Pročitajte komentare na sajtovima
B92 i
Blic i sve će da vam bude jasno. Izdvojićemo samo neke (a verovatno ste i vi autori nekih od njih):
Dragan
Četvrtak, 11. 08. 2011. 16:21h
Ova drzava sve ce uraditi da spreci odliv deviza iz zemlje.Ja se forex-om bavim nekoliko godina i imam racun u jednoj nama susednoj zemlji i nije mi problem da odem tamo da podignem novac ili jednostavno ako mi je hitno potrebno mogu na svakom bankomatu da podignem novac,ali stvarno nerazumem da posao forex-a koji je trenutno hit u celom svetu jedino kod nas ima zabranu.Zakon o deviznom poslovanju ostao je nedorecen jer svako ko ima profit i taj frofit podigne u banci mora da plati porez na kapitalnu dobit tako da nerazumem i autora teksta koji je tendeciozno napisao tekst
exshit
Četvrtak, 11. 08. 2011. 17:00h
To nema blage veze sa onim što pričaju. 100 miliona ljudi u svetu se bavi forexom i to nije nelegalno jer su i sve domaće banke ako su uopšte domaće na forexu. Ako uložite evre vi i nazad dobijate evre ništa ne menjate. Uostalom ovde posla nema pa kad nam daju 2000 evra mesečno nek prave pravila kakva hoće. Sve znaju samo pare da daju ljudima za život ne znaju. Uostalom ionako će mnogo ljudi otići iz ove zemlje.
e
Četvrtak, 11. 08. 2011. 20:23h
vecina tih firmi ima sediste u offshor zemljama a ovde su samo predstavnistva tako da oni realno ne krse zakon! odes u prvu banku i na njihov racun uplatis pare sa kojima zelis da radis oni prebace na tvoj nalog i to je cela mudrost! Realno ti nista ne radis u zemlji ! Tako da ne vidim pravnu osnovu o zabrani! I dokle drzava misli da sputava svoje gradjane u novcanim transakcijama ! Moje pare ja mogu da trosim kako zelim nije mi drzava poklonila!
Petar
Četvrtak, 11. 08. 2011. 19:38h
Ovo je vec smesno..Trgovina deviznim parovima preko interneta (forex) postoji vec odavno, moze slobodno da se trguje svugde u svetu (izgleda da je samo Srbija izuzetak). Na svaku, bilo kakvu transakciju se placa neka provizija FX platformama za trgovanje, a i oni (ako su registrovani u Srbiji), isto moraju nekakav procenat u obliku poreza da plate drzavi...Ako neko ima zaradu, plati porez na dobit, to isto ide u drzavni budzet! Pa sad ne razumem, zasto je to zabranjeno kod nas, kad bi i drzava imala koristi od toga...Kakva je ovo banana drzava...
maxo
Četvrtak, 11. 08. 2011. 18:15h
Nije Ilegalno a evo i zasto: kada trgujete sa pravim novcem vi ga fizicki i posedujete npr kupite franak a dali ste euro. Forex je virtuelna trgovina gdje vi na kompjuterskom racunu uzmete opcionalno devize i prodate medjutim to su virtuelne pare (kao u nekoj igrici poeni) i ako ste uplatili evro njega dobijete fizicki nazad. tako da zakon o kupovini i prodaji deviza nepije vodu.
Ovo saopstenje je za mene magistra ekonomije i definitivno zapecatilo bilo kakvo ozbiljno shvatanje institucije NBSa. Ne trguje se fizicki devizama vec virtuelnim potvrdama o vlasnistvu - niko ne moze fizicki da podigne te devize sa racuna niti da raspolaze sa njima u smislu placanja. Radi se o berzanskom trgovanju valutama koje nema veze sa kupoprodajom valuta u komercijalnom sektoru radi izmirivanja inostranih obaveza.Ovakav nacim trgovine je normalan svuda u svetu osim u Srbiji gde balvani koji sede u NBS i izdaju ovakva sapostenja. Sramota za struku.
(NS, 11. avgust 2011 17:35)
Kupovina deviza?
Klijenti ne kupuju nista na FX trzistu oni ulazu u rast ili pad odredjenog valutnog para.
(Miki, 11. avgust 2011 18:03)
Sramota za drzavu,posao buducnosti u ovoj zemlji drzava sputava.Ocekujem reakciju forex kuca koje posluju u Srbiji ili da otvaramo racune u susednim zemljama gde je trgovina dozvoljena.Inace za neupucene forex-om se trguje valutnim parovima na svetskim trzistima.To je u stvari elektronski novac koji se transferuje iz jedne zemlje u drugu a zarada je na promenama tih kurseva.
(Dragan, 11. avgust 2011 18:47)