Autor Tema: legalnost forexa-fizicka lica  (Pročitano 110646 puta)

Van mreže ticmiFX

• Sr. Member
  • forex fight, forex fight revenge, forexballl
    • Pogledaj profil
Odg: legalnost forexa-fizicka lica
« Odgovor #60 poslato: 05.11.2011, 23:23:54 »
Sad je pitanje , kakva je korist od toga da se prijave foreks transakcije ? Da li to raditi ili ne ?!
Korist je ta da, ako su nasa tumacenja tacna od 1.12.2011 FOREX je legalan u SRBIJI, a to znaci da cemo imati posla sa legalnim stvarima :D
KUM, pobednik

Van mreže elite44

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #61 poslato: 05.11.2011, 23:25:28 »
Sa tim se verovatno dobija legalna svrha prebacivanja novca putem wire transfera , doznake( zna se da bez fakture tj takvog ugovora ne moze da se posalje novac) naravno ova odredba se uvela kako ove nase transakcije ne bi isle vise u sivu ekonomiju vec da im kaplje u budzet .... jer porez na dobit ili kapitalnu dobit je , nisam siguran, 20 %  :o
Porez je 10% i mislim da se oporezuje samo ako na godisnjem nivou predje 1.500.000 rsd sve preko ove svote se oporezuje.
Bilo je reci da ce ga sniziti sa 20% na 10%,od toga nije bilo nista,
Vidi se da su ga donosili oni u skupstini oni su nesto ispod 1400E mesecno tako da ga neplacaju.

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #62 poslato: 06.11.2011, 22:59:45 »
Hajde da se strpimo i vidimo konkretno šta bi sve ovo moglo da znači i kakve benefite donosi. Kontaktirali smo i "nekog iz NBS-a" pa se nadam da ćemo ovih dana da vidimo da li imaju neke specifičnosti koje mogu da nam pojasne.

P.S. Porez na dobit je 10%.

Van mreže Berkut

• Full Member
    • Pogledaj profil
    • ForexProjekat
« Odgovor #63 poslato: 15.11.2011, 10:45:48 »
Bas me zanima sta ce nadlezni iz NBS da kazu i da nam prenesu, mada sam ja resio svoj problem i vise nista nemam u Srbiji osim za potrosnju pa nek vide oni od koga ce porez naplatiti  :P ;D

Van mreže gokifx

• Pogledaj profil
« Odgovor #64 poslato: 15.11.2011, 10:51:37 »
Koju zemlju Berkute preporucujes?

Van mreže Berkut

• Full Member
    • Pogledaj profil
    • ForexProjekat
« Odgovor #65 poslato: 15.11.2011, 11:30:17 »
Hteo sam da ti posaljem privatnu poruku medjutim sanducic ti je pun, sto se preporuke tice to samo privatno :)

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #66 poslato: 17.11.2011, 22:11:50 »
Hajde da se strpimo i vidimo konkretno šta bi sve ovo moglo da znači i kakve benefite donosi. Kontaktirali smo i "nekog iz NBS-a" pa se nadam da ćemo ovih dana da vidimo da li imaju neke specifičnosti koje mogu da nam pojasne.

Po onome što smo dosada saznali - to bi bilo to, kao što smo i pretpostavili.
Uskoro bi trebalo da bude omogućena trgovina valutama na FX tržištu stanovnicima Srbije kod regulisanih brokera u inostranstvu. To bi trebalo da je to što piše u nacrtu zakona.
ALI, to je samo nacrt. Šta će na kraju da bude i koje sitnice će još da se ubace, ostaje nam da sačekamo da vidimo.
Moguće je da će da uvedu porez kao što je to u Sloveniji učinjeno na početku, pa su Slovenci morali da plate porez od čak 40% na dobit od forexa, što je kasnije smanjeno (ili ukinuto, nisam siguran).
Elem, ovo ne uzimajte zdravo za gotovo - moramo da sačekamo tačan zakon koji su najavili da će da stupi na snagu 1. decembra.
Do tada očekujte još informacija.

