Autor Tema: STOP LOSSE  (Pročitano 13143 puta)

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
STOP LOSSE
« poslato: 25.12.2011, 10:48:15 »
Dvoumio  sam  se  gdje  da pokrenem ovu  temu. Ovo  nije bas  tema za  pocetnicka pitanja,  a  opet  nije  potpuna  strategija  ali  je  sastavni  dio  svake od njih. Dobar dio  strategija , koje  postoje  u  etru ,su  profitbilne ili  imaju  period  jake  profitabilnosti  koje periodicno  valja iskoristiti. Veomaq bitan  faktor  u  svemu  ovom  igraju  stop losse  leveli,  odnosno  vasa  tolerantnost  prema  riziku. Zato  mislim  da  je ovo  veoma vazna  tema, i pokusacu  da  napisem  neke  predloge  za  dalje konstruktivne  rasprave.

Prema  mom skormnom  misljenju,  postoje  3  vrste Stop  losse :

1.  Staticki
2.  Dinamicki
3.  Hedging

I   Staticki  SL    :
dobar  dio  pocetnika, kao  i  jedan  dio iskusnijih  tredjera,  koristi  u  svakodnevnom trgovanju. To  su  obicno  Money  Stop Losse  leveli,  koji  ogranicavaju  kolicinu  izgubljenog novca. Odnosno,  nas  stop  losse level je  nasa averzija prema  riziku u  vidu  novca.  Tako  ,ako  kazemo  rizikujem  20  pipsa  po  trejdu  ,  mi  zapravo  mislimo  reci :  Rizikujem  x kolicine  novca.  Misljenja sam , da je ovo  najgora  vrsta  SL iz  vise  razloga:
1.    Na  ovakav nacin,  trejder  ima  dodatne poteskoce u  trgovanju,a  to je problem  momentum tj.  Ako  otvorena pozicija ne ode  odmah  u  njegovom  smjeru ,  vrlo  je vjerovatno  da  ce  aktivirati SL.
2.   Cesto  novi  trejderi,  a  ima  I  dost a iskusnih,  ne  uzimaju  redovno   profite  u  vidu  zacrtanih  targeta. Na  taj  nacin, nemaju  konstantnost u  uzmianju  profita  na  nacin  na  koji  se  aktivira njihov SL.  POhjepa  I  strah  igraju  bitnu  ulogu u svakodnevnici,  a  ovdje je jedini  balans  izrazen preko  discipline. Trejderi disciplinovano postavljaju  SL, jer  se vise  boje  gubitka  nego  dobitka. Tako  oklijevaju  da  uzmu  profite,  misleci  da ce  zaraditi vise, dok  je SL  konstantan.
II  Dinamicki  SL :
Ov  je napredniji  Stop  Losse ,  I  on  uzima  vise  aspekata  prilikom  postavljanja Stop  losse levela.  NAvescemo  neke :
1.    Najvise  Sl  levela  se  postavlja iza  nekog  ‘’tehnickog  levela’’   ..recimo :  support,  resssistance ,  pivot ,  fibonaci , MA , double  top  …bottom ….itd
2.   Fundamentalni leveli  ..recimo  objave  vijesti  I iskaze  raznih centralih  banaka da  ce  reagovati  ako  cijena  dodje od odredjenih levela ….itd
Za  razliku  od   money  stopa,  ovo  je mnogo  bolja varijanta  postavljanja SL ,I  ona direktno  uzima  u  obzir trenutna  desavanja   na trzistu I  kretanju  cijena.  Jedini  problem  je  nemocucnost da  uvijek  odaberemo  optimalnu  kolicinu  novca  kojeg  smo  spremni  rizikovati   po  jednom  trejdu     (  ne mislim  na money  management  I  leverage, vec   kolicina novca  koja je u  igri  kao  u  primjeru  money  stopa ) ,  tako da SL  leveli  mogu  da variraju  od 20  -  500  pipsa.
3.    Postavljanje  SL prema  pokazateljima  volatilnosti /  indikatorima .   Ovo  je  takodje ,pozitivan  nacin  postavljanja  SL   jer  direktno  uzima  u  ozbir volatilnost  trzista ,  sto  je nama trejderima od  presudnog znacaja.  Recimo ,  indicator  ATR ( average true range )  sa obicnim  14  periodom,  mjeri  volatilnost ,ali  ne I  trend  odredjene valute. Ove  podatke mozemo  iskoristiti  d a postavimo  nas  SL  na  bazi  volatilnosti  perioda kojeg  odaberemo  u  observaciji . NPR ,  ako  ATR na  H1  pokazuje  55,  onda je nas  SL  55 pipsa.
III  Hedging
Poslednje,  ali  ne I  manje  bitno,  postavljanje  SL  u  formi  hedging.  Misljenja sam,  da je ovo  najbolji  nacin  postavljanja SL .  I dalje zadrzavate  vas inicijalni  rizik,  otvarajuci  simultano  drugu  poziciju  I  na taj  nacin  dobijate  ‘’  drugu sansu’’  ako  ste  predhodno  uradili  losu  analizu  trzista,  ili  je trziste  bilo  pod  uticajem nekioh egzogenih  sokova.  Hedgingom,  mozete   lako  koristiti I  money  stop  levele/staticke ,  kaqo  I  stop  levele  koje prate  dinamicke  stop  losse levele. Hedgingom,  izbjegavate buku  koja se  cesto formira  kako  bi  poscitila  pozicije  trejdera I  odredila  putanju kretanja  cijene.  Medjutim,  I  ovaj  system ima  svojih  nedostataka   a to  je  neodlucnost  trejdera  kada  da  zatvore  neku  od  pozcija , da  li  da   potom  jure  profit  ili  samo  da  smanje rizik?  Da  li  hedging  postaje  primarna  strategija trgovanja,  sto  nikako  ne  preporucujem,  I  onda nagomilavanje  pozicija ?  Takodje, neki  broekri ne  dozvoljavaju  hedging, I  iskreno  ne preporucujem   hedzovanje  tako  sto  cete  otvoriti  poziciju  suprotno  korelisanog para.
Ipak,  mislim  da  je hedging  najelegantnije  rjesenje jer  prije svega pozitivno  utice  na  trejdere   u  psiholoskom  smislu  I  smanjuje  stress  izazvan  aktiviranjem  SL.  Hedzing  ,  treba da sluzi  kao  sredstvo  organicenja  rizika,  a  ne  strategija trgovanja. Pri  tom ,  kada  originalna pozicija  ode  u  profit,  postavljate  SL  na  entry  te  pozicije a  uklanjate  hedging  order.  U periodima  DD vase  strategije,  ovakav  vid  postavljanja  SL moze  da  vam  smanji  DD …ali,  ovo  je mac  sa  dvije  ostrice.

