Super Majk,
bice mi zadovoljstvo da te pratim s obzirom da sam i ja pocela da testiram jednu strategiju bez indikatora ( posmatram samo vrhove i doline kao linije podrske i otpora na line chartu) ali sam tek na pocetku...
Super Branchy. Ja intezivno proučavam trejdovanje bez indikatora poslednjih meseci.
Iskreno indikatori ponekad umeju da zamagle sliku
Ne vidiš ključne stvari i ne naučiš da razumeš ključne stvari zašto cena ide gore ili dole ili čak još gore ne razumemo kako funkcionišu indikatori koje koristimo (iza svakog indikatora stoji neka matematička formula), već ih samo menjamo.
Čuli smo da neki je dobar pa počnemo njega da koristimo , pa prođe dva meseca pa naiđe period kada taj indikator ne funkcioniše dobro (što je i normalno), pa promenimo ga sa drugim pa opet ista priča, posle dva meseca opet neki treći, četvrti itd...Sve u nadi da ćemo naći sveti gral. A njega nema i noramlno je da postoje periodi kada se gubi i periodi kada se dobija. To je sa svakom strategijom tako i jednostavno zato služi money managment da ta razlika između dobijenog i izgubljenog bude što više pozitivna
Posle nekog vremena postanemo frustrirani i jednostavno izgubimo vreme koje smo mogli pametno da utrošimo u učenje toga da možemo da shvatimo šta se dešava na tržištu , da možemo da ga razumemo. Onda je sve i lakše
Jednostavan grafik sa japanskim svećama može mnogo da pokaže, tj. može sve da pokaže
Neko će reći da nisam konzistetan jer će videti na nekim grafikonima neki indikator (npr, EMA 21 ili Fibonaci), ali oni nisu presudni jer ne trguje se na osnovu njih. Služe u nekim slučajevima samo kao provera (npr. do kog nivoa je stigao reversal kod Fibonacija, ali se neće trgovati na osnovu 38,2 ili 50 ili 61.8 Fibonaci linije).
Uglavnom biće na ovoj temi svega. Primeri trgovanja, moja zapažanja , vaša zapažanja i razmena ideja(zajedno smo jači
i naravno malo i teorije.