Autor Tema: Pivot points & ema+sma  (Pročitano 7016 puta)

Van mreže Berkut

• Full Member
    • Pogledaj profil
    • ForexProjekat
Pivot points & ema+sma
« poslato: 04.08.2011, 18:31:48 »
Pozdrav svima evo resih da pokazem nacin mog trgovanja to i nije nikakva posebna strategija ali ima par indikatora koje koristim na vise TF.

Prvo da kazem da danas tacno godinu dana od kako imam live racun, uspeo sam da ne izgubim ceo balans na racunu ali sam bio jako blizu toga, to se desilo na pocetku mog trgovanja kada sam gledao sve popularne valutne parove i bukvalno kao muva bez glave imao cak i po 5 naloga otvorenih u isto vreme, kao i dosta pocetnika imao sam pocetnicku srecu i od 300$ pocetnih dolara stigao do 500$ i pao na 30$, tad sam napravio pauzu od sedam dana i posmatrao sam moje trejdove gde sam pogresio sta je bio problem i sto bi se reklo stavio prst na celo.

Posle pauze sam poceo da radim samo 3 VP EURUSD GBPUSD I EURJPY ostalo sam ostavio samo da posmatram zbog korelacije sa ovim parovima, krenuo sam strpljivo sa jako malim lotom jer imao sam balans od samo 30$ radio.

Testirao sam masu strategija ali zaista masu sigurno bar jedno 50 dok nisam pronasao neku moju modifikovanu strategiju sto ja kazem nasao sam svoj modus operandi ili metodologiju koja odgovara mojem psiholoskom profilu, morate da znate da je trejdovanje ili po srpski trgovina dosta vezana za psihologiju najveca prepreka je kako savladati strah i pohlepu.

Elem posle odredjenog vremena moj balans je poceo da raste kao i moje samopouzdanje i opet sam stigao na nivo od pocetka moje price, medjutim opet sam poceo da slusam druge ljude da gledam jos neke strategije i odma sam primetio pad na mom racunu.

Ja znam da je ovo malo poduzi post ali zelim da novim trejderima malo da dam motivacije jer znam kako je tezak pocetak, ali ovo je svakako biznis koji moze da vam donese dosta para ali uz par uslova morate konstantno se edukovati i morate da budete disciplinovani takodje je i strpljenje neophodan dodatak.

Strategija se zasniva na par indikatora ali ni jedan indikator ne moze da zameni vase oci, ta sposobnost da uocite odredjenje momente okrete ili nastavak trenda se stice iskustvom.

Chartove gledam na Daily za analizu dublju a radim na H1 i M15 od indikatora na chartu koristim sledece:
exponential moving average 8 i exponential moving average 21 takodje koristim simple moving average 200.

Objasnjenje za ema 8 i 21 gledam trenutak kad 8 i 21 zamene mesta odnosno kad 8 presece 21 to je dobar signal, za sell je potrebno da 8 presece 21 od gore na dole a za buy obrnuto pogotovo na H1 jednosatnom chartu, sma 200 odredjuje donekle koji je trend (nije obavezno) sve sto je ispod sma 200 je sell sve sto je iznad je buy.

Sledeci indikator su pivot linije dosta je tacan indikator ali vise je namenjen za racune sa 4 decimala (pivot linije mozete naci ili sami izracunati)  postavicu ga pa ko zeli moze da ga uzme, pivot linije su meni jako vazne uglavnom ulazim po presecanju neke od njih mada i na odbijanju ponekad.

U indikatoru koji sam prilozijo za pivot linije glavna linija je crvena (pivot) takodje postoje isprekidane plave i zelene linijeto su medium pivoti, i postoje dve gore i dve dole linije koje ja zovem tp1 i t2 u buy i sell i cesto mi sluze za postavljanje take profita ako sam usao na presecanju crvene glavne pivot linije

Koristim takodje jedan koristan indikator koji sam preuzeo sa ovog foruma. http://www.forexsrbija.rs/forum/indikatori/average-daily-range/
I na kraju koristim RSI 14 i CCI 14 koji mi sluze za pregled momentalne jacine vp.

