Autor Tema: Slicnosti i razlike medju indikatorima, formule njihovog izracunavanja.  (Pročitano 5167 puta)

Van mreže Naum

• Pogledaj profil
Posto postoji 1500 indikatora koji se nude na sajtu, ja cisto sumnjam da su svi oni razliciti  :)

Sve i da jesu, sigurno postoji more slicnih.
Ja bih voleo da se to ovom raspravom iskristalise i da se svede na nekoliko glavnih koji su sustinski razliciti, prosto imaju razlicite formule za izracunavanje a da se shvati da su ostali njihove varijante.

U krajnjoj liniji da se postave neke grupe po kojima bismo ih mogli podeliti. Pritom ne mislim na oscilatore i momentume vec da se napravi podela po njihovoj matematickoj razlicitosti, da tako kazem  :)

Na primer: Iz edukacije sam naucio da su Stochastic i RSI vrlo slicni, a u praksi sam video da njihova kombinacija moze nesto da nam kaze, pa me sada interesuje kako se oni dobijaju?

Iskren da budem, ja osim MA i EMA nisam uspeo da ukapiram kako se ostali indikatori izracunavaju, cak za EMA nisam potpuno ukapirao  :-[

Nadam se da nisam previse zakomplikovao i da ce biti jasno bar onim ljudima koji su kadri da odgovore na moja pitanja  :)

Pozdrav svima!!!
ZNANJE x RIZIK = DOBIT

Van mreže Naum

• Pogledaj profil
Nasao sam nesto interesantno na ovu temu. Neka kao e-knjigica koju su postavili na sajtu admiralmarkets.rs
Pri kraju ima bas o 5 osnovnih indikatora. Ako neko ne uspe da nadje ja sam je sacuvao pa mogu da je postavim preko foruma (ako se budem snasao :))
Bas lepo objasnjeno na srpskom  :)

Pozdrav svima!
ZNANJE x RIZIK = DOBIT

Van mreže forexs

• Pogledaj profil
Svi indikatori imaju jedno zajednicko...
Prikazuju nam na odredjen nacin tok kretanja kursa... proslost...  i svi se baziraju na nekoj matematickoj formuli koja izracunava ono ili ono

Van mreže aleksandarmfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
da ali se istorija ponavlja, samo je pitanje koja konkretna istorija u kom trenutku. i naravno za sve postoji prvi put - znaci postoji i nesto sto se jos nije desilo u istoriji - buducnost...
Momentum counts.

Van mreže Naum

• Pogledaj profil
Slazem se sa odgovorima  :)

Na kraju krajeva svako znanje koje posedujemo je stvoreno u nekoj istoriji pa nije realno ocekivati buducnost bez ikakvog uticaja istorije  :)

U kojoj meri mogu indikatori da pomognu trejderu da predvidi buducnost, to jos uvek otkrivam pa sam zato i postavio ovu temu  :)

Inace sam za sada misljenja da su fundamentalne stvari od vece vaznosti nego indikatori ali za sada je moj fokus na onom delu vremena u kojem nema nikakvih izvestaja u forex kalendaru pa zato istrazujem indikatore.

Hvala na javljanjima!!!
ZNANJE x RIZIK = DOBIT

Van mreže aleksandarmfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
U kojoj meri mogu indikatori da pomognu trejderu da predvidi buducnost, to jos uvek otkrivam pa sam zato i postavio ovu temu  :)
indikatori pomazu da uocis odredjene paterne i da znas koja je trenutna vrsta trenda, ali to nije dovoljno za ulazak - da primenis tvoju strategiju - koju si prethodno istestirao i dala je odredjeni procenat uspesnoti uz odredjen risk reward koeficient  - to daje money menagemet - koji stvara profit. dakle indikatori kazu sta moze da se desi u odredjenoj situaciji kolika je verovatnoca - koji je odnos zarade i gubitka - i ako se to uklapa u tvoj money menagement - tek onda cekas potvrdu i ulazis u trejd - a profit stvara rizik koji si preuzeo u momentu ulaza u trejd, ali isti taj rizik stvara i gubitak - zato i postoji MM koji to kontrolise i nedozvoljava da gubici budu veci od profita... to je samma sustina, bez obzira da li radis skalpiranje , dnevno trgovanje - srednjorocne ili dugorocne pozicije...
fundamentala analiza se koristi uz tehnicku - jer svaka za sebe donosi odredjeni zakljucak  - samo ti treba da odredis koji je prevagnuo...
Momentum counts.

Van mreže Naum

• Pogledaj profil
Pozdrav Aleksandre imenjace!  :)

Bojim se da nisam potpuno razumeo tvoj odgovor. Ja cu napisati sta sam razumeo pa me ti ispravi ako sam nesto pogresio  :)

Money Management je to sto te stiti od rizika i omogucava profit? A takodje je i rizik taj koji ti omogucuje profit (i gubitak)?
Indikatori su ti neki "savetnici" oko konkretnog ulaska u trejd, govore ti verovatnocu gde ce cena da ode?

Ako za sada uzmemo u obzir samo tehnicku analizu, dobri indikatori i dobar MM su sasvim dovoljni za uspesnu strategiju?

