Autor Tema: Strategija bez indikatora  (Pročitano 11401 puta)

Van mreže Majk Korleone

• Hero Member
    • Pogledaj profil
Strategija bez indikatora
« poslato: 07.05.2011, 21:29:38 »
Da predstavim strategiju koju u zadnje vreme koristim.

Strategija se bazira na čistom kretanju cena i linijama podrške i otpora (dosta sličnosti sa swing strategijom, tj može se i smatrati kao neka podvarijanta swing strategije).
Na grafikonima koje ću prezentovati videćete možda i jedan moving average indikator (nije neophodan, koristim ga kao ispomoć jer praktično sveće govore sve). Reč je 21 EMA.

Dosta je teško u par rečenica opisati sve kroz par rečenica. Videćete i shvatiće te nadam se kroz postove i primere trejdova. Evo par osnovnih pravila.

1. Trejduje sa na dnevnom TF ili eventualno na nedeljnom TF-u
2. Nalozi se postavljaju jednom dnevnom (ja to radim obično posle 10 sati po našem vremenu). Trejdovi mogu da se postavljaju od 10 uveče do 6 ujutru jer je u tom vremenu obim trgovanja manji i mogu lako da se izanalizira stanje na chartu.
3. Trejduje sa samo ukoliko imamo potencijalni odnos reward:risk od minimum 3:1

Uskoro će slediti dalja objašnjena, primeri i malo teorije o price actionu.

Van mreže Branchy

• Full Member
    • Pogledaj profil
Odg: Strategija bez indikatora
« Odgovor #1 poslato: 08.05.2011, 02:15:24 »
Super Majk,
bice mi zadovoljstvo da te pratim s obzirom da sam i ja pocela da testiram jednu strategiju bez indikatora ( posmatram samo vrhove i doline kao linije podrske i otpora na line chartu) ali sam tek na pocetku...

Van mreže Majk Korleone

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 08.05.2011, 10:41:27 »
Super Majk,
bice mi zadovoljstvo da te pratim s obzirom da sam i ja pocela da testiram jednu strategiju bez indikatora ( posmatram samo vrhove i doline kao linije podrske i otpora na line chartu) ali sam tek na pocetku...

Super Branchy. Ja intezivno proučavam trejdovanje bez indikatora poslednjih meseci.
Iskreno indikatori ponekad umeju da zamagle sliku :) Ne vidiš ključne stvari i ne naučiš da razumeš ključne stvari zašto cena ide gore ili dole ili čak još gore ne razumemo kako funkcionišu indikatori koje koristimo (iza svakog indikatora stoji neka matematička formula), već ih samo menjamo.

Čuli smo da neki je dobar pa počnemo njega da koristimo , pa prođe dva meseca pa naiđe period kada taj indikator ne funkcioniše dobro (što je i normalno), pa promenimo ga sa drugim pa opet ista priča, posle dva meseca opet neki treći, četvrti itd...Sve u nadi da ćemo naći sveti gral. A njega nema i noramlno je da postoje periodi kada se gubi i periodi kada se dobija. To je sa svakom strategijom tako i jednostavno zato služi money managment da ta razlika između dobijenog i izgubljenog bude što više pozitivna :)

Posle nekog vremena postanemo frustrirani i jednostavno izgubimo vreme koje smo mogli pametno da utrošimo u učenje toga da možemo da shvatimo šta se dešava na tržištu , da možemo da ga razumemo. Onda je sve i lakše :) Jednostavan grafik sa japanskim svećama može mnogo da pokaže, tj. može sve da pokaže :)

Neko će reći da nisam konzistetan jer će videti na nekim grafikonima neki indikator (npr, EMA 21 ili Fibonaci), ali oni nisu presudni jer ne trguje se na osnovu njih. Služe u nekim slučajevima samo kao provera (npr. do kog nivoa je stigao reversal kod Fibonacija, ali se neće trgovati na osnovu 38,2 ili 50 ili 61.8 Fibonaci linije).

Uglavnom biće na ovoj temi svega. Primeri trgovanja, moja zapažanja , vaša zapažanja i razmena ideja(zajedno smo jači :)) i naravno malo i  teorije.
« Poslednja izmena: 08.05.2011, 10:43:51 Majk Korleone »

Van mreže Majk Korleone

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 08.05.2011, 11:10:03 »
1. Trejd.