U svakom slucaju,  nadam  se  da  ce pomoci I  ocekujem konstruktivnu  raspravu.
Sve najbolje !

Van mreže NenadPavlov

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
Odg: STOP LOSSE
« Odgovor #1 poslato: 25.12.2011, 11:59:09 »
Pozdrav markot, evo da iznesem i ja svoje, još skromnije mišljenje:

I Statički SL: Slažem se da nije najsrećnije rešenje nametati nešto rigidno i fiksno  tržištu koje se menja, ne može se predvideti i lako se izmigolji. Ali mislim da je to verzija SL koja je najprijemčljivija ljudima koji se tek upoznaju sa forexom, uče teoriju i navikavaju se da uvek koriste SL.

II Dinamički SL: Sve 3 navedene podvrste imaju itekako smisla i predstavljaju prihvatanje tržišta onakvim kakvo jeste i idu u prilog "trejduj šta vidiš, ne šta bi voleo da vidiš". Već si naveo malu nezgodaciju sa njim - ne možemo toliko lako preračunati koliko para rizikujemo. Dodao bih još i da čim stavimo SL postajemo vidljivi za "velike momke" i postoji neki % verovatnoće da i drugi trejderi koji gledaju dešavanja i pomeraju svoje SL parkiraju ih gde i mi. Samim tim postajemo manje ili više podobni za čišćenje.

III Hedging: Daje nam mogućnost da duže plivamo na tržištu, ne možemo biti počišćeni (ako poštujemo MM i ne koristimo Martina  ::) ), ali definitivno zahteva i najviše iskustva. Takođe, postavlja se pitanje zbog čega je u Americi zabranjen hedging? Meni sve miriše na to da su neki naučili jako dobro da ga koriste.. :)

Gle, ispade da smo se u svemu složili..  ;D
"The best indicator for ANYTHING is between your ears."

Van mreže aleksandarmfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 25.12.2011, 22:36:59 »

I Statički SL: Slažem se da nije najsrećnije rešenje nametati nešto rigidno i fiksno  tržištu koje se menja, ne može se predvideti i lako se izmigolji. Ali mislim da je to verzija SL koja je najprijemčljivija ljudima koji se tek upoznaju sa forexom, uče teoriju i navikavaju se da uvek koriste SL.

II Dinamički SL: Sve 3 navedene podvrste imaju itekako smisla i predstavljaju prihvatanje tržišta onakvim kakvo jeste i idu u prilog "trejduj šta vidiš, ne šta bi voleo da vidiš". Već si naveo malu nezgodaciju sa njim - ne možemo toliko lako preračunati koliko para rizikujemo. Dodao bih još i da čim stavimo SL postajemo vidljivi za "velike momke" i postoji neki % verovatnoće da i drugi trejderi koji gledaju dešavanja i pomeraju svoje SL parkiraju ih gde i mi. Samim tim postajemo manje ili više podobni za čišćenje.

