutne oscilacije u minutu... I recimo dobijemo tik na gore za par pipa. Sta to u praksi znaci?
Dolar je valuta kojom se najviše trguje, nezavisno o tome da li se kupuje ili prodaje, dolar učestvuje u ukupno 89% svih transakcija na deviznom tržištu. Euro je drugi sa 37%, dok je jen na trećem mestu sa 20% itd..
Svi znamo da se na FOREX-u najviše trguje na valutnom paru Eur/Usd, utoliko je i volatilnost na tom paru veća u odnosu na druge parove. U volatilnim danima, da bi se na valutnom paru Eur/Usd pomerilo tržište na gore ili dole za samo 1 pip, u toj sekundi treba da bude transakcija za 2 do 3 milona dolara. Zbog toga je FOREX najlikvidnije i najveće tržište na svetu. Amerikanci se upravo i bore za suspenziju velikog leverage, baš zbog toga kako se na tržištu ne bi događali veliki šokovi , tj. veliki pomeraji.
Ja sam ubedjen da postoje ljudi koji svesno mogu menjati kurs kako oni pozele
Centralne banke svesno mogu da diktiraju i određuju kurs. Videli smo to na nedavnom primeru SNB-a, kada su fiksirali kurs Eur/Chf na 1.20. Za samo 15 min su podigli kurs sa 1.10 na 1.20. Svoje devizne rezerve u visini 100 milijardi švajcaraca su konvertovali u evre, taman za ciljani donji prag kursa. To pojedinci nikako ne mogu da urade, ipak forex nije misterija.
I na kraju : Budi iskren prema sebi.
Budi spreman da žrtvuješ svoje vreme i novac.
Nikad nemoj prestati sa učenjem i najvažnije, nikada ne odustaj.
Pobednik nikada ne odustaje, a onaj koji odustane nikada ne pobeđuje.
Cena koju treba platiti da bi postao vrhunski trejder je izuzetno visoka, ali svakako se isplati.
... nećeš zažaliti !