P.S. Stavljao sam znakove pitanja zato sto nisam potpuno siguran da sam razumeo tvoj tekst na osnovu kojeg sam izveo ove zakljucke a ne zato sto su to upitne recenice :)
ZNANJE x RIZIK = DOBIT

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
Moje skromno misljenje o ovoj temi je da su fundamenti i tehnikalije su dve razlicite stvari, u osnovi fundamenti ti govore gde a tehnikalije kad.
Mada sto se mene tice fundamenti su nezamenljivi dok su indikatori instrumenti koji nam govore ono sto vec vidimo dok gledamo cenu samo sto tog ni sami nismo svesni zato sto maksimalo komplikujemo stvari. Dali ti je potreban indikator da ti kaze da je trend up ili down? Dali je potreban indikator koji ce nam na osnovu pokreta 100 pipa bez retracea veceg od 20% u odredjenom vremenu, reci da je vrednost trenutno precenjena ili podcenjena? Naisao sam na mesta gde ljudi koriste indikator za odredjivanje linija podrske i otpora??? Dali ti je potrebna masa drugih indikatora za koje ni ne znas sta pokazuju osim onog sto si saznao od kreatora koji ocigledno mesecima reklamira svoj vrhunski produkt, zasto ga umesto toga ne koristi za ostvarivanje profita na onaj nacin za koji je namenjen?

Van mreže Naum

• Pogledaj profil
Koliko ja vidim vecina iskusnijih trejdera sa ovog foruma se oslanjaju na fundamente, sto je meni od samog pocetka potpuno logicno i jasno.
Zato i razmisljam i istrazujem o indikatorima za sada  :)
U krajnjoj liniji primetio sam slicnost izmedju svih indikatora, kao i dukfx pa sam zato i postavio ovu temu  :)
Gomila indikatora samo zbunjuje pocetnika, u ovom slucaju mene  ;D

Moje poverenje sve vise prikupljaju grafikoni ( s tim da sam ja razumeo da su oni takodje "tehnikalija"). A negde sam procitao i polako potvrdjujem u praksi to da su RSI i Stochastic dobri indikatori kada treba prepoznati lazni vrh ili dno. A to je pak kod grafikona kljucna stvar.

U svakom slucaju hvala dukfx!  :)
ZNANJE x RIZIK = DOBIT

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
Ali pazi tu postoje dve strane, tehnicku analizu ne treba zanemariti(tu mislim na kretanje cene oko vaznih niva(otpor, trend, fibonaci linije) posto je to mesto gde trazimo ulaz) ali indikatori definitivno nisu sastavni deo mog trgovanja.

A sto se tice fundamenata, ako trgujes na osnovu fundametalne analize(tu ne mislim na klasicno vest trgovanje) neces trgovati svaki dan, mozda cak neces ni svaku nedelju, mozda i vise. To cak ne mozemo ni zvati trgovanje nego investiranje, jednostavno investiras u valutu za koju smatras da ce jacati a takve informacije neces dobijati svaki dan, ali kad budes siguran da je to to onda sa jednim trejdom mozes da odradis plan za citav mesec. Ali opet je chart taj gde moras da pronadjes pravo mesto za ulaz.

Van mreže Naum

• Pogledaj profil
Odgovor radja pitanje  ;D

Tvoje objasnjenje trgovanja zasnovanom na fundamentalnoj analizi sam cini mi se citao u edukaciji pa mi je to jasno....(i takvo trgovanje ne odgovara mom temperamentu  :)) ali ne znam gde se svrstava trgovanje oslonjeno na forex kalendaru. Ja sam mislio da je i to fundamentalno?
ZNANJE x RIZIK = DOBIT

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
Trgovanje po ekonomskom kalendaru jeste trgovanje na fundamente(logicno: ekonomski pokazatelji=fundamenti) ali ces primetiti da su to trenutni a ne dugorocni pokretaci, a i primetices mnoge prepreke za takav nacin trgovanja posto prvi brokeri ne vole da neko brzo profitira.

Nije vazno gde ces sta svrstati, radis onako kako smatras da je ispravno, ako mislis da je za tebe korisno da ides pecati 2 sata pre trgovanja onda jednostavno to radis ako se u tvom slucaju pokazuje korisno a ne trazis po netu dali je to ispravno i u koju kategoriju ces svrstati pecanje.
Jednostavno ne treba komplikovati vise nego sto je potrebno, sa takvim pristupom neces ni poceti trgovati posto prvo trazis da u teoriji sve perfektno funkcionise, a to ces tesko postici. Jednostavno kreni od onog sto smatras da vredi i u hodu vrsi modifikacije, verovatno ces promeniti misljenje puno puta.
A sto se tice temperamenta, trziste se definitivno nece prilagoditi tebi nego ti moras njemu, jednostavo radis ono sto je korisno a ne ono sto ti prija.

Van mreže Naum

• Pogledaj profil
Nisam ni planirao da trziste prilagodjavam sebi  ??? Vec da sto bolje razumem trziste i svoje nastupanje na njemu :)

U svakom slucaju hvala na savetima. Bicu prakticniji obecavam!  ;)
ZNANJE x RIZIK = DOBIT