III Hedging: Daje nam mogućnost da duže plivamo na tržištu, ne možemo biti počišćeni (ako poštujemo MM i ne koristimo Martina  ::) ), ali definitivno zahteva i najviše iskustva. Takođe, postavlja se pitanje zbog čega je u Americi zabranjen hedging? Meni sve miriše na to da su neki naučili jako dobro da ga koriste.. :)

Gle, ispade da smo se u svemu složili..  ;D

slazem se za sve ove vrste stop losa
licno koristim dinamicki
a hedz moze da bude zgodna stvar u koliko se udje na pogresnom mestu u pogresno vreme - ali iskljucivo hedz na istom paru i istim loto
martingele moze da se obije o glavu na malim racuna - tipa ispod 500$
a i hedz moze samo privremeno da vam produzi ostanak na trziste da biste utvrdili za koju strranu da se opredelite, ali sto se vise ceka to je jedna pozicija losija i losija tkao da ako je pocetna razlika izmedju buy i sell pozicije u minusu dovoljno velika da zatvorite minus a onda plus krene da se smanjuje i smanjuje - onda ostaje da mora i plus da se zatvori na break even da bi onaj minus bio uklopljen u money menagement
prednost je jer ako je range trziste marar u kracem periodu moze se minimizirati gubitak ili napraviti 2 manja dobitka  i sa buy pa kad dodje otpora zatvori se buy - a istovremeno pocinje i sel minus da se  smanjuje a onda se opet stop los stavi na predhodni highi tako smo maltene u najlosijem scenariju na pozitivnoj nuli eventualno mali minus- ili minus po inicijaolnom stop losu pre hedza - buy profit
a moze cak i da se desi da i sell ode u plus pa ima duple zarade obe u rangeu
ali za sve ovo mora se napraviti jasna strategija
ja sam probao hedz eurusd u petak i to jos agresivnije sa martingele principom - ali nisam imao jasan plan- pa sam mnogo izgubio - cak 40 % demo racuna  za 1 dan - naravno to je test ali bez plana nema nista od ozbiljnog trgovanja  - tako da sam se ja u petak smoa igrao - a za ozbiljnija testiranja - nekom drugom prilikom... :)
Momentum counts.

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 27.12.2011, 22:54:26 »
Dvoumio  sam  se  gdje  da pokrenem ovu  temu. Ovo  nije bas  tema za  pocetnicka pitanja,  a  opet  nije  potpuna  strategija  ali  je  sastavni  dio  svake od njih. Dobar dio  strategija , koje  postoje  u  etru ,su  profitbilne ili  imaju  period  jake  profitabilnosti  koje periodicno  valja iskoristiti. Veomaq bitan  faktor  u  svemu  ovom  igraju  stop losse  leveli,  odnosno  vasa  tolerantnost  prema  riziku. Zato  mislim  da  je ovo  veoma vazna  tema, i pokusacu  da  napisem  neke  predloge  za  dalje konstruktivne  rasprave.

Prema  mom skromnom  misljenju,  postoje  3  vrste Stop  losse :

1.  Staticki
2.  Dinamicki
3.  Hedging

Svaka čast za pokretanje teme, prava je. Po meni od suštinskog značaja za profitabilnost jednog trejdera !

Pa krenimo redom :

1. Statički - koristim ga isključivo za scalping strategije (npr. 5 Minute Silence, možda malo zapostavljena i zaboravljena strategija, ali i dalje odlična).

2.Dinamički - isključivo u prepoznavanju kanala uz dodati support, resssistance i fibonaci (uglavnom na H4 i Daily TF).

3.Hedging - moj omiljeni. Manje više primenljiv na sve strategije što sam ih u zadnjih godinu i po dana predstavio.

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 27.12.2011, 23:23:23 »
Hedgingom,  izbjegavate buku  koja se  cesto formira  kako  bi  poscitila  pozicije  trejdera I  odredila  putanju kretanja  cijene.

Moram da priznam da ti je svaka na mestu, fascinirao si me celim tekstom, pogotovo ovom rečenicom.
Od 1. januara 2012. u potpunosti će ceo tvoj tekst biti unet u edukaciju forexsrbija, naravno pod tvojim inicijalima.
Svako dobro !

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 28.12.2011, 19:06:31 »
Hedgingom,  izbjegavate buku  koja se  cesto formira  kako  bi  poscitila  pozicije  trejdera I  odredila  putanju kretanja  cijene.

Moram da priznam da ti je svaka na mestu, fascinirao si me celim tekstom, pogotovo ovom rečenicom.
Od 1. januara 2012. u potpunosti će ceo tvoj tekst biti unet u edukaciju forexsrbija, naravno pod tvojim inicijalima.
Svako dobro !

Hvala  na  lijepim rijecima.  Nadam  se  da  ce  tekst  pomoci...

