Autor Tema: Dnevnik jednog Alavca  (Pročitano 48939 puta)

Van mreže led_bob

• Full Member
    • Pogledaj profil
Dnevnik jednog Alavca
« poslato: 05.01.2012, 01:22:52 »
Hej ekipa, kako sam naslov kaže.
Da ne bih negde blogovao, a trenutno nisam na nekim forumima član, a čovek ponekada mora da se izrazi i oslobodi nekih reči, pa reko da ovde učinim među prijateljima.
Ko zna, možda neko bude pametniji pa i nauči na mojom greškama, već kada ja ne mogu na svojim.

Dobio sam od Admirala $50 i za koji dan mi ističe.
Prvih par dana sam lutao kao i na svim računima u poslednje 2-3 godine ( sve što sam podobijao sam spiskao ). I malo sam bio spustio račun, na nekih $ 35. Posle 5-10 dana, zapitao sam se :
- Zašto ja radim forex ?
- Gde su moje greške ?
Odgovori su :
- Laka i brza lova
- ALAVOST ili halavost

Da drugari, većinu novca sam sp****o jer sam se alavio i to baš kada izađem iz super trejda sa profitom, ja vidim još i još i tu ode račun....
Na pisao sam pored kompjutera CRVENIM markerom NE BUDI ALAV, ali očigledno mi nije ispred očiju, nego sa strane, pa baš i ne vidim stalno.
Uz pomoć par signala i preporuka, uspeo sam progresivno da naguram račun na $64, ALI
juče je bio dan za alavost, nego šta.
Napravio sam svoju strategiju, ali nisam uspeo da je ispoštujem.
Najgore je što sam instalirao platformu na mobilni, pa se konektujem povremeno.
Moj plan je 1-2% od računa na dnevnom nivou profita do 10-15% rizika po poziciji.
To super ide, nema šta, ALI kada se kao juče desi da sam uzeo 3% i rekao sam GASIM i dosta. Đavo ne da mira, ja još jednu poziciju, pa još jednu, jer je prethodna otišla u minus i na kraju večeri moj račun $48.
Mnogo veliki drop down. Ali sam uspeo da ugasim kompjuter i legnem.

Naravno ujutru sam ustao na levu nogu zbog gubitka, ali rekao sam, OK, idem polako pa pratim.
Naravno i sledeća je otišla u minus, pa još jedna, pa još jedna koju sam ja zatvorio.
Kada sam skontao da ja lovim pogrešnu stranu, jer sam stalno kupovao.
Kada se kurs opredelio, onda sam prodao sa mojim klasičnim lotom i čekao sam ga.

Najkrvavije mi je, pita me ćerka ( 8 ), : Tata, šta je to Alavost ?, Ja kažem : To ti je kada ti neko da dinar, a ti misliš da ti nije dosta pa želiš dva, ali i to ti je malo.

Danas, vesti u 16:00, a trenutno vreme 15:10, meni fali 5 pipa da zatvori poziciju, ja pogledam račun $70 i pitam ćerku : Hoćemo li da budemo alavi ?
Ona kaže: Nemoj Tata.
Naravno zatvorio sam poziciju i trenutno na računu imam $70

Da li sam naučio nešto ?
Iskreno, ne verujem :(
, ali znam da kada me levi dlan svrbi, onda će biti pipseva, dok kada osetim desni, trudim se da ne radim.

p.s. komentari su dobro došli :)
« Poslednja izmena: 05.01.2012, 08:12:04 FXModerator »

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
Odg: Dnevnik jednog Alavca
« Odgovor #1 poslato: 05.01.2012, 08:16:20 »
Da li sam naučio nešto ?
Iskreno, ne verujem :(
, ali znam da kada me levi dlan svrbi, onda će biti pipseva, dok kada osetim desni, trudim se da ne radim.

