Autor Tema: Sudbina evra  (Pročitano 78202 puta)

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
Sudbina evra
« poslato: 09.11.2011, 20:38:25 »
Sva buka oko Grčke još nije ni blizu kraja, a na red je došla i Italija. Današnji pad cene evra oslikava koliko (ne)poverenje ulagači imaju u tu valutu. Svemu ovome još moram da dodam sledeću priču: u sutrašnjem izdanju nemačkog ekonomskog časopisa Handelsblatt će biti objavljen intervju sa Merkelovom gde je ona, navodno, izjavila da sprema program da zemlje iz evrozone mogu da odustanu evra, a da bez problema ostanu u EU.

"German Chancellor Angela Merkel’s Christian Democratic Union party wants to make it possible for European Union members to exit the euro area, Handelsblatt reported in a preview of an article to be published tomorrow, citing unnamed participants in the discussion.     
A commission within the party, that is crafting a framework to be presented at a party meeting, has proposed allowing a euro member who doesn’t want to or isn’t able to comply with the common currency rules to leave the euro region without losing membership in the EU, the newspaper said."

Van mreže markot

• Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
Odg: Sudbina evra
« Odgovor #1 poslato: 09.11.2011, 22:28:48 »
Moderator,  nisi stavio  opciju  NE  ZNAM ,na  anketi   :o :o   ;D ;D ;D

Sto  se  eura  tice,  mislim d a opstaje.  Euro  i  Eurozona  je  od  pocetka  bila  i  ostace  politicki  akt. Ovi  problemi  su  ''normalni''  kada  se  uzme  u  obzir  da  Eurozona  i  korisnice  Euro  valute ne  formiraju  Optimalno  valutno  podrucje.

Van mreže Vojvoda

• Full Member
  • https://twitter.com/Forex_Matador
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 09.11.2011, 22:41:11 »
Da li po Vašem mišljenju FXModerator sutra sa EUR treba ići u short?

Po nekom mom mišljenju sama EU bi teško podnela odustajanje od evra pošto je to bio višedecenijski projekt. Sama ekonomska kriza koja je Evropi stigla od američkih finansijskih institucija najviše će se Evropi obiti o glavu, a ne Americi. Amerikanci su kreirali krizu a realno se nisu založili da spreče njeno širenje. Njihove banke i danas imaju adekvatnost kapitala nekih 6, 7% iako je Bazel2 predložio da bude makar 8%. Italija ima najnižu stopu u Evropi a plus joj je i Centralna banka u privatnom vlasništvu!
Jedna Srbija realno ima stopu adekvatnosti kapitala i do 22, 23 procenta, ali šta nam vredi kad nas rejting koji nam uglavnom amerikanci određuju čini visoko rizičnim i ne da nam da mrdnemo iz mulja u kojem smo.

Smatram da će ako se ne nadje rešenje za Grčku sve ove zemlje iz petorke PIIGS doneti veliki virus za celu Evropu i da će biti pitanje dana kada će i sama EU pući po šavovima. Italija je jednostavno prevelika da bi je Evropa spasila.
Trebalo bi razmotriti i onu Sorošovu ideju o osnivanju neke nove institucija za EU koja bi obezbeđivala likvidnost za celu evrozonu.
Čitam da je Vatikan predložio osnivanje svetske centralne banke. :) Guverner verovatno papa.

Trejderi koji malo više pratite fundamente recite šta očekujete
« Poslednja izmena: 09.11.2011, 22:51:36 Vojvoda »
In this business, if you’re good, you’re right six times out of ten. You’re never going to be right nine times out of ten  -   Peter Lynch

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #3 poslato: 09.11.2011, 22:58:43 »
Moderator,  nisi stavio  opciju  NE  ZNAM ,na  anketi   :o :o   ;D ;D ;D

;D Kod ovog pitanja nema NE ZNAM, date su kombinacije, mora nešto da se izabere ;)

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #4 poslato: 09.11.2011, 23:04:07 »
Da li po Vašem mišljenju FXModerator sutra sa EUR treba ići u short?
...
Guverner verovatno papa.
...

Pa lako je biti sada pametan pa da kažem da se već danas trebalo short-ovati, tako da neću to da kažem.
Generalno gledano, evro je u buli, ali ne samo zbog ovakve informacije, nego zbog sveopšte ekonomske havarije koja se iz nedelje u nedelju pogoršava. Izlazak pojedinih zemalja iz evrozone bi u početku trebalo da lomi evro, ali kad se tu situacija iskristališe moćemo da očekujemo stabilnost.
Verujem da će evro da pukne tek kad (i ako) Nemačka vrati marku. Do tada sam mišljenja da je sve ovo prolazno...