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 28.12.2011, 19:23:46 »

Nenade,  ja  licno  mislim  da  je ova  vrsta   Stop  LOss  ujedno i  najteza. Trejderi  koji  se duze  bave  FX,  imaju  problema  da  tacno  pronadju  momentum, tj.  pravoremeni ulazak  u  pozicijju sa  tako  malenim  SL. Sa  druge  strane,  ne uzimanjem  redovnog  profita  matematicki cini takav sistem  neodrzivim. Recimo,  ako  bi  neko otvarao  pozicije i  SL (odnosno  u  ovom  slucaju bi to  bio  TP)potpuno  suprotno  od onog  sto  radi  trejder vjerovatnoca    je  da  bi  bio  profitabilniji. To  je najjednostavnija  i  najbolja  strategija  market makera. Svim  pocetnicima  se  savjetuje redovno  postavljanje  SL ,i  sto  je moguce  manji.  Kada primjenite  logiku  trzista, koje  u  par  sekundi  ode  40  -  100  pipsa  u  bilo  kojem pravcu,  vidite  da je  ovakav nacin SL-neodrziv. Koliko  puta  se desava da  izadjete  iz  pozicije,  samo  da  bi vidjeli  da  trziste  onda  krene u  vasem  smjeru ? Medjutim,  tada  oklijevate  da  udjete  u  poziciju, ili  udjete  u  poziciju  pri  samom  kraju ?  Iako  izgleda  da  je malen  SL(money stop  SL )   pozeljan  za  pocetnike,  kada  uzmemo  sve  parametre ,ukljucujuci  uzimanje redovnog  profita, ovakav nacin  postavljanja SL  je, moje misljenje,  najtezi.  Hedzing ,  sa  druge strane,  omogucava  ostanak  u  poziciji i  kada  se  buka rascisti  mozete  zatvoriti  jednu  poziciju, a  drugom  gledati  da  pokrijete  gubitke  ili cak  ostvarite  profit.

Van mreže tozla

• Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: 28.12.2011, 21:56:29 »
     Pre svega da pohvalim temu, a naročito ekspoze. Mislim da je jedna od značajnijih tema na forumu i u potpunosti podržavam ideju da se nađe u odeljku za edukaciju.

Nenade,  ja  licno  mislim  da  je ova  vrsta   Stop  LOss  ujedno i  najteza. Trejderi  koji  se duze  bave  FX,  imaju  problema  da  tacno  pronadju  momentum, tj.  pravoremeni ulazak  u  pozicijju sa  tako  malenim  SL. Sa  druge  strane,  ne uzimanjem  redovnog  profita  matematicki cini takav sistem  neodrzivim. Recimo,  ako  bi  neko otvarao  pozicije i  SL (odnosno  u  ovom  slucaju bi to  bio  TP)potpuno  suprotno  od onog  sto  radi  trejder vjerovatnoca    je  da  bi  bio  profitabilniji. To  je najjednostavnija  i  najbolja  strategija  market makera. Svim  pocetnicima  se  savjetuje redovno  postavljanje  SL ,i  sto  je moguce  manji.  Kada primjenite  logiku  trzista, koje  u  par  sekundi  ode  40  -  100  pipsa  u  bilo  kojem pravcu,  vidite  da je  ovakav nacin SL-neodrziv. Koliko  puta  se desava da  izadjete  iz  pozicije,  samo  da  bi vidjeli  da  trziste  onda  krene u  vasem  smjeru ? Medjutim,  tada  oklijevate  da  udjete  u  poziciju, ili  udjete  u  poziciju  pri  samom  kraju ?  Iako  izgleda  da  je malen  SL(money stop  SL )   pozeljan  za  pocetnike,  kada  uzmemo  sve  parametre ,ukljucujuci  uzimanje redovnog  profita, ovakav nacin  postavljanja SL  je, moje misljenje,  najtezi.  Hedzing ,  sa  druge strane,  omogucava  ostanak  u  poziciji i  kada  se  buka rascisti  mozete  zatvoriti  jednu  poziciju, a  drugom  gledati  da  pokrijete  gubitke  ili cak  ostvarite  profit.

U tvom odgovoru NenaduPavlovu dotakao si problematiku koja upravo mene muči, a verujem i mnoge trejdere početnike. Kako trgujem na real acc i to sa malim depozitom od 100$, jako je teško postaviti SL i pridržavati se MM (1-3% računa). Tačnije, u 90% takvih slučajeva SL mi je bio pokupljen.
U ovim slučajevima Hedging je dobro rešenje upravo iz razloga koje si opisao (mogućnost da se konsoliduješ i sa novim ulazom da pokušaš da popraviš situaciju).
Još jedan pozitivan primer za Hedging je upravo i trenutna situacija na tržištu kada fundamenti i sentiment tržišta pokreću cenu i to u mnogim slučajevima bez nekog meni vidljivog razloga čak u suprotnom pravcu od onog koji pokazuju fundamenti. Imali smo primere u poslednje vreme (a neko je na forumu čak i postavio pitanje na tu temu), da kad izađu vesti koje bi trebalo da budu dobre za valutu, ona ode u suprotnom pravcu.

S druge strane, ukoliko savladaš dobar ulazak u poziciju i ako se pridržavaš strategije koja ima izrađen dobar MM, sa statičkim i/ili dinamičkim SL, trgovanja mogu da budu višestruko profaitabilnija.

Da zaključim, po mom mišljenju sve tri varijante SL su dobre u zavisnosti od situacije u kojoj se primenjuju ali je jako bitno da bez obzira u kom je obliku, SL mora da postoji kod svakog trgovanja.