Bravo za pokretanje "bloga"!
Nije mi jasno zašto nisi naučio? Misliš da je to jače od tebe? Ne znam koliko se baviš fx-om, ali je alavost jedna od prvih boljki svih nas bila u početku, pa onda ispisuješ (kao i ti) poruke sebi, pa sediš na rukama da ne bi nešto uradio, pa na kraju shvatiš je psiha jača najjača i jednostavno ne dozvoliš sebi ni da razmišljaš u tom pravcu.
Kažeš sebi dosta je dosta, idem da se igram sa ćerkicom ;)

Van mreže ticmiFX

• Sr. Member
  • forex fight, forex fight revenge, forexballl
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 05.01.2012, 09:12:05 »
Moj savet ti je da lepo iskljucis platformu i izvedes cerkicu u setnju, a dok si u drustvu sa cerkicom zapitaj se sta bi bilo da tata nije alav? Pricam ovo iz licnog iskustva,zato sto tek kada budes shvatio koliko bi bilo lepo da si nesto zaradio shvatices da alavost mora u istoriju. STRPLJEN-SPASEN, kao sto si sam rekao laka i brza lova, ali ne moze se od 50 eurica do 1000 preko noci, zna se mora da postoji dobar mm i da ipak nije svaki trenutak pogodan za ulaz jer i ja sam bio alav i cim otvorim platformu ulazim u trejd jer on mora gore ili dole ali nisam imao plan, strategiju, jedino sto sam imao je alavost i racun koji sam otvorio posle 20-ak dana od kada sam saznao za forex i sprzio ga naravno, posle 5 meseci rada isklucio platformu i posvetio se na 10 ak dana nekim drugim stvarima, ali razmisljao neprekidno gde su moje greske. Zatim se vratio ponovo i listao po forumu, trazio  odgovore na sva moja pitanja, gle cuda nasao sam odgovore, ni manje ni vise nego dobar mm i plan sta ce biti za 5 meseci ako ne budem alav! I pazi, sada imas 50 e, 5 meseci ti je oko 100 dana na forexu i zamisli uz dobar mm i bez alavosti da zaradjujes 0.50 e dnevno? Hm, pa to je 50 e za 5 meseci sto je 100% uvecan racun. Gde to ima? Nigde, ali bas nigde! Ali razumem ja da je ovo malo svima nama, ali ako pogledas u procentima sve je moguce, a i zlatno pravilo koliko para toliko muzike. Tako da razmisli malo sta bi mogao da dobijes ako se drzis osnovnih pravila a sta ako nastavis sa alavoscu. 20.12.2011 sam otvorio novi racun i pokusavam da primenim sve ovo jer kada bude proslo 6 meseci od otvaranja racuna znacu da li sam se skino sa alavosti 8) Srecno...
KUM, pobednik

Van mreže ticmiFX

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 05.01.2012, 09:25:46 »
Moj savet ti je da lepo iskljucis platformu i izvedes cerkicu u setnju, a dok si u drustvu sa cerkicom zapitaj se sta bi bilo da tata nije alav? Pricam ovo iz licnog iskustva,zato sto tek kada budes shvatio koliko bi bilo lepo da si nesto zaradio shvatices da alavost mora u istoriju. STRPLJEN-SPASEN, kao sto si sam rekao laka i brza lova, ali ne moze se od 50 eurica do 1000 preko noci, zna se mora da postoji dobar mm i da ipak nije svaki trenutak pogodan za ulaz jer i ja sam bio alav i cim otvorim platformu ulazim u trejd jer on mora gore ili dole ali nisam imao plan, strategiju, jedino sto sam imao je alavost i racun koji sam otvorio posle 20-ak dana od kada sam saznao za forex i sprzio ga naravno, posle 5 meseci rada isklucio platformu i posvetio se na 10 ak dana nekim drugim stvarima, ali razmisljao neprekidno gde su moje greske. Zatim se vratio ponovo i listao po forumu, trazio  odgovore na sva moja pitanja, gle cuda nasao sam odgovore, ni manje ni vise nego dobar mm i plan sta ce biti za 5 meseci ako ne budem alav! I pazi, sada imas 50 e, 5 meseci ti je oko 100 dana na forexu i zamisli uz dobar mm i bez alavosti da zaradjujes 0.50 e dnevno? Hm, pa to je 50 e za 5 meseci sto je 100% uvecan racun. Gde to ima? Nigde, ali bas nigde! Ali razumem ja da je ovo malo svima nama, ali ako pogledas u procentima sve je moguce, a i zlatno pravilo koliko para toliko muzike. Tako da razmisli malo sta bi mogao da dobijes ako se drzis osnovnih pravila a sta ako nastavis sa alavoscu. 20.12.2011 sam otvorio novi racun i pokusavam da primenim sve ovo jer kada bude proslo 6 meseci od otvaranja racuna znacu da li sam se skino sa alavosti 8) Srecno...
Evo i priloga...
KUM, pobednik