Uz sve to crtam trend linije trend kanale i trouglove e sad slike sa primerima:

danasnja sveza slika 

« Poslednja izmena: 04.08.2011, 18:50:44 Berkut »

Van mreže Berkut

• Full Member
    • Pogledaj profil
    • ForexProjekat
Odg: Pivot points & ema+sma
« Odgovor #1 poslato: 04.08.2011, 19:08:23 »
Evo da dodam indikator za pivote i jos neke primere

M15 sell

M15 buy

H1 sell

H1 buy

Kao svaka strategija i ova ponekad ima laznih ulaza ali malo ih je na H1 malo vise na M15 medjutim nemojte da mislite da postoji strategija bez laznih ulaza i bez losih trejdova svaka ih ima, potrebno je poneki minus da bi bilo pluseva, vazno je da na kraju meseca budete u debelom plusu  8).

Dodacu i template pa ko hoce moze da preuzme i to da ne bi trazio indikatore po platformi  ;)
« Poslednja izmena: 04.08.2011, 20:41:04 Berkut »

Van mreže nd

• Full Member
    • Pogledaj profil
Pivot pravila
« Odgovor #2 poslato: 04.08.2011, 19:23:22 »
* Ako je cijena na PP, čekajte za pokret cijene natrag na R1 ili S1.

* Ako je cijena na R1, očekuju da će se cijena kretati na R2 ili natrag prema PP (short mogučnost prema long u omjeru 58% : 42%).

* Ako je cijena na S1, očekuju da će se cijena kretati na S2 i natrag prema PP (short vjervatnost prema long u omjeru od 56% : 44%).

* Ako je cijena na R2, očekuje potez za R3 ili natrag prema R1 (shot vjerovatnos prema long u omjeru 83% : 17%).

* Ako cijena je u S2, očekuje se pomak prema S3 ili natrag prema S1 (short/long vjerovatnost u omjeru 83% : 17%).

* Ako ne postoji značajne vijesti koje mogu utjecati na tržište, cijena će se obično krenuti od P do S1 ili R1.

* Ako je vijest koja ima značajan utjecaj tržišne cijene može ići direktno preko R1 ili R2 i može doći do S1 ili S2, pa čak i R3 ili S3.

* R3 i S3 su dobar pokazatelj za maksimalni doseg kod krajnje nestabilnih dana (volotile days) ali može se ponekad i probiti (na R3, short/long vjerovatost u omjeru od 97%:3%, i na S3,a omjer long/short može biti u omjeru 97% : 3% ).

* Pivot linije dobro rade u bočni tržištima (sideweys markets) jer će cijena najvjerojatnije biti u raspon između R1 i S1 linije.

* Za vrijeme jakog trenda, cijena će se jednostavno probit kroz pivot linije i nastaviti smjer

* Jednom kada je slomljena podrške ili otpor, razina tada postaje njegova suprotnost, tj. bivša potpora postaje otpor i bivši otpor postaje podrška.

** Važno je razumjeti, međutim, da su ovo vjerojatnosti, a ne uvjerenja.

Van mreže Branchy

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 04.08.2011, 21:50:42 »
odlicna strategija Berkut sa lepim objasnjenjem  :)

Van mreže Berkut

• Full Member
    • Pogledaj profil
    • ForexProjekat
« Odgovor #4 poslato: 05.08.2011, 10:15:45 »
Pozdrav danas mislim da imamo moguc lep setup za audusd koji je duze vreme u sell trendu i mozda moguc obrt u buy, medjutim danas ima dosta jakih vesti pa obazrivost pre svega.

Na M15 chartu postoji lep sell kanal i mislim da postoji mogucnost u zavisnosti od fundamenta i vesti da se napravi jedna jaca korekcija.

Van mreže Berkut

• Full Member
    • Pogledaj profil
    • ForexProjekat
« Odgovor #5 poslato: 08.08.2011, 17:27:04 »
Pozdrav danas je bio lep dan za moju strategiju na VP EURUSD bio lep ulaz na M15 sell od 150 pipa  ;D i sprema se moguci ulaz za buy na istom VP.