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: 29.12.2011, 16:23:53 »
Slažem sa iznetim. Dodao bih sledeće. Osim statičkog, dinamičkog i hedžing sistema postoji i četvrta vrsta rada sa Stop Losom. To je ulazak u poziciju bez zadavanja SL (ovim ne preporučujem, naročito počenticima da trejduju bez SL, zato što to povlači veči rizik, nego želja da ukažem da profesionalni trejderi imaju i tu opciju u svom arsenelu).

Prednost ulaska u poziciju bez zadavanja SL-a je da nam pozcija ne bude zatvorena iznenadnim spajkom (naglim odlaskom cene u neželjenom smeru i isto tako brzim vraćanjem u željenom smeru). Sigurno smo svi mnogo puta imali to neprijatno iskustvo. Kod velikih trejdera sa velikm pozicijama nevidljivost je takođe značajna. S druge strane rizik je povećan u slučajevima kada cena naglo ode u neželjenom pravcu bez naznake varaćanja u željenom smeru. Profesionalni trejderi sa velikim iskustvom znaju kada smeju da preuzmu taj rizik.

Greg Wilson (koji nekoliko godina redovno prikazuje svoje trejdove na FF forumu) o SL kaže da ga odavno ne zadaje jer mu je dosadilo da ostavlja pare brokerima. U poziciju ulazi jedanput dva puta mesečeno, na GJ paru, kada se skupe svi potrebni uslovi, a kojih ima mnogo i koje je detaljno objasnio. Ide u trejd sa jednom pozicijom od 30 lotova i TP mu je uvek 100 pipa takod da trejd završava u 80% slučajeva sa oko 30.000 usd plusa. Kada će da zatvari poziciju kada cene krene kontra? Kaže, kada više njegov stomak ne može da izdrži. Koliko sam video prateći njegov tred, to je negde do 50 pipa (15.000 usd) u 10% trejdova, drugih 10% zatvara ranije. Sve dok ne pređe u dovoljan plus (tada stavlja BE), sedi ispred platforme i čeka.

Drugi primer profesinalnog trejdera je Master Graeme (PipEASY na FF) koji za razliku od Grega koji ulazi jednom velikom pozicijom na jednom paru i to retko, Graeme, ulazi do destak puta dnevno na svim parovima sa (za njega) manjim pozcijama od dva lota (da bi bio što manje primećen). Njegov rad sa ulaskom u poziciju bez SL proističe iz njegove filozofije trejda koja kaže da treba da reskiramo malo a da dobijemo puno. To znači da ulazi na manjim TF (M5, M15, H1) na mestima smanjenog rizika (proboj kanala, trogula, inside bar, outside bar, leteća sveća, EMA 200, 00 nivo...). SL ne stavlja fizički ali ga ima nacrtanog na karti prema dinamičkoj trenutnoj situaciji. Ako je taj nivo probijen, zatvara ručno odmah. Zatvara čak i ranije pre planiranog mesta izlaska ako vidi da cena kilavi, jer to onda nije ono što želi - jak i jasan proboj cene u željenom pravcu. Time umanjuje gubitak. Vodi preciznu evidenciju ulazaka tako da mu je posečan gubitak na lošim ulascima svega desetak pipa.  SL zadaje samo kada mora da ode od platforme. Ako cena naglo ode kontra i ne stigne da zatvori, kaže: Tržište je neutralno i univerzalno, toliko puta mi je i dalo naglim odlaskom u moju stranu.

Postoje još primera trejdovanja bez SL, naveo bih još jednog, ForexCube sa FF koji pokazuje kako se trejduje bez SL. Radi sa racepkanim lotom što mu daje više pozicija. Radi na najmanjem TF. Uobičajeno svi smatraju da je za ulazak najpovoljnije usaglašenost nekoliko TF. U njegovom slučaju ne. Ako gubi na najmanjem TF, prelazi sa tom pozicjom na veći TF i neusaglašenost TF-a mu pomaže da zatvori tu poziciju. Ulazi na divergenciju cene i CCI indikatora. Poštuje otpore.

Najveći sistemi, najveće banke, koje diktiraju kretanje cene preko godine, da li one sebi mogu da dozvole SL i zatvaranje pozicija, odnosno veliki broj pozicija (pošto se radi o milionima i milionima) ako cena krene neželjeno? Svakako ne, jer bi to onda bio za njih čist gubitak. Setimo se Soraša kako je svojevremeno srozao funtu. Znao je da banke Britanije neće napustiti pozicije. Jer da jesu ne bi imao sa kime više da trejduje i da im uzme pare.