Van mreže led_bob

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 05.01.2012, 10:24:39 »
Hvala ekipo na podrsci :)

Forexom se bavim oko 4 godine, bezuspešno :(, barem do sada, nadam se.
Ali rešio sam da ispunim svoj životni san i da živim od interneta.

Naravno da je sve u MM-u, planu i strategiji.

Evo i ja ukljucio platformu ali samo posmatram i vidim da sam prespavao dobar profit, ali OK.
Naravno da svako treba da ima neki plan.
Moj je da ovih dana krenem sa $500 i da radim za 1% profita dnevno.
Što kaže Ticmi, matematika je čudo, pa posle nekih xx meseci bi tu trebalo da bude solidan kapital od koga će se moći izvući mesečna platica.

Update će biti posle zatvaranja ovog računa, pa sumasumare.
A dotle, svima sve najbolje.

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 05.01.2012, 10:41:21 »
Pa cuj, pazi, vidi, najlakse je sad pricati kako trebas biti ovakav ili onakav, svi znaju davati savete drugima, medjutim kad i sami dodju u tu situaciju onda iako sve to znaju ne pomaze im.
Nije tvoj problem alavost nego neprofesionalan pristup. Svakoj kompaniji je potreban biznis plan, napravi i ti svoj pomocice ti da shvatis sta zelis i na koji nacin do toga dodjes.
Ukoliko imas svoju strategiju uradi backtesting kroz odredjene periode, tu nije poenta testiranje strategije nego provera mogucnosti, backtesting ce ti reci koliko je tvoja strategija davala u odredjenom periodu i to ce biti tvoj plan, Naravno puno puta ces cuti kako backtesting nije merodavan i da se trziste menja, to je apsulutno tacno ali zamisli da prodajes recimo vijke za stolare ne teritoriji tvog grada, isto ces krenuti od istorijskih podatka koji ce ti reci koliko stolara postoji  i koliko koji trosi i to ce ti biti merilo maksimalnog potencijala(naravno nece svako uzimati od tebe(na forex recniku neces uci u bas svaki trejd)), medjutim to su takodje istorijski podaci i ti ne znas dali ce se tu zadrzati isti broj stolara i dali ce imati isti obim posla kao i do sad. Ukratko nema neke razlike izmedju vodjenja privatne firme i trgovanja na berzi, ali je razlika sto ce se neko ko otvara privatnu kompaniju dobro upoznati sa svim segmentima koji mogu da mu uticu na poslovanje, dok sa druge strane na forex dodju ljudi i kazu:"pih, easy money".
Takodje da prodajes te vijke verovatno bi pravio tabele gde bi statisticki pratio prodaju po kupcima, po regionu, po bransi itd. da bi imao sto bolji uvid gde je najveci potencijal i gde se javljaju problemi, i naravno za godinu dana ce ti te tabele biti istorijski podaci na osnovu kojih ces praviti novi plan. Dali ti vodis evidenciju trgovanja gde mozes da filtriras rezultate kroz sve segmente?
Da sumiram, ukoliko se bavis berzom i zelis da zaradjujes onda vodis svoju malu firmu, postoji tu mnogo vise od mm, strategije i strpljenja.

Van mreže led_bob

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 05.01.2012, 19:39:35 »
Dali ti vodis evidenciju trgovanja gde mozes da filtriras rezultate kroz sve segmente?