P.S. Nada poslednja umire... :)

Van mreže Berkut

• Full Member
    • Pogledaj profil
    • ForexProjekat
« Odgovor #67 poslato: 17.11.2011, 22:56:32 »
Nada umrla pre par godina nisu ti rekli  :odraditi: :friends: :pivo: malo sale nije na odmet ;)

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #68 poslato: 17.11.2011, 23:17:52 »
...malo sale nije na odmet ;)

Jest' da nije petak, al' ajde može ;)

Van mreže bosanova

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #69 poslato: 20.11.2011, 19:00:38 »
Malo sam zbunjen ovim sto sam procitao - mislo sam da je Forex potpuno legalna stvar u Srbiji , jer da nije sto onda drzava ne zatvori domace brokere ?

Kao pocetnik (nisam jos nikad podizao dobitak), zamolio bih iskusne tradere koji su podizali novac,da mi konkretno kazu, ako npr. zelim da podignem svoju zaradu npr 1000 eur, jel to treba da radim u preko domacih banaka ili je potrebno da otvaram racun u inostranstvu.

Ako mogu u domacim bankama da podignem novac :
a) na koji iznos se placa porez na kapitalnu dobit u Srbiji (da li je to zaista na iznose vece od 1.500.000 rsd na godisnjem nivou)?
b) koliki porez treba da platim (da li je to zaista 10% (ili vise) na kapitalnu dobit u Srbiji )
c) ili cu biti uhapsen zato sto radim nelegalnu trgovinu koja je izgleda nelegalna samo u Srbiji
« Poslednja izmena: 20.11.2011, 19:04:30 bosanova »

Van mreže urosh1

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #70 poslato: 20.11.2011, 19:25:51 »
Prvo neces biti uhapsen :) ovo jednostavno nije definisano zakonom jos uvek... tako da uzivaj dok si u limitu kod banaka , tj promet do nekih 15 -ak hiljada, posle toga te prijavljuju poreskoj upravi(naravno ti to neces znati ).

Procitaj malo po forumu, ima dosta postova u vezi sa tim.

Van mreže elite44

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #71 poslato: 20.11.2011, 19:59:40 »
Imacu isplatu dividendi ,pisu da odbijaju porez 10%.znaci porez na kapitalnu dobit 10%
« Poslednja izmena: 20.11.2011, 20:08:47 elite44 »

Van mreže Berkut

• Full Member
    • Pogledaj profil
    • ForexProjekat
« Odgovor #72 poslato: 21.11.2011, 10:29:47 »
Sto se tice legalnosti forexa bas sam u Subotu pricao sa nekim iz NBS koji je upucen u to i radi se o sledecem oni zele da to regulisu i vrlo uskoro ce izaci pred skupstinu nacrt zakona i to ce biti totalno legalno, izmedju redova je sledece znaju i oni za forex konkretno ova osoba koju sam upoznao na veceri kod prijatelja mi kaze: sustina je da su oni upoznati sa FX-om ali da su hteli da to regulisu i da mogu da upravljaju kad su glavesine (citaj budaletine) shvatile da je ovo mnogo vece od njih onda su rekli ajde regulisete i nek moze barem porez na kapitalnu dobit da se uzme.

Mada mene ne bi iznenadilo da opet se neko nadje pametan pa izmisli nesto jer to u nasoj Srbiji uvek moguce primera radi Paypal imaju zemlje za koje nisam ni cuo a mi nemamo zasto zato sto bi oni hteli da vide i da regulisu a to jednostavno ne moze bas njih briga za narod.

Na kraju ta osoba me pita kako radim a ja joj u lice kazem preko offshore banke i MB a ona pa znas da je to zabranjeno imati a ja je pitam oces da me uhapsis  ;D ;D :o 8)

Na kraju izvinjavam se patriotama i nacionalistima ako sam malo grub prema majci Srbiji i ja sam nekad bio patriota ...

P.S. Ja sam jos uvek sitan igrac inace da znate sve do 9.999 evra niko nece da vas pita onog trenutka kad je to 10.000 ili preko onda je to zanimljivo.