Da još jednom napomenem da ovo nije preporuka da se trejduje bez SL nego ukazivanje da postoje trejderi koji su posle godina posvećenosti forexu izgradili svoj stil trejda ulaska u poziciju bez zadavanja SL-a.
« Poslednja izmena: 27.01.2012, 11:08:42 Tango »
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže aleksandarmfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: 26.01.2012, 00:08:41 »
na ovo sto je tango napisao imam da dodam:

veliki igracu migu sebi da priuste da trguju bez stop losa jer maju dovoljno kapitala da istrpe ogromne promene cene a da rizik ne bude ceo racun, tako ne moraju da se ogranicavaju na 100 200 pipsa vec cekaju povoljan trenutak da zatvore trejd. u koliko i dodje do vece promene cene ulaze u novu poziciju nekad hedz nekad u istom smeru sa duplim iznosom tako da nadoknade prethodne gubitke i ostvare inicijalni target profita.
a hedz strategija mi je pomogla da ispravim gresku koju sam napravio. stavio sam buy stop na eurchf sa 0.01 lotom na 1.2140 sl 1.19 tp 1.29.
e sadaspajk je dostigo 1.2138 ali je bila aktivirana pozicija na 1.2140 . ne znam zasto. par minuta kasnije otvorio sam jos jednu poziciju na 1.2099 buy sa 0.1lotom umesto 0.01lot i odmah se nasao u problemu. cak nisam ni primtio odmah da sam to uradio nego tek posle pola sata. cim sam to video otvorio sam sell na 1.2090 0.1 lot i zatvarao profite na sel i otvarao nove, sve do 1.2057,  a se promenio trend i otislo je na 1.2107 , pa sam buy sa 0.1 lot stavio na break even, i ostao je samo buy na 1.2135, a racun sa 39€  skocio na 58€ za 8dana. sada i dalje drzim buy, ali i sell stop na 1.2055 tako da cemo videti kako ce se to zavrsitiz ali uz disciplinu i momentum, kako rece superfx hedz jeste besmrtna strategija cak i na malim racunima.
postavicu sliku i statement za vikend.

jako zanimljiva tema -steta sto vise nije aktuelna...
Momentum counts.

Van mreže mileFX

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: 16.03.2012, 12:31:33 »
Slazem se sa Tangom.
Moje skromno misljenje, kada se kaze da postajemo vidljivi kada stavimo SL, sumnjam u to, ili mozda stvarno broker trci od jednog do drugog accounta i gleda gde je ko stavio SL, cenu diktiraju banke i razni fondovi, za koje verujem da ne gube, sve se desava bas kako su oni zamislili jer ona to sto zamisle i sprovedu u delo. Tako da oni ne vide gde je SL, nego znaju gde cemo mi smrtnici staviti SL, sto puta mi nalog zatvori SL i onda nastavi u mom smeru, opet mi se juce to desilo i to u par pipsa i onda bang u mom smeru. Banke su nam protivnici, a mi smo njima kao prijatelji bez kojih ne bi mogli da zaradjuju.
Verujem da SL treba postavljati tamo gde se ne ocekuje a da to mi mozemo da ispratimo, a ne gde nas banke uce da stavimo SL, npr. na neke znacajne nivoe gde cene ne bi trebala u tom trenutku da se nadje, 00/50 nivoi koji znace mnogo, itd.
Trudimo se da predvidimo u kom ce smeru ici cena da bismo mogli da zaradimo, verujem da vise moramo razmisljati sta ce ti ljudi sto formiraju cenu raditi i zasto, nikakve strategije, jednostavno citanje cene a isto tako i citanje tih poteza koje prave banke,brokeri,fondovi, jer sve sto vidimo na chartu nije slucajno, nego je neko hteo da bude tako...

Misljenja sam da je SL prilicno teska stvar, mnogo se mora znati da bi se korisno koristio SL, nije bas tako jednostavno samo upisati par brojeva i misliti kako smo sigurni kada stavimo SL.

Van mreže tozla

• Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: 17.03.2012, 09:43:43 »
na ovo sto je tango napisao imam da dodam:

veliki igracu migu sebi da priuste da trguju bez stop losa jer maju dovoljno kapitala da istrpe ogromne promene cene a da rizik ne bude ceo racun, tako ne moraju da se ogranicavaju na 100 200 pipsa vec cekaju povoljan trenutak da zatvore trejd. u koliko i dodje do vece promene cene ulaze u novu poziciju nekad hedz nekad u istom smeru sa duplim iznosom tako da nadoknade prethodne gubitke i ostvare inicijalni target profita.

Ne bih smeo da tvrdim da je ne postavljanje SL ispravno. Mišljenja sam da je SL krucijalni deo RR koji je opet nezaobilazni deo MM. Naime, radi se o tome da ako nam je RR 1:3 i ukoliko se desi da nam zbog neke vesti ili drugih razloga bude pokupljen SL uvek možemo ponovo da uđemo u taj trejd na istoj poziciji odakle smo počeli i da ostvarimo željeni profit. Čak možemo da iskoristimo tu situaciju i da uđemo u trejd na nižoj ceni i iskoristimo tu korekciju za veći profit. Naravno, ovo govorim sve pod uslovom da u trgovinu ne ulazimo napamet već po uslovima strategije i trgovačkog plana koji primenjujemo.
     Dakle, svi moramo biti svesni da nam neće svaki ulazak u poziciji biti profitabilan ma kako dobro uradili TA i FA i da moramo da podnesemo određene gubitke. Poenta je da nam odnos gubitka i profita bude takav da osigurava dugoročno pozitivno trgovanje.