U prilogu je primer prvog trejda. U primeru je par GBPUSD. Nalog koji se aktivirao 26.04.2011

BUY, lot 0.05
ENTRY 1.6455
SL 1.6395
TP 1.6635

Na slici su bitne ljubičaste linije koje označavaju entry, sl i tp. Reward:Risk je 3:1 (ispodtog odnosa ne treba ni ulaziti u trejd).

Ako pogledamo grafik videćemo da je od kraja marta pa do oko 20 aprila, tri puta testiran nivo 1.6425 (Očigledno jaka zona otpora). Posle 20 aprila dolazi do proboja ovog nivoa i sveća se zatvara iznad ovog nivoa (veoma bitno sačekati da se sveća zatvori. Onda znamo da li je cena vraćena ispod 1.6425 ili je cena iznad 1.6425 održiva).

Ovo je naš trenutak za postavljanje ordera. Cena se zatvorila na nivou od 1.6510. Order postavljamo tako da očekujemo pullback (i obično se to dešava). Konzervativni pristup je da entry za buy bude na nivou od 1.6425. Liberalnije je da bude takav da ne očekujemo da će cena da se vrati baš do 1.6425.
U ovom slučaju smo primenili lieralniji pristup i entry za buy je bio na 1.6455.

Kao što možemo videti iz grafika u naredna dva dana ispunjen je tp.

U ovoj trejdu je rizikovano oko 2 posto računa , a očekivalo se povećanje računa od oko 6 posto (zato je reward risk odnos veoma bitan, jer Vam ovakav omogućava da izgubite 5 trejdova, a da 2 izađete sa tp i opet ste pozitivni).  Moja preporuka je da se ne rizikuje više od 2 posto računa. Najbolje je da se po trejdu rizikuje od 1 do 2 posto računa.
« Poslednja izmena: 08.05.2011, 18:16:38 Majk Korleone »

Van mreže marko

• Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 08.05.2011, 11:51:26 »
Slicnu ideju i ja koristim pogotovo u 5m chartu za skalpiranje.Mislim da koristenje indikatora ( pogotovu vise njih ) odlaci nepotrebnu paznju pa neki grafikoni lice na novogodisnju jelku.Sve sto nam treba nalazi se u grafikonu.Isto koristim fib. i ema samo kao orjentir, tj nisu toliko presudni za ulazak i izlazak na trziste.

Van mreže Majk Korleone

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 08.05.2011, 15:53:43 »
2. Trejd

U prilogu je drugi trejd. Nalog koji se aktivirao 29.04.2011
U pitanju je par GBPJPY.

BUY, lot 0.03
ENTRY 135.45
SL 134.55
TP 138.45

Na slici su bitne ljubičaste linije koje označavaju entry, sl i tp. Reward:Risk je 3:1.

Na slici vidimo da od 15 do 25 aprila imao praktično tržište koje je u range (ne mogu da preovladaju ni kupci , ni prodavci). Više puta je pokušan proboj u buy stranu , ali se sveća nije ni jednom zatvorila iznad cene od 135.45.
27.04. dolazi do proboja u buy stranu i sveća se zatvara na nivou 136.70. Došlo je do proboja. Tada postavljamo order za buy u isčekivanju pullbacka. Order se aktivira 29.04. i 03.05. odlazi u SL.

« Poslednja izmena: 08.05.2011, 21:09:18 Majk Korleone »

Van mreže Majk Korleone

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 08.05.2011, 18:14:17 »
3. Trejd

U pitanju je par GBPUSD.

BUY, lot 0.03
ENTRY 1.6425
SL 1.6335
TP 1.6725

Trejd koji je još uvek aktivan. Ne izgleda baš najbolje trenutno :) Order se aktivirao 05.05.2011.
Iskorišćeno je jako područje otpora oko tačke 1.6425.
U ovom slučaju je korišćen konzervativniji pristup i čekao se retracment na nivo 1.6425.

Van mreže FXMaster

• Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • www.forexsrbija.rs
« Odgovor #7 poslato: 08.05.2011, 21:13:31 »
3. Trejd

U pitanju je par GBPUSD.

BUY, lot 0.03
ENTRY 1.6425
SL 1.6335
TP 1.6725

Trejd koji je još uvek aktivan. Ne izgleda baš najbolje trenutno :) Order se aktivirao 05.05.2011.
U ovom slučaju je korišćen konzervativniji pristup i čekao se retracment na nivo 1.6425.
Majkl, interesuje me šta sve koristiš kod odlučivanja ulaska u poziciju, sem spomenutog price action?
Da li sam dobro razumeo da se sve zasniva na osećaju?

