Autor Tema: Price action  (Pročitano 19107 puta)

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
Price action
« poslato: 06.06.2011, 15:21:42 »
Smatram da ovaj nacin trgovanja nije dovoljno analiziran na forumu a iskreno sve vise mi privlaci paznju, zato mi je ideja da na ovoj temi zajedno kroz primere, zapazanja, ideje... udjemo malo dublje u ovu oblast.

Tehnicka analiza se zasniva na samo jednoj stvari: "istorija se ponavlja", sa moje tacke gledista ovo istovremeno i jeste i nije istina. Istorija se ne ponavlja to je proslost i kraj, medjutim ono sto se ponavlja su reakcije investitora na odredjene informacije, analize i sl.
Gledajuci samo kretanje cene u nekom istorijskom periodu i povezujuci ga sa setupom informacija koje su prouzrokovale takvo kretanje mozemo da predvidimo kako ce se trziste ponasati kad se pojavi slican setup, ili sa druge strane kad se pojavi odredjeno sablonsko kretanje cene mozemo da predpostavimo kakav setup informacija ce da se pojavi tj sta ce da se desi sa trzistem, naravno sve je induvidualno zato sto razliciti ljudi vide iste signale na razlicit nacin.
Kod ovakvog nacina trgovanja se dosta polaze u izgled svece, tj traze se odredjeni oblici koji su nekad nesto znacili, po meni je ovo pogresno zato sto izgled same svece pod 1. zavisi od vremenske zone brokera sto znaci da ne vide svi isti oblik, i pod 2. ne mora da znaci da se sabloni ponavljaju u periodu od 00-24h(naravno pricam o H1 chartu), da postoji sveca od 10-10h mozda bi nam ona prikazala neko zeljeno kretanje cena(izgled svece).
Zakljucak je da definitivno treba pronaci te znacajne oblike sveca ali ih istovremeno i analizirati na manjim TFovima da bi u stvari videli sta je dalo takav oblik tj kakvo kretanje cene ga izaziva, moze da se desi i da se cena krece sporije i da formiranje trazenog sablona traje nekoliko dana a mi ga propustimo zato sto gledamo u subler dali su LOW trenutne i prethodne svece u rangu 2 pipa.

U svakom slucaju probacu da uradim i okacim neke analize kretanja cene na nacin na koji je ja dozivljavam pa cemo da vidimo kako to sve izgleda.

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
Odg: Price action
« Odgovor #1 poslato: 06.06.2011, 15:59:07 »
Za novije clanove bih izdvojio neke od materijala koji mogu biti korisni za ovakav nacin trgovanja.

Candlesticks
Linije podrske i otpora
Oblici formiranja grafikona
Prosecno kretanje cena
Fibonacci
Pivot points

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 23.06.2011, 19:24:59 »
Ok cenim da cu od sledece nedelje uspeti da pratim trgovanje malo detaljnije i da na forumu postavljam svaki ulazak u poziciju.
Sto se tice ovakvog nacina trgovanja preporucio bih svima Sonic R. System na FF forumu, izuzetno korisno i poucno.

E sad mali dodatak testiranju,
mnogo puta je receno da je pravilan Money Menagment najvaznija(ako ne i jedina bitna) stvar u trgovanju, zasto nebi i to testirali.
Ideja je sledeca, na pocetku radne nedelje cu postaviti ordere na vise valutnih parova za celu nedelju koristeci samo bitne S&R nivoe(koji su definitivno "semafor" svih vec postojecih strategija) bez modifikacija tokom nedelje osim dodavanja novih pozicija ukoliko nam cena probije vec zadate i ukoliko se pojavi neki novi jak S&R nivo.
Ukratko ovo bi bilo testiranje cistog money menagmenta bez neke posebne strategije ulaska u poziciju i izlaska iz nje.

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
Price action
« Odgovor #3 poslato: 23.06.2011, 20:13:15 »
Ok cenim da cu od sledece nedelje uspeti da pratim trgovanje malo detaljnije i da na forumu postavljam svaki ulazak u poziciju.
Sto se tice ovakvog nacina trgovanja preporucio bih svima Sonic R. System na FF forumu, izuzetno korisno i poucno.

E sad mali dodatak testiranju,
mnogo puta je receno da je pravilan Money Menagment najvaznija(ako ne i jedina bitna) stvar u trgovanju, zasto nebi i to testirali.
Ideja je sledeca, na pocetku radne nedelje cu postaviti ordere na vise valutnih parova za celu nedelju koristeci samo bitne S&R nivoe(koji su definitivno "semafor" svih vec postojecih strategija) bez modifikacija tokom nedelje osim dodavanja novih pozicija ukoliko nam cena probije vec zadate i ukoliko se pojavi neki novi jak S&R nivo.
Ukratko ovo bi bilo testiranje cistog money menagmenta bez neke posebne strategije ulaska u poziciju i izlaska iz nje.

Šta ti je na umu, na koji način da testiraš Money Menagment ?

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 23.06.2011, 22:07:30 »
Pre nekog vremena dok sam intenzivnije testirao breakout strategije cinilo mi se da ta breakout linija moze biti na bilo kom nivou, tj da nema veze dali je daily, weekly, big ben high/low nego jednostavno povuces liniju bilo gde na chartu i sa dobrim mm lumulativno je +.
Ideja mi je da mm testiram jednostavnim ulaskom u poziciju bez ikakve strategije i pravila, jeste koristicu s&r podrucja jer su to ipak bitni nivoi kod kojih se ocekuje pomeraj i na njih se obraca paznja kod svih strategija.