Van mreže xomep

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 08.08.2011, 17:35:51 »
 da li trgujesh u neko odredjeno  doba dana?

Van mreže Berkut

• Full Member
    • Pogledaj profil
    • ForexProjekat
« Odgovor #7 poslato: 08.08.2011, 17:45:22 »
Pozdrav homere pa uglavnom trgujem za vreme londonske berze ali posto to radim od kuce nisam non stop prisutan na chartu, znaci kad udjem u neku poziciju kao danas i kad recimo imam nekih 40 pipa ja stavim sl na +1 i onda mogu da malo odahnem da ne gledam chart, danas je bilo tako par puta sam pomerao sl na +1 +30 +50 i kad sam dosao do 150 pipsa zatvorim poziciju.

Uglavnom od 9h do 12h sam za chartom posle opet gledam i tako do 20h kad uglavnom gasim platformu ali desi se nekad da udjem i posle 20h u poziciju sve zavisi od moje licne percepcije.

« Poslednja izmena: 08.08.2011, 17:52:14 Berkut »

Van mreže Mauro Beograd

• Jr. Member
  • **
  • Svet Voli Pobednike
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: 09.08.2011, 09:39:04 »
Lep text Berkute!
"Samo su dva tipa ljudi na ovom svetu – dobri i loši. Dobri bolje spavaju, ali čini se da loši više uživaju u satima kad su budni.

(Woody Allen)"

Van mreže Berkut

• Full Member
    • Pogledaj profil
    • ForexProjekat
« Odgovor #9 poslato: 10.08.2011, 12:38:44 »
Hvala Mauro :)

Danas imamo lep setup za buy, na GBPUSD postoji na H1 chartu lepa zastavica za buy (po mom vidjenju) pogledajte sliku, ako udjete na buy pazite da ne rizikujete vise od 3% u odnosnu na vas balans.

Van mreže Berkut

• Full Member
    • Pogledaj profil
    • ForexProjekat
« Odgovor #10 poslato: 10.08.2011, 23:11:39 »
Nazalost danas sam pozurio pa je otislo u sl.

Koske ja radim tako to je moj nacin rada, dao mi je dosta dobrih trejdova i zaradio sam koju paricu finu e sad mozda si ti u pravu a ja nemam pojma, u svakom slucaju nije mi namera da obmanjujem bilo koga niti bilo ko da izgubi pare jel ja nemam nista od toga.

Van mreže Branchy

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: 10.08.2011, 23:28:05 »
naravno Berkut,ti si postavio svoju strategiju a na ostalima je da je pogledaju i da odluce da li ce po njoj trejdovati ili ce nadograditi svoju strategiju,dobro je cuti i druge sugestije :)

Van mreže Mauro Beograd

• Jr. Member
  • **
  • Svet Voli Pobednike
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: 11.08.2011, 09:51:42 »
Ako istu strategiju koristi 10 ljudi po meni su to 10 razlicitih strategija jer je 10 ljudi vidi drugacijim ocima.
"Samo su dva tipa ljudi na ovom svetu – dobri i loši. Dobri bolje spavaju, ali čini se da loši više uživaju u satima kad su budni.

(Woody Allen)"

Van mreže jole80

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
Odg: Pivot pravila
« Odgovor #13 poslato: 13.08.2011, 09:32:05 »
* Ako je cijena na PP, čekajte za pokret cijene natrag na R1 ili S1.

* Ako je cijena na R1, očekuju da će se cijena kretati na R2 ili natrag prema PP (short mogučnost prema long u omjeru 58% : 42%).

* Ako je cijena na S1, očekuju da će se cijena kretati na S2 i natrag prema PP (short vjervatnost prema long u omjeru od 56% : 44%).

* Ako je cijena na R2, očekuje potez za R3 ili natrag prema R1 (shot vjerovatnos prema long u omjeru 83% : 17%).

