Autor Tema: Šta je to Cable?  (Pročitano 3548 puta)

Van mreže novifx

• Pogledaj profil
Šta je to Cable?
« poslato: 05.08.2010, 22:57:17 »
Pozdrav,
da li može neko da mi razjasni šta znači cable, pročitao sam u jednom textu, mislim da se naziv odnosi na neku valutu, hvala unapred.

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
Odg: Šta je to Cable?
« Odgovor #1 poslato: 06.08.2010, 00:13:36 »
Pozdrav,
da li može neko da mi razjasni šta znači cable, pročitao sam u jednom textu, mislim da se naziv odnosi na neku valutu, hvala unapred.

Vrlo je moguće da si pročitao i na http://www.forexsrbija.rs/trgovanje-pri-objavi-vesti-trading-the-news.html u nešoj edukaciji. Ali evo još jednom ukratko pregled imena valuta i valutnih parova u žargonu:

AUD - Aussie
CAD - Loonie (Bird)
GBP - Pound (Sterling)
CHF - Swissie (Swissy)
NZD - Kiwi

Cable - GBP/USD
Chunnel - EUR/GBP
Fiber - EUR/USD
Geppy - GBP/JPY

Dakle, odgovor na tvoje pitanje je da Cable označava valutni par GBP/USD u slengu tj. žargonu trejdera na forexu.
I nemoj(te) da se ustručavate da postavljate pitanja, ovo je upravo i deo foruma namenjen počecima....

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 06.08.2010, 00:40:28 »
Mnoge valute imaju svoje nadimke. Trejderi vole da koriste sleng:

US dollar = greenback ili buck
Euro = single currency
Swiss franc = swissy
Canadian dollar = loonie
Australian dollar = Aussie
New Zeland dollar = kiwi

Poreklo tih imena je zanimljivo. Npr, evro se naziva single currency jer je to jedna valuta koju koriste više zemalja. Funta je redovno bila slata/razmenjivana sa dolarom u Americi preko podvodnog transatlanskog kabla. Ime je preživelo do danas. U početku je funta bila razmenjivana za jednu težinsku funutu sterling srebra, odnosno skraćeno sterling. Loonie je naziv za metalnu novčanicu od jednog kanadskog dolara, na čijoj se jednoj strani nalazi ptica loon (ne znam koja je to ptica u našem jeziku). Aussie je naziv za stanovnika Australije, a novozelandska kivi ptica neletačica je poznata i nama.

Kada trejederi kažu cable, mogu da misle na GBP, ali i na par GBP/USD. U slučaju Chunnel, Fiber i Geppy misli se isključivo na parove: GBP/USD, EUR/USD i GBP/JPY. Prvo i treće ime je jasno po sebi. Za Fiber ne znam poreklo.
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže novifx

• Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 06.08.2010, 08:50:01 »
Hvala na pojašnjenjima, pretpostavio sam da je to, ali sada sam siguran :)

Van mreže xomep

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 06.08.2010, 10:51:09 »
Kada trejederi kažu cable, mogu da misle na GBP, ali i na par GBP/USD. U slučaju Chunnel, Fiber i Geppy misli se isključivo na parove: GBP/USD, EUR/USD i GBP/JPY. Prvo i treće ime je jasno po sebi. Za Fiber ne znam poreklo.

po logici fiber je ime dobio iz istog razloga kao i cable, samo shto je fiber oznaka za optichki kabel....

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 07.08.2010, 22:54:24 »
po logici fiber je ime dobio iz istog razloga kao i cable, samo shto je fiber oznaka za optichki kabel....
:) hvala
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.