Duk, sa većinom se slažem što si napisao.
Na žalost ne vodim nikakav dnevnik, niti pravim neku analizu, sem koja se filtrira u mojoj glavi.
Bio sam danas do firme i treba da naručimo neku robu iz Kine, a gazda kaže :
To košta toliko, Minimalna količina je 10.000.000 kom od svega, da bi imali širinu. Ulog je $20.000, a koliko ćemo prodavati ? Minimum dve godine :( , a zarada sigurno dupla :) (za firmu)
E sada kome mi možemo prodati to ? Njima, njima i njima, pa analiza kroz kompjuter, kako su se ti artikli prodavali u prethodne dve godine ? I na kraju zaključak = NARUČUJ :)

Evo situacije od danas.
Počeo sam dan sa $70, jutro pijuckam kaficu, procenjujem, i prodam, međutim, pošto sam trebao da krenem od kuće, tp sam postavio na 4 pipe, a SL na 20, pre nego sam ugasio kompjuter ode pozicija u minus, pa se vrati na nulu i dok sam se nećkao da zatvorim sa siguricom na 0, ode na -2, pa na -4. ALI sam zatvorio.
Kada sam sumirao, kako i zašto. Prvo je bilo okrugli sat, nije bilo vesti, ali sam otvorio poziciju tačno u 11.
Posle nekih pola sata cena je otišla na željenu poziciju.

OK, na mobilnom sam pecao po koji pip i na kraju sam dan završio $70,5
Nije plan ispunjen, ali Ja sam zadovoljan, jer sam vratio izgubljeno.
Kako sam se osećao ? Malo neraspoloženo, ali veoma borbeno i smireno sa željom do cilja.
Kada sam zatvorio sve trgovine, osetio sam veliko zadovoljstvo.

E sada druga strana, tržište je imalo pomak od skoro 100 pipa, a ja da sam pratio mogao sam barem 50 da uzmem. Ali kažem, nema veze, neću da budem alav, idem po mom planu :)
Možda do kraja dana uletim po još koji pip :)

Ha, nije prošlo 2 minute od objave ovog posta, a ja uzeo još $1
Prijatno Vam veče svima
« Poslednja izmena: 05.01.2012, 19:46:37 led_bob »

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: 05.01.2012, 20:08:01 »
Zvucis prilicno "laicki" za nekog ko pozna forex 4 godine. Neka ti je sa srecom "pecanje" pipova.

Van mreže led_bob

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: 06.01.2012, 00:52:25 »
Da li je laicki ili je povezano sa "karmom" / baksuzom ?

U svakom slucaju vlasnik foruma zna o cemu pricam :)

Svako ima neku svoju pricu o forexu.

Van mreže dzon

• Newbie+
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: 06.01.2012, 18:20:19 »
nisam siguran o cemu se bas radi al po meni ceranje ispunjenja nekog plana,a zna se da se dese dani kad nista ne ide,nije bas pametan izbor.bolje odustati pa ne ispuniti plan od,recimo,1$ nego nagurat minus od 10$.a to se pretezno desi.e  sad alavos u nekim situacijama i nije losa :).

Van mreže led_bob

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: 06.01.2012, 20:20:47 »
Dzone, slažem se da ima nekih dana kada se baš ništa ne dešava.
Moja strategija od 1% je bazirana na TP-u od 2-4 pipa od cene.
To ma ne da ima da ga ubode nego mora da ga ubode i kada je tržište skroz mirno, samo treba na vrhu uzeti sell ili obrnuto.

Moja alavost se zasniva, da kada ja uzmem procenat u danu i ispunim plan, pa vidim da će tržište još da mi da, ali se obično okrene protiv mene jer uletim u trejd na dnu ili na vrhu.
E ta alavost mene ubija.

Evo danas, je EUR/USD pao mnogo, ne znam isključio sam platformu.
I tokom celog dana sam mogao da udaram SELL, SELL, SELL, ali nisam, jer sam pomislio u jednom momentu da će da se okrene i da izgubim - Današnji rezultat $75 na računu, što je oko +-5% i ja nisam bio ALAV.

Onda se razmislim, koja banka bi mi dala na dnevnom nivou kamatu od 5% ?

