Poslednja informacija koja je došla iz NBS je da je dozvoljeno ako se obavlja preko licenciranih/regulisanih brokera. Ono što je konfuzno je to što sam ja NBS slao mail pre nekih 10-tak dana, i da sam odgovor dobio takav kao da sam taj mail poslao u prošlom milenijumu. Info služba koja mi je odgovorila očigledno da pojma nema šta je FOREX tržište, tako da je to bio uzaludan trud s moje strane. Drugo, ovde mogu da navedem član zakona koji govori o tome da je takav vid poslovanja dozvoljen, nije decidno naveden termin FOREX, ali to je to. I sa kolikim računom mogu da operišem, a da me niko ne zajebava prilikom slanja ili povlačenja novca. Ja sam spremani porez da uredno platim. Da napomenem da sam kvalifikovan za Berzansku trgovinu, završio sam fakultet i Masterirao na tu temu. Totalno mi je imbecilno da to može da bude zabranjeno? Finansijsko tržište da bude zatvoren sistem?! Stručnjaci iz NBS...
Pitanje NBS salji odeljenju za devizni hedzing, koji je to clan zakona i kog zakona?
Службени гласник РС“, бр. 85/2011
На основу члана 14. став 1. тачка 9, а у вези с чланом 34. тачка 9,
Закона о Народној банци Србије ("Службени гласник РС", бр. 72/2003,
55/2004 и 44/2010) и члана 16. Закона о девизном пословању
("Службени гласник РС", бр. 62/2006 и 31/2011), Извршни одбор Народне
банке Србије доноси
О Д Л У К У
О ОБАВЉАЊУ ПОСЛОВА С ФИНАНСИЈСКИМ ДЕРИВАТИМА
1. Овом одлуком прописују се услови под којима и начин на који
банке, резиденти и нерезиденти могу вршити плаћање, наплату и пренос
по основу трговања изведеним финансијским инструментима –
финансијским дериватима (у даљем тексту: послови с финансијским
дериватима).
...
"Регулисаним тржиштем и мултилатералном трговачком
платформом у иностранству сматрају се тржишта која организује,
односно којима управља организатор тржишта – берза, односно
инвестиционо друштво који имају дозволу за рад у складу с прописима
стране државе и над чијим пословањем надзор врши орган надлежан за надзор над тржиштем хартија од вредности и других финансијских
инструмената на територији стране државе."
E sad, ako je zezalica u konstrukciji "standardizovani finansijski derivati", pod ovim se podrazumevaju i kamatni SWOP. SWOP strategiju koriste brojni trejderi na FOREX-u, tako da ja ne vidim na koji način može biti nelegalno?
A poslušaću te, koliko sada šaljem dopis tom odeljenju u NBS, i ministarstvu finansija, pa javljam šta sam dobio kao odgovor. Inače, da li je nekom poznato da je neko imao problema sa državnim organima sa deponovanjem i povlačenjem novca sa FOREX-a?