Van mreže montenegro

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 10.11.2011, 08:46:01 »
Ja cvrsto vjerujem u opstanak evra, jednostavno preveliki je ulog  da bi se tek tako pustilo,tako da  predpostavljam da ce se sve uraditi za opstanak a onda ce dolar izgubiti poziciju vodece valute,lagano. Uostalom vidi se ozbiljnost, jer padaju vlade i premijeri, a sa druge strane Njemackoj po meni ova situacija pomalo i godi jer oni jednostavno vole da budu sa vremena na vrijeme glavne kolovodje, tako da koliko god kukali  sa druge strane ce i ubirati plodove od pozajmljenih kredita.Sa druge strane Grcka ako istupi ili je jednostavno izbace iz EU  sto nije nikom u interesu, ce vjerovatno devalvirati drahmu dva puta, i radice za dzabe duzi niz godina ali ce makar finansijske institucije moci da funkcionisu jer ce biti likvidne,normalno bice obiljezeni i prepusteni sami sebi,sto im i nije neka perspektiva.Propast evra bi znacio tatalnu dominaciju Amerike, ali sa druge strane, dok se dvoje svadjaju treci koristi, tako da bi moguci scenario bio da se zemlje Brika konsoliduju i da pocne jacanje juana ili neke alternativne valute who knows....  ;)

Van mreže marko

• Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 10.11.2011, 19:12:14 »
Mozda gresim ali mene ovo podseca na balon od sapunice.Od Evrope koristi imaju Nemacka  i Francuska jer njihova privreda je pojela manje pa su pustale da manje clanice uzimaju kredite da bi taj novac na kraju dolazile njima a dugovi ostaju.Sad ne znaju sta da rade.Da bi jedna clanica evrozone bila bogata moraju neke da budu siromasne i to u pravilnoj razmeni, ista pravila vaze i unutar drzava da bi neki bili bogati moraju mnogo njih da osiromase ... to bi bilo ukratko. Nadam se da gresim  ...

Van mreže Vojvoda

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: 13.11.2011, 01:18:20 »
Otišao je Silvio Berluskoni! Pala je prva velika glava evrokrize mada on odavno hoda po ivici.
Pozdrav poslednjem harizmatičnom ludom imperatoru i sve najbolje u novim "poduhvatima"!
In this business, if you’re good, you’re right six times out of ten. You’re never going to be right nine times out of ten  -   Peter Lynch

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #8 poslato: 13.11.2011, 07:31:40 »
Otišao je Silvio Berluskoni! Pala je prva velika glava evrokrize mada on odavno hoda po ivici.
Pozdrav poslednjem harizmatičnom ludom imperatoru i sve najbolje u novim "poduhvatima"!

Imao je pune ruke posla... Ali nekako mi se čini da ovo nije poslednji put da pričamo o njemu...

Van mreže Vojvoda

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: 13.11.2011, 13:43:16 »
Jeste da nema veze sa temom ali morao sam odati počast Silviju. http://www.youtube.com/watch?v=xnfi1WeJiag

Van mreže urosh1

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: 13.11.2011, 13:45:56 »
Uvek sam mislio da je ovo neka fotomontaza...koliko je poludeo od vijagre :)

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: 13.11.2011, 13:52:18 »
Jeste da nema veze sa temom ali morao sam odati počast Silviju. http://www.youtube.com/watch?v=xnfi1WeJiag

Odličan - 5 !  8)

Van mreže Panzer

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: 17.11.2011, 10:57:05 »
Oanda je upravo predlozila svojim retail klijentima da ne trguju na trzistu i da pomno prate finansijske vesti , jer kako kazu "ne izlazi se u gumenom camcu , na otvoreno more u sred bure". Mislim da za ovu buru misle , shortovanje eurusd. U svakom slucaju bice zanimljivo, jer iako stamparijia novca radi non stop, ne verujem da ce moci da otkupe sve dugove zemalja clanica. Mario Draghi je izveo onaj trick sa ecb ratom , ali nije donelo neke rezultate.Branili su zonu od 1.36-1.3650, pa ni to nije donelo rezultate. Bojim se da se Euro odrzava iskljucivo na Veri a ne na cinjenicama.Steta sto su Ameri isto losi , inace bi euro otpevao svoje.
« Poslednja izmena: 17.11.2011, 11:12:06 Panzer »

Van mreže Berkut

• Full Member
    • Pogledaj profil
    • ForexProjekat
« Odgovor #13 poslato: 17.11.2011, 17:27:50 »
Dobar savet od Oande eurusd je zaglavljen izmedju 1.3420 i 1.3550 tako da se ne zna medjutim danas sam procitao negde da ECB kupuje agresivno Spanske i Italijanske obveznice i ako vecina ocekuje veliki sell i krah evra ja ipak nisam siguran da opet ne pronadju neki magicni stapic pa iz supljeg u prazno samo pitanje dokle  :o ::)
« Poslednja izmena: 17.11.2011, 17:30:00 Berkut »

Van mreže markot

• Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: 17.11.2011, 18:18:46 »
Taj  savjet Oande, moze  i  drugacije  da  se  tumaci. Ne  zaboravimo da  je  Oanda marketmaker,  i da  sebe  pokriva tako sto  hedzuje  svoje  pozicije  kod  drugih  provajdera  likvidnosti.  Kada  je  trziste  jako  volatilno, onda  je hedzovanje  jako  skupo,  pa  spread  na  majors moze  doci  cak  do  30  pipsa ;)  Oanda,  pored  transparentnosti  u  svom  poslu,  nudi  klijentima  male  spredove  sto  je cini  konkurentnim. E sada, ako ne  zeli  da  podigne  spredove jedini  nacin  da  ublazi  gubitke, jeste  ovo  upozorenje ;) Jer ,  ako se ne  smanje  transakcije ,Oanda  moze da  se  suoci sa  gubitkom  u  poslovanju.