Kako sumiram današnji dan, ja sam pobednik :)

Van mreže dzon

• Newbie+
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: 06.01.2012, 20:41:59 »
a reci mi ovo.ako ti se na prvoj tgovini za taj dan desi minus od 1$.sta radis tad ?dal pokusavas da anuliras to pa postignes zacrtani plus il odustanes od dalje trgovine ?

Van mreže aleksandarmfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: 07.01.2012, 00:32:09 »
mora da postoji i dnevni stop los i nedeljni i mesecni isto kao sto ima dnevni nedeljni i mesecni profit.
Momentum counts.

Van mreže led_bob

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: 07.01.2012, 10:40:36 »
na zalost, obično mi minus na prvoj trgovini do sada nije bio $1, nego minimm $4, a jednom čak i $7,5.
To je bilo i pored što svaki trejd ima SL od 20 pipa, više manuelno zatvaranje jer nije išao u mom pravcu.
Obično bih malo iskulirao, pokušao da se suzdržim zbog gubitka i onda opet po proceni situacije ulazio u trgovinu.
U poslednjih mesec dana, sam imao samo jednu trgovinu koja je bila prva da je otisla u minus i to $4, druge minusne su bile vise na alavosti i losijoj proceni, znaci otvaranje trgovine na vrhovima ili na dnu kanala.
Sve dane sam zavrsavao u pozitivnima i ostvarivanju mog plana.

Neko bi rekao, da tu ima sreće kao kod početnika, neko bi rekao da je čista ludost, ali ja ne verujem da je išta od toga, nego malo baksuza i pravi trenutak.

Pre dve godine sam na cent računu iz zezancije od $2 došao do $115 posle 35 dana i to samo sa pivot strategijom. E to je možda bila početnička sreća, pa sam uložio još $300 i počeo da radim, došao do $550, i onda pukao sve na 3 trejda, jer nisam postavio SL na tri trgovine. Dakle tu školu sam platio i naučio.

Aleksandar, ja idem dnevno TP 1-2% SL 10-15% i na tome se baziram, na nedeljnom i mesečnom nivou kako će da ispadne, gledaću kada dođe vreme za to.
U mom životu barem je bilo, ako nešto isplaniram, to se nikada ne desi, tako da mi je cilj samo dnevni TP i SL.

Drugar je za prethodna tri dana uzeo oko 270 eura, na sitnim trgovinama, njegov račun je 1500 eura, a ja sam uzeo u ovoj godini oko $7 na računu od $50-tak , ali ako pomnožimo to sa 10, onda i ja dobijam interesantnu sumu, stim što sam ja radio 2-3 trgovine, a moj prjatelj, skoro ceo dan pored kompjutera, 20-30 trgovina.
Znači samo zavisi ko koliko želi i šta želi.

Ja sam se nasedeo u prošlosti pored monitora i nisam mnogo naučio a ni zaradio, samo sam pucao, čak nikada nisam ni znao da skalpiram, a danas mi skalpiranje ide odlično i brzo.
Najbolje mi je kada sam među ljudima, pa reko sa mobilnog da proverim kurs, odradim poziciju i dok trepneš uzmeš profit, a onda ide osmeh na lice i komentar : Pa ovo je bolje i od SEX-a ! A ljudi me pitaju pa šta ti je ? Ja kažem, pa zaradio sam za danas svoju dnevnicu i dosta mi je posla :)

Dakle, forex je igra brojeva.
Ako na računu imam 10.000, pa 1% je mnogo na dnevnom nivou i sa jednom trgovinom.
Ali najgore je što ta jedna trgovina traje obično oko 2-5 minuta, a ostalih 23 sata i 50 minuta se dosadjujem i uživam u danu i ne mišljenu ako budem imao 10.000 na računu na šta ću da trošim profit.
« Poslednja izmena: 07.01.2012, 10:44:05 led_bob »

Van mreže ticmiFX

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: 07.01.2012, 11:01:31 »
Teoretski, forex je jako prost, brza i laka zarada, a u praksi je vec to neka druga prica...
KUM, pobednik