Slažem sa iznetim. Dodao bih sledeće. Osim statičkog, dinamičkog i hedžing sistema postoji i četvrta vrsta rada sa Stop Losom. To je ulazak u poziciju bez zadavanja SL (ovim ne preporučujem, naročito počenticima da trejduju bez SL, zato što to povlači veči rizik, nego želja da ukažem da profesionalni trejderi imaju i tu opciju u svom arsenelu).

Prednost ulaska u poziciju bez zadavanja SL-a je da nam pozcija ne bude zatvorena iznenadnim spajkom (naglim odlaskom cene u neželjenom smeru i isto tako brzim vraćanjem u željenom smeru).

Kod ovih slučajeva mislim da se radi o tome da se cena bukvalno u par sekundi ili minuta okrene na jednu pa na drugu stranu (obično kod jakih vesti) i da je to deo strategije zaštite od tih situacija. Ali isto tako verujem da ukoliko su ti ljudi stvarno Profi Trejderi i te kako vode računa o MM i RR jer to prosto nameće matematika, u suprotnom, mislim da to nisu Profi Trejderi nego kockari koji su do sada imali sreću.

Naravno ovo je sve moje skromno mišljenje zasnovano na sopstvenom analiziranju i proučavanju tehnike trgovanja na foreksu i nema uporište u dugogodišnjem uspešnom trgovanju po ovim parametrima, zato se nadam da će se ova tema nastaviti i da će više trejdera da se uključi u nju kako bi smo zajednički što bolje razradili ovu, po meni, veoma važnu temu. Mislim da je dobar pristup da ljudi iznesu svoja pozitivna ili negativna iskustva sa određenom vrstom SL u različitim scenarijima.

Van mreže elite44

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: 17.03.2012, 19:17:04 »
Posledica izbijanja sl je prevremeni ulazak,a nikako neko njihovo namestanje.Vecina je nestrpljiva je ocekuje gore trzista npr  pa ulazi.Oni koji imaju dobar ulaz strpljenje ne ispadaju na sl.Sve u svemu posledica loseg ulaza izbija sl i nista drugo,niko mi nije kriv sto sam usao ranije i sl pokupljen.Znam da mnogi ne vole indikatore ,al bez njih  je tesko,nisam ih ni ja voleo sada vidim da sam gresio.Ima toliko dobrih indikatora koje treba tumaciti na svoj nacin,pogledati malo unazad sta se desavalo,svi indikatori su kod mene u inputima menjani ,ili ako nisu u inputima ja ih tumacim na svoj nacin ,Tako da je napravljen filter,tako  se tesko moze desiti sl da zezne,pa da se vrati u istom smeru,sto mozete videti iz predloga .nije iskljucena mogucnost da se desi ,ali zasigurmo manje nego bez indikatora.

Van mreže mileFX

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: 17.03.2012, 21:02:02 »
Sve se desava sa razlogom, banke imaju plan za sve :), banke nikad ne gube, one formiraju cenu samo iz jednog razloga, da bi one zaradile.

Prosto ne mogu da se slozim sa tobom Ellite, pogledajte samo sta nas uce brokeri, da otvorimo odma racun i nabacamo indikatore i EA, eto ljudi hoce da nam pomognu, da budemo profitabilni, a oni onda da gube. Zar ste zaboravili na Market Maker-e, to su broker koji gube kada vi dobijate, da li znate da brokeri placaju ogroman novac za koriscenje MT4 platforme, nesto preko 100.000$, da bi nama dali za dzabe. Zasto? Pa zato sto MT4 platvorme su pravljene za indikatore,EA, requote, da vam sto sporije otvara i zatvara naloge. To su sve nacini da izgubite novac. Zar neko moze da veruje da postoji profitabilan robot, zar neko stvarno moze da poveruje u to??? Ako je profitabilan, to znaci da mozete odma brdo novca da nabacite na njega, povecate MM i eto novca. Tako jednostavno. Da li stvarno postoji profitabilan indikator???

Da li ste videli profi tradere koji koriste gomilu robota i indikatore, vecinom ni ne koriste MT4.

Ja tako ne funkcionisem, ne mogu to da shvatim. Postoji more strategija na internetu, strategije koje striktno definisu svoja pravila, postavljaju svoja pravila na trziste koje oni ne kontrolisu. Nema tu mnogo strategija, prati sta se radi, kuda banke(cena), tuda i ja. Ali nas to niko nece nauciti, moramo mnogo duboko da idemo da bismo shvatili takve stvari.

Nadam se da ovaj post nece biti obrisan, nije direktno vezan za temu, ali jeste indirektno, nesto o cemu bismo morali razmisljati pre nego sto postavimo SL.