Van mreže aleksandarmfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: 08.05.2011, 22:14:14 »
i mene to interesuje. da li koristis candle paterne i konsultaciju kracih tf npr h4 za bolji ulaz...?
Momentum counts.

Van mreže Majk Korleone

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: 08.05.2011, 22:55:08 »
Ulaz u poziciju na breakout se delom zasniva na osećaju , ali ima dva važna pravila.

1. Nakon breakouta (koji da bi bio validan sveća mora da se zatvori van opsega range trgovanja), čeka se retracment.
2. Ulaz se postavlja blizu ili na probijenu liniju range trgovanja (u zavisnosti od toga da li možemo da ostvarimo odnos 3:1). Bitno je videti koliko prostora imamo do sledećeg nivoa otpora i podrške i na osnovu toga odlučivati da li idemo sa liberalnijim ili konzervativnijim pristupom.

Evo jednog primera:

Zamislimo jedan par koji je u rangeu od 1.5100 do 1.5200 i dolazi do proboja na nivo od npr 1.5350. Sledeći nivo podrške je na 1.5700. U ovom slučaju ja mogu da pristupim liberalnije i da napravim sledeći order.

entry 1.5250
sl 1.5100
tp 1.5700

Ukoliko imam sve to isto, par u rangeu 1.5100 do 1.5200 i sledeći nivo podrške na 1.5500, ja imam izbor samo sa konzervativnijim pristupom za sledeći order (da bi ispunio reward:risk pravilo).

entry 1.5200
sl 1.5100
tp 1.5500

Van mreže marko

• Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: 08.05.2011, 23:28:14 »
Po mom misljenju ne radim na dnevnom chartu (obicno na 4 sata i scalping na 5 minuta)
 mislim da  ako ti je tp na liniji otpora mora biti neto ispod toga jer cesto cena ne dodirne liniju otpora vec se odbije malo ranije ili jos bolje da u to vreme pristan pa od situacije da menjas stopove

Van mreže Majk Korleone

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: 08.05.2011, 23:59:53 »
Po mom misljenju ne radim na dnevnom chartu (obicno na 4 sata i scalping na 5 minuta)
 mislim da  ako ti je tp na liniji otpora mora biti neto ispod toga jer cesto cena ne dodirne liniju otpora vec se odbije malo ranije ili jos bolje da u to vreme pristan pa od situacije da menjas stopove

Slažem se tp , treba da bude pre sledeće linije podrške ili otpora. Nisam to naveo da ne komplikujem primer.

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: 09.05.2011, 15:36:15 »
Ja bih tu dodao i dobre stare talase kao pomoc ulaska u poziciju, i ne bih se slozio sa tobom za reward:risk, moze da bude i 1:1(pa ponekad i manji) ako taj odnos potvrdjuje razlog mog ulaska u poziciju. Naravno SL uvek pomeram u zavisnosti od tog kako se razvija situacija.
« Poslednja izmena: 09.05.2011, 15:44:06 dukfx »

Van mreže Majk Korleone

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: 09.05.2011, 17:07:31 »
3. Trejd

U pitanju je par GBPUSD.

BUY, lot 0.03
ENTRY 1.6425
SL 1.6335
TP 1.6725

GBPUSD je probio nivo od 1.6335 u sellu. Trejd se završio sa sl.

Za sada imamo dva trejda u sl i jedan u tp.
« Poslednja izmena: 09.05.2011, 17:10:30 Majk Korleone »

Van mreže Majk Korleone

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: 09.05.2011, 17:15:17 »
Ja bih tu dodao i dobre stare talase kao pomoc ulaska u poziciju, i ne bih se slozio sa tobom za reward:risk, moze da bude i 1:1(pa ponekad i manji) ako taj odnos potvrdjuje razlog mog ulaska u poziciju. Naravno SL uvek pomeram u zavisnosti od tog kako se razvija situacija.

Ostaćemo da se ne slažemo oko reward : risk :) . Što se tiče nekih drugih strategija složio bih se oko reward  : riska da može da bude manji, ali kod ove strategije se ipak traže trejdovi koji bi trebali sa verovatnoćom blizu 50 : 50 (ideal) da budu verovatni da će trejd pokupiti tp ili sl.
Teško je tu verovatnoću izračunati , ali se ka tome stremi :)