Autor Tema: O Brokerima  (Pročitano 9309 puta)

Van mreže mileFX

• Full Member
    • Pogledaj profil
O Brokerima
« poslato: 07.12.2011, 15:11:18 »
--Market Maker, ECN, STP

--Market Maker, to su brokeri koji rade kroz Dealing Desk - oni "prave trziste" za trejdere , zaradju spread-om i tako sto kada vi otvorite BUY poziciju oni otvaraju SELL poziciju, sto znaci da ni ne znate da li je vas otvoreni nalog "na trzistu" ili broker manipulise tim nalogom, sto znaci da im nije u interesu da vi dobijate nego da gubite. Cesto se desava da kada otvarate nalog kaze "Nevazeca cena, da li zelite da otvorite po ovoj ceni" "Vreme je isteklo" i jos raznih gluposti koje ce vam odmoci da budete uspesni. Ako je trgovac previse profitabilan, to ne odgovara brokeru. Iako ovo moze biti tolerisano i profesionalno vodjene od strane vecih renomiranih market mejkera, sa manjim dilerima takav klijent uskoro ce biti zamoljen da ih napusti.

--ECN(Electronic Communications Network) nema Dealing Desk, dodatno omogucuju klijentskim nalozima  za interakciju sa drugim nalozima klijenata. Oni nude trziste gde su svi njihovi ucesnici(banke, Market Maker-i, i individualni trgovci) jedni protiv drugih, saljeci im konkurentske ponude koje nudi njihov system. Ucesnici komuniciraju unutar system i dobijaju najbolje ponude za trgovine koje su dostupne u to vrem. Svi trgovinski nalozi su upareni izmedju kontra strana u realnom vremenu. Mala trgovinska nadoknada/provizija je dozvoljena. Da bi bili istinski ECN broker morate da prikazete Depth of the Market (DOM), u prozoru podataka, dozvolite klijentima da pokazu svoje velicine naloga u sistemu i omoguce drugim klijentima da postignu te naloge. Sa ECN brokerom trgovci mogu da vide gde je likvidnost i da izvrsavajue trgovine. ECN Forex brokeri uvek imaju promenljivi(plivajuci) spread. Samo ECN brokeri naplacuju proviziju na izvrsavanje  za trgovanje na Forexu. To je jedini prihod / dobit ECN brokera. Njima ja u interesu da njihov korisnik bude uspesan u trgovanju inace oni nece ostvarivati zaradu. ECN je najbolji vid brokera.

--STP(Straight Through Processing) nema Dealing Desk, salju naloge od klijenta direktno ka provajderima likvidnosti,bankama i drugim brokerima, nekad imaju samo jednog provajdera likvidnosti nekad vise, trgovci imaju pristup trzistu u realnom vremenu i izvrsavaju se odmah, nema intervencije dilera i to je ono sto cini STP. Zaradjuju na spread-u(imaju neke svoje nacine, koji su u potpunosti prihvatljivi) i u interesu im je da budete uspesni(sto znaci da vas nece zezati kada otvarate nalog ili na neki drugi nacin). Svaki STP broker potpisuje ugovor sa provajderima likvidnoscu, gde uslovima ugovora regulisu nivoe minimalne transakcije koje ce biti prihvacene od strane provajdera likvidnosti. Nekad ugovorom provajder ne prihvata naloge sa malim ulogom(vecinom sve ispod lota 0.1) sto znaci da svi mali nalozi  nece biti poslati provajderu, to se regulise ugovorom,  i onda ti nalozi ostaju kod STP brokera gde on uvodi Dealing Desk I Jovo nanovo, ova vrsta se naziva Hibrid STP tako ce te ih prepoznati, tako da I njih proverite pre nego sto ih izaberete. Sto znaci da ako birate STP brokera proverite da li je Hibrid STP ili samo STP

Market Maker/ECN nije ECN, trazite iskljucivo samo ECN.

Vecina texta je preuzeta sa 100forexbrokers.com

Van mreže sonym

• Newbie+
  • *
    • Pogledaj profil
Odg: O Brokerima
« Odgovor #1 poslato: 07.12.2011, 17:41:39 »
Nakon sto sam procitao ovo nije mi jasno zasto bi iko trgovao kod brokera koji su Market Maker-i. A ako se pogleda http://www.forexsrbija.rs/brokeri.html moze se vidjeti da je veliki broj brokera upravo taj tip.
Candles Exhaust Themselves to Give Light to Man

Van mreže mileFX

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 07.12.2011, 17:49:26 »
Nakon sto sam procitao ovo nije mi jasno zasto bi iko trgovao kod brokera koji su Market Maker-i. A ako se pogleda http://www.forexsrbija.rs/brokeri.html moze se vidjeti da je veliki broj brokera upravo taj tip.

I ja se to pitam, ranije nisam toliko obracao paznju na brokera, skoro mi svejedno bilo kog cu izabrati, samo da je spred pristupacan, ali zato sada sve proverim.

Ako broker radi protiv mene, on nije moj prijatelj, a sa neprijateljem necu da poslujem.