Van mreže mileFX

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: 20.03.2012, 22:22:43 »
Mislim da je ovo prava tema gde pisem ovaj post, jer upravo se radi o gubitku, ako vam je u interesu da korisnici foruma budu profitabilni, zamolio bih moderatore da ne brisu ovaj post.

....................................
Da li je neko citao ovo sto sam napisao, u dva predhodna posta sam otkrio 90% istine o forex-u, zato sto kao sto sam rekao sam jako duboko otisao i video o cemu se ovde radi, ovo nije neka storogo cuvana tajan, kopajte malo dublje i uvericete se i sami.

Izgubio sam mali novac na forexu, dok su mnogi izgubili i mnogo vise i upravo zato i pokusavam da svima koji ne znaju priblizim istinu i ako je manipulatori dobro skrivaju. Neki misle da pisem gluposti da bih obeshrabrio druge, ali zar ne shvatate da smo na istoj strani. Ja ne pisem ovde protiv ellite-a ili drugih clanova, ljudi ja nemam nista protiv vas, ali imam protim ovih manipulatora sto sam naveo. Jer nam uzimaju novac, bukvalno.

Vremenom mnogi i sami shvate da nije sve bas tako jednostavno, svi smo izgubili toliko vremena i truda zbog njih, evo moj primer, ja sam jako disciplinovan, a i moj IQ je prilicno dobar da ne bih mogao da ispratim neka pravila, striktno sam se pridrzavao tih pravila pomocu kojih se navodno postaje profitabilan, ali dzabe ta pravila kada nisu prava, nego nametnuta da bismo izgubili, ubijao sam se od ucenja, ali ne vredi, i onda je lako reci, pa znas nije ovo za svakoga, neki ne mogu to da podnesu. Svi mi mozemo to da podnesemo, samo je problem sto nam niko nece reci kako treba da radimo. Zar ne? Da znate da cete sigurno biti 70% profitabilni i uzmete neku strategiju koja to omogucuje, i vidite da to i jeste tako, svi bi se lako pridrzavali, ali svi smo primetili da nije tako.

Ne govorim da ne postoji nacin da se zaradi na forexu, postoji, neki cak i uspevaju da zarade i ako ne znaju dovoljno dobro, nekako se izvuku, ali to je put patnje koji jako mali broj ljudi uspe da prodje. Jednostavno ako nemamo celu sliku, ne mozemo da znamo o cemu se radi, ali idemo na neku muku i uspemo da izvucemo neku sicu. Nekome to i zvuci kao dobar novac, ali koliko u ovom poslu moze da se zaradi i koliko odredjen broj ljudi zaradjuje, to mogu da zovem sica. Pravi nacin jeste da znamo kako ti ljudi formiraju cenu, da naucimo da prepoznajemo kada se umesaju te banke u trziste i odigraju pravi potez, znaci da prepoznamo pravi potez, koji se desava svaki dan po nekoliko puta.

Ljudi koji ne stignu dotle(a nisu sami krivi, jer jednostavno ne mogu sami da otkriju kojim putem treba ici) slusaju manipulatore, jer su najzastupljeniji na internetu i ti ljudi(retail trgovci ovih 95%) polude, izgube volju, izgube novac, a taj novac zavrsi kod manipulatora u dzepu.

Najveci manipulatori na internetu su brokeri(Market Maker-i) oni nas ubijaju sa neprofitabilnim sistemima, indikatorima, citanjem grafikona na los nacin. Za njih smo ovce kojim manipulisu, uzmu nam prve pare, uplatimo opet i uzmu nam i to, jer su nas pripremili za to da izgubimo, neki tu odustanu a neki nastave i upalte i treci put i tu mnogi opet izgube i vise i ne pomisljaju na forex i sad neki posle dugog vremena isplivaju ali jako tesko. Najbitnije brokeru jeste da nas sto duze zadrzi u igri, OVO ZAPAMTITE, NAJBITNIJE IM JE DA NAS STO DUZE ZADRZE U IGRI, da sto vise puta uplatimo novac i izgubimo i onda ih vise ne interesujemo.

A ovi jos gori manipulatori su banke, koje upravljaju cenom, za razlku od Market Maker brokera koji je sica spram ovih. Banke svaki dan intervenisu na trzistu, svaki dan po nekoliko puta, prave trziste tako da ne mozemo(ne da nije moguce) da zaradimo, da nam bude sto teze.

Sve ovo bi svaki pocetnik ili neko ko nije pocetnik a ne zna ovo, trebao da zna.
Znaci naravno da postoji nacin da se zaradi, ali najbolje tako sto cemo nauciti sta banke rade.
Evo svako ko je izgubio novac, ko je vec dugo na berzi a nije zaradio, ko se ubijao od rada i truda ali jednostavno nece, neka se javi i neka kaze da li sam negde pogresio.

Ja nista ne prodajem niti ucim nekog kako treba trgovati, ovo pisem zbog svih vas koji ne znate, a ovo retko retko retko gde cete moci da procitati, jer je ovo protivljenje sili. A ta sila pocinje da me nervira, pa zato sam resio da sve ovo napisem.