Pre nekog vremena sam razgovarao sa Atlas brokerm iz Beograda, predstavništvo Crnogorske firme i postavio sam pitanje legalnosti. Rekli su mi da su oni pre započinjana rada u Srbiji, čini mi se pre 3 4 god, tražili od Ministarstva finansija tumačenje da li forex trgovinom krše neki domaći zakoni, i da su dobili odgovor od Ministarstva da oni ne mogu da nađu da se krši neki zakon. Posle toga je Atlas krenuo sa regularnim poslovanjuem.
Naravno da to ne znači da se neko neće setiti da iznađe da se ipak krši neki zakon, ali to ćemo odmah saznati. Realno šanse su za tako nešto svakim danom sve manje jer bi time Srbija bila jedna od retkih zemalja koja nije usaglasila svoje zakone sa razvijenim svetom, itd itd
Ima druga stvar koja će vremenom dobijati na značaju. A to je da se mora plaćati porez na prihod ostvaren na forexu, kao što se plaća porez na prihod od svake druge aktivnost (porez na prihod fizička lica plaćaju na kraju godine ako im je prihod veći od trostrkukog ili četvorstrukog prosečnog ličnog dohotka u Srbiji, i obaveza svakog građana je da prijavi svoje prihode ako spadaju u tu kategoriju). I zapravo to je ključno pitanje kada govorimo o forexu i državi a ne da li je dozvoljeno ili ne trgovati na forexu. Država i te kako voli porez i sutra če uvesti forex u škole da bi dobila novu kategoriju poreskih obaveznika.