Van mreže sonym

• Newbie+
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 07.12.2011, 18:05:23 »

Vecina texta je preuzeta sa 100forexbrokers.com

Prilicno dobar sajt sa dosta korisnih informacija o brokerima :D
Candles Exhaust Themselves to Give Light to Man

Van mreže bosanova

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 07.12.2011, 19:13:58 »
Gledal na ovom sajtu www.forexsrbija.rs onu listu brokera, ima kolona Tip (brokera).
Kod Admiral Markets (sad sam otvorio kod Admiral Market AS - to je za EU)- pise  tip : Market Maker, ECN
Sta to znaci ili je MM ili je ECN ili oboje?

Kod nekih bas pise Market Maker/ECN - to je jasno prema citatu nije ECN

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #5 poslato: 07.12.2011, 21:49:16 »
Gledal na ovom sajtu www.forexsrbija.rs onu listu brokera, ima kolona Tip (brokera).
Kod Admiral Markets (sad sam otvorio kod Admiral Market AS - to je za EU)- pise  tip : Market Maker, ECN

Inače, moja je greška što i tamo ne stoji / umesto , :)
U svakom slučaju, to znači da postoje pored "običnih" računa i Pro računi sa 5. decimalom na kojima trgujete kao da ste na ECN-u...

Van mreže mileFX

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 08.12.2011, 11:45:37 »

Odgovor je dat pre nego sto si postavio pitanje(gore u tekstu) :). ECN brokeri NEMAJU Dealing Desk, znaci ili imas DD i nisi ECN ili nemas DD onda jesi ECN, nema izmedju.

Van mreže mileFX

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: 08.12.2011, 11:47:25 »
Slika govori vise od 1000 reci.

Van mreže bosanova

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: 09.12.2011, 18:37:43 »
Citat
Odgovor je dat pre nego sto si postavio pitanje(gore u tekstu) :). ECN brokeri NEMAJU Dealing Desk, znaci ili imas DD i nisi ECN ili nemas DD onda jesi ECN, nema izmedju.

Izvinjavam se unapred na pocetnickom pitanju:
Kako da znam da li radim  i da li imam Dealing desk? Po cemu se to vidi na MT4 platformi?
« Poslednja izmena: 09.12.2011, 18:41:00 bosanova »

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #9 poslato: 09.12.2011, 21:48:43 »
Citat

Izvinjavam se unapred na pocetnickom pitanju:
Kako da znam da li radim  i da li imam Dealing desk? Po cemu se to vidi na MT4 platformi?

Uglavnom NDD ECN imaju 5. decimalu, mada nije pravilo. Takođe, sa tim ide i varijabilni spread, ali smanjenja requote (kojeg ne bi smelo da bude uopšte, ali je naravno moguće da se desi).

Van mreže bosanova

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: 10.12.2011, 11:15:25 »
Ok.
I sta mogu da zakljucim za Admiral Markets AS , oni imaju promenljive spredove, a nemaju 5-tu decimalu.
I sta je to requote?

Van mreže Majk Korleone

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: 10.12.2011, 11:42:50 »
Ok.
I sta mogu da zakljucim za Admiral Markets AS , oni imaju promenljive spredove, a nemaju 5-tu decimalu.
I sta je to requote?

Ovako.

Admiral , kao i još neki brokeri ima standardne i pro račune.
Standardni račun kod Admirala ima requote. Takođe spreadovi su promenjivi "uglavnom" samo pri prelazu sa dana na noć (tj. od 21 uveče do 7 ili 8 ujutru po našem vremenu su spreadovi uvećane). Uglavnom na vestima spreadovi nisu uvećani.
Pro račun, nema requote, tj. ne bi trebao da ima requte i manji su spreadovi.

Svaki broker ima svoja pravila i uglavnom više različitih računa i dešava se da isti broker na jednom tipu računa ponaša kao DD, a na drugom kao ECN.

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #12 poslato: 11.12.2011, 11:56:59 »
I sta je to requote?

Blago tebi, ne znaš šta je requote... Kako bih ja voleo da ne znam za to :)

Requote se dešava kada je tržište volatilnije nego normalno i tada platforme "ne može" da otvori trgovanje na ceni na kojoj ti želiš. Npr. želiš da otvoriš order na 1.4012, i kada klikneš na sell dugme, u sekundama dok platforma ne aktivira poziciju se naravno tržište pomeri i tada nećeš moći da uđeš u trgovanje po toj ceni koja je bila aktuelna, nego će te platforma obavestiti o requote-u.

Rešenje za to, doduše, postoji, sa opcijom Enable maximum deviation, gde određujemo sa koliko pipa razlike od trenutne cene ćemo da dozvolimo platformi da uđe u trgovanje ukoliko se cena promeni od trenutka klika na sell ili buy do trenutka kada broker zaista prihvati trgovanje.
« Poslednja izmena: 11.12.2011, 13:35:02 FXModerator »

Van mreže bosanova

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: 11.12.2011, 23:06:21 »
Nisam znao da se to zove requote, ali mi se to naravno desavalo.

Van mreže montenegro

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: 04.01.2013, 10:00:44 »
Trguje li ko na ovoj platformi plus 500 koja se nudi u srbiji ali ne i kod nas u crnih gori. Veoma je privlačna pogotovo sto se nudi širok spektar instrumenata...