Van mreže elite44

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #73 poslato: 21.11.2011, 11:51:45 »
Sto se tice legalnosti forexa bas sam u Subotu pricao sa nekim iz NBS koji je upucen u to i radi se o sledecem oni zele da to regulisu i vrlo uskoro ce izaci pred skupstinu nacrt zakona i to ce biti totalno legalno, izmedju redova je sledece znaju i oni za forex konkretno ova osoba koju sam upoznao na veceri kod prijatelja mi kaze: sustina je da su oni upoznati sa FX-om ali da su hteli da to regulisu i da mogu da upravljaju kad su glavesine (citaj budaletine) shvatile da je ovo mnogo vece od njih onda su rekli ajde regulisete i nek moze barem porez na kapitalnu dobit da se uzme.

Mada mene ne bi iznenadilo da opet se neko nadje pametan pa izmisli nesto jer to u nasoj Srbiji uvek moguce primera radi Paypal imaju zemlje za koje nisam ni cuo a mi nemamo zasto zato sto bi oni hteli da vide i da regulisu a to jednostavno ne moze bas njih briga za narod.

Na kraju ta osoba me pita kako radim a ja joj u lice kazem preko offshore banke i MB a ona pa znas da je to zabranjeno imati a ja je pitam oces da me uhapsis  ;D ;D :o 8)

Na kraju izvinjavam se patriotama i nacionalistima ako sam malo grub prema majci Srbiji i ja sam nekad bio patriota ...

P.S. Ja sam jos uvek sitan igrac inace da znate sve do 9.999 evra niko nece da vas pita onog trenutka kad je to 10.000 ili preko onda je to zanimljivo.
Nemas sta da se izvinjavas patriotama i nacionalistima,ti vikaci srpstva dal svesno ili iz ne znanja gledaju samo svoju korist i interes oni nisu majka Srbija oni su opasne nase tate ili ti nabigu*ice kojima nikad dosta,majka Srbiju su te nase tate gurnule u mulj blato dave je ,a  naravno narod kao deca ispastaju,te nase politicke tate nedaju majku srbiju kako kazu nije na prodaju oni je dave ,a nas narod seksaju u zdrav mozak.Problem je kako majku Srbiju izvaditi da uzme daha tada  bi ja ovo zvao SRBIJOM,ovakva kakva jeste  da izvinete tesko S***E.
« Poslednja izmena: 21.11.2011, 17:49:31 FXModerator »

Van mreže Vojvoda

• Full Member
  • https://twitter.com/Forex_Matador
    • Pogledaj profil
« Odgovor #74 poslato: 21.11.2011, 15:10:37 »
Da se malo nadovežem na vaša izlaganja. Pre par dana prisustvovao sam jednom predavanju o Zakonu o deviznom poslovanju i izmenama i dopunama tog zakona koji je još u izradi. Bilo je ljudi iz NBS, iz sektora devizne politike Narodne banke Srbije, deviznog inspektorata ministarstva finansija, pravna služba ministarstva finansija, načelnici za neposrednu i posrednu kontrolu Deviznog inspektorata ministarstva finansija. Izdeklemovali su te novine i izneli zaključak kada sam im postavio to pitanje da su oni već odavno sve završili i da samo od Paypala zavisi kada će moći da se primenjuje u Srbiji i rekli mi da probam "da možda već može da se koristi" i da je to "pitanje dana".
Na pitanje o mogućnosti da se legalizuje forex  o čemu se radi samo je gospođa iz pravne službe sa "ah pa to je ono fiks tržište" rekla da je to samo bankama dozvoljeno koliko ona zna i da se to po njenom mišljenju neće razmatrati u ovom zakonu a ni u nekim novim koliko ona zna. Napomenula je i da finansijski derivati http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/20/nacrti/20111103_derivati.pdf ni u kom slučaju ne uključuju fx market koji je za fizička lica nelegalan!!!

« Poslednja izmena: 21.11.2011, 15:21:24 Vojvoda »
In this business, if you’re good, you’re right six times out of ten. You’re never going to be right nine times out of ten  -   Peter Lynch