Kao sto sam gore rekao, na pocetku nedelje cu postaviti ordere(vise vparova i vise ordera po paru)  na s&r nivoima sa TP I SL na sledecem nivou, bez modifikacija, rizik prilikom svake trgovine ce biti 1%.
Poenta je da sa dobrim MM i losa strategija postaje profitabilna(naravno to tek treba da se potvrdi)

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 29.06.2011, 13:57:14 »
Ok da pocnemo napokon sa ovim , dakle prvi potencijalni trejd EURUSD. Vidimo veoma velik volume na visokim vrednostima sto bi moglo da predstavlja promenu trenda, u svakom slucaju cekacemo potvrdu.
Kod forexa je jako tesko tumaciti volume iz razloga sto to nije ista informacija kao kod berze akcija i zato sto na forexu SELL ima drugaciju vaznost, medjutim u svakom slucaju nam govori da je pojacana aktivnost.
« Poslednja izmena: 29.06.2011, 14:04:52 dukfx »

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 29.06.2011, 14:49:33 »
Vidi se da je pocelo glasanje grckog parlamenta  :D
http://www.thepressproject.net/

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: 29.06.2011, 15:49:55 »
aktiviran EURUSD
sell stop 1.4375
SL 1.4445
TP1 1.4320
TP2 1.4240

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: 29.06.2011, 16:11:41 »
aktiviran USDCHF
buy stop 0.8358

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: 30.06.2011, 00:57:32 »
EURUSD zatvoren na SL(-73 pipa)
USDCHF zatvoren na SL(-25 pipa)

Grcka je odradila svoje a ja tvrdoglav, losa kombinacija. Ali sutra je novi dan.

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: 01.07.2011, 00:01:30 »
aktiviran USDCHF
buy stop 0.8358

Sve si lepo odradio i prepoznao si pravi ulazak u poziciju,... Ali ! Mali SL te je izbacio iz čiste zarade, mene ne.
Na dva računa sam ušao poziciju buy-a, prvi je u dolarima sa ulaskom na 0.8350 sa lotom 0.80, dok je drugi račun u evrima sa boljom pozicijom i lotom 0.50. U slučaju oscilacija i range tržišta branio sam pozicije sa strategijom Trend je tvoj najbolji drug sa stepom 50. Postavljeni orderi sell stop-a se nisu aktivirali. Zarada je osigurana : 434.93 evra i 702.75 dolara .

8)

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: 26.07.2011, 17:50:06 »
Zarada je osigurana : 434.93 evra i 702.75 dolara .
Hoce ga para da ne poverujes  ;D

Da se aktiviram ponovo oko ove teme, dosta trgovina odradjujem na osnovu Pin Bar-a, tj pokret cene koji izaziva takav bar, moze se reci da je to H&S.
Ovo je sistem koji ocekuje promenu trenda pa trgovine i nisu previse ceste.

Prvi trejd GBPUSD

Drugi trejd USDCAD

Van mreže Branchy

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: 26.07.2011, 19:05:13 »
ee dukfx,ja nemam ni P od tog Pin bar-a,dal da udjem u poz na osnovu tvog charta? :D

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: 26.07.2011, 19:32:17 »
Odlicno pitanje  ;)

Odgovor
tj pokret cene koji izaziva takav bar, moze se reci da je to H&S.

Posto formiranje same svece na TF vecem od H1 zavisi od vremenske zone brokera ni ne mozemo izvoditi zakljucke gledajuci samo gole svece nego kretanje cene na manjem TF-u koje izaziva taj pin bar. I jos jedna bitna stvar je na kom se nivou to kretanje nalazi i naravno kakav je trend.

Evo kako izgleda chart USDCAD na TF15, zona oznacena plavim predstavlja sam pin bar a kolena oznacena strelicom su dno bara pre i posle.
Vidimo da je levi bar naisao na istorijski otpor i odbio se od njega, sledeci pokusaj je razultirao probojem otpora medjutim vrlo brzo se vratio, naravno posto ga je probio ocekuje se da ce to probati da uradi jos jednom i tu pratimo sta ce se desiti sa cenom, ovde vidimo da se cena ponovo odbila od prvobitnog nivoa i to nam govori da slabi momentum tj da cena nema snage da probije taj nivo sto za posledicu moze imati odmicanje cene od tog nivoa tj promenu trenda ili bar retrace.
Naravno da ovo nije 100% siguran scenario ali koji jeste.
« Poslednja izmena: 26.07.2011, 23:14:31 dukfx »

Van mreže Branchy

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: 26.07.2011, 20:22:06 »
odlicna tema dukfx,nisam do sad tako posmatrala svecice sa vecih TF,lepo objasnjeno...trenutno ucim candlestick reversal paterne,ali imam problem otvaranja svecica na D1,nikako da skontam neke stvari,kad se svecica otvori ispod ili iznad cene zatvaranja predhodne svecice i sta se tu desava..pa ako ti nije problem da malo nesto vise napises o tome  :)