* Ako cijena je u S2, očekuje se pomak prema S3 ili natrag prema S1 (short/long vjerovatnost u omjeru 83% : 17%).

* Ako ne postoji značajne vijesti koje mogu utjecati na tržište, cijena će se obično krenuti od P do S1 ili R1.

* Ako je vijest koja ima značajan utjecaj tržišne cijene može ići direktno preko R1 ili R2 i može doći do S1 ili S2, pa čak i R3 ili S3.

* R3 i S3 su dobar pokazatelj za maksimalni doseg kod krajnje nestabilnih dana (volotile days) ali može se ponekad i probiti (na R3, short/long vjerovatost u omjeru od 97%:3%, i na S3,a omjer long/short može biti u omjeru 97% : 3% ).

* Pivot linije dobro rade u bočni tržištima (sideweys markets) jer će cijena najvjerojatnije biti u raspon između R1 i S1 linije.

* Za vrijeme jakog trenda, cijena će se jednostavno probit kroz pivot linije i nastaviti smjer

* Jednom kada je slomljena podrške ili otpor, razina tada postaje njegova suprotnost, tj. bivša potpora postaje otpor i bivši otpor postaje podrška.

** Važno je razumjeti, međutim, da su ovo vjerojatnosti, a ne uvjerenja.
Hvala ti što si postavio ova pravila,baš sam ih tražio.

Van mreže nd

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: 14.08.2011, 18:44:16 »
Evo još materije, možda pomogne :)

Da bi se postalo uspješan trader, čovek mora prevladati jednostavan (ali nekako je teško svima) Bez razumijevanja osnovne koncepte vjerojatnosti, slučajno i slučajnosti ... trgovac je inaće fatalno loše opremljen.

Pretpostavimo da EUR / USD je na 1,3900 ... i ima 50% šanse da će ići gore za vrijeme Azijske cesije i ima 50% šanse da će ići gore za vrijeme cesije New Yorku. Za loše tradere, bilo bi lako onda se zaključiti da je mogućnost da će EUR / USD ići rast za vrijeme trgovinskog dana je 100% sigurno. Sada, za informiranog tradera ... ovo je očito nije slučaj. Netko tko se ne razume verojatnosti je da će sigurno izgubiti novac kod trgovanja.

(Napomena: U slučaju da niste shvatili, mogućnost je da EUR / USD ide gore je 50%).

Uzmimo drugi primer. Pretpostavimo da je GBP / USD je na 1,6480. Koja je verovatnost da ide gore ... i koja je mogućnost da će ići dole? Ako je bilo potpuno slučajni proces s dva ishoda, kao što je bacanje novčića na primjer, bilo bi 50-50.

Međutim, ako sam vam rekao da je 10 pipa 1,6480 ispod Daily R1, to više ne bi bio slučaj ... Sada kad Vam je objašnjen uvodi koncept "trader edge stratedgy" ili pozitivno očekivanje. Osim ako je cjena posljednjih dana na Daily R1 u snažanom trendu, ispod Daily R1 ie se short (cilj je Daily PP) u omjeru prema verovatnosti longa u omjeru od 58%:42%.

Imajući osečaj za trgovanje strategijom koje vam daje "the edge" dozvoljava Vam da imate više prifitabilnih trgovanja nego izgubljenih trgovanja dužem vremenskom razdoblju! Iako je pomalo sirova, strategija se temelji se na akciji cijene (price action) prilično robusni princip trgovanja. Visoko profitabilni sistemi i strategije za aktivne tradere opisuju pivot linije kao najbolj i pravu pobjedničku stranu na grafu kao primarni indikator...prema pivot strategiji i njenoj predvidljivoj točnosti kod trgovanja. Ovi principi su veoma jednostavni zbog toga što večina tradera vjeruje ovim principima uključujući banke i institucijske tradere.

Sa ovom veoma dobrom strategijom, dobrim money managmentom trgovanje se podiže na jedan drugačiji i viši nivo...Biti ćete u mogučnosti zaraditi više i minimalizirati gubitke kod trgovanja.