Upravo zato je Forex jedno kompleksno trziste ,gdje ljudi sa razlicitim pristupima mogu doci do slicnih rjesenja . Ono sto valja znati jeste da svaka strategija trazi specificnu ''sredinu'' (tehnicki uslovi ,psihicka spremnost /stres , limitiranost ljudskog faktora -sposobnost da uoci ,reaguje ) odnosno uslove koji ce omoguciti pozitivan ishod . Zato mislim, da treba odvojiti strategije koje koriste institucionalni trejderi (bankari ,brokeri,market makeri ,clearing house ,hedze fondovi.....) i mi ''kucni trejderi '' . Upravo strategija trgovine ''vijestima'' je najteza i najstresnija strategija za prosjecnog covjeka koji zeli zaraditi na ovom trzistu . Pored limitirajucih faktora koje sam gore naveo ,problem predstavlja slippage koja je prisutna kada je velika volatilnost i nerijetko je prisutna kod velikih i jakih brokera (ducascopy,FXCM, IB ,SaxoBank.... ). . Jedna od strategija koja se moze koristiti je
grid (otvaranje limit ordera sa obije strane ) i cekanje aktivacije jedne od njih . Ipak ,ovo je instuticionalna strategija ...a kao takva nepreporucljiva nama -''kucnim trejderima '' .
Posto je spomenut valutni par USD/CAD ,i vijest koja je izasla ... zelio bih da zajedno komentarisemo grafik i trgovinu tom valutom izmedju 13.30h -18.00h (GMT+2)
Prvo ,treba uociti dvije crvene trend linije koje su postavljene horizontalno i koje odredjuju TF (time frame ) izmedju 13.30h -18.00h . Plava box predstavlja kretanje valute unutar vec pomenutog TF . Ako bismo povukli dijagonalnu liniju preko plave box vidjeli bi da je raspon Pips-a svega
34 za 4.30h trgovanja . Sada uocimo talase trgovanja - por rednim brojevima od 1-4 se nalaze talasi trgovanja . Ono sto vidimo (ovo je grafik 15min ) jeste konacno 3 Long pozicije i 2 short . Svaka pozicija LONG/SHORT je dugacka otprilike 30-40 pipa . Ako bismo slusali vijesti onda je razumljivo da idemo LONG ,ali zasto onda imamo
2 SHORT ? Ono sto zelim da kazem ,a mozda se vidi sa slike ,jeste da je velika mogucnost da vise izgubite ,ne samo novaca nego i zivaca ,prije nego trziste otkrije pravi put . Ako u ovoj slici ubacimo i gore pomenuti slipage ,sanse da izgubimo se povecavaju . Mozda ce neko misliti da je dobro trgovati bez SL (stop losse )
Pa ,
Srecno ako tako mislite ! Za kraj , pogledajte krivu trend liniju koja pocinje negdje od 10.00 -18.00H .Ovaj raspon je 120 pips-a ..bez stresa
P.S
fundamenti kao makroekonomski podaci su bitni ali ne i presudni (barem ne za nas kucne trejdere ) . Razlog je sto nemamo kapitalizaciju dovoljnu da trgujemo na taj nacin . Kada je Obama dosao na vlast i upumpao u sistem hiljade milijardi , po makroekonomskim zakonima valuta mora da devalvira ...sto se i desilo ( EUR/USD -1.6000 jUL 2008 ) . Drugo ,postoji nesto sto se zove
birokratsko ponasanje ,tj. situacija kada politicar misli na sebe i svoj ponovni izbor ,i onda forsira politiku koja donosi lose rezultate dugorocno ( Klinton 1990 - i administracija se smatra jednim od uzrocnika danasnje krize ) .Razlog zasto sam ovo pomenuo jeste ,cesto krivotvorenje pravih podataka (Grcka -dug 300 milijardi ) kako bi osigurali opstanak svoje stranke ...i kako onda vjerovati podacima