Autor Tema: Hedge and Correlation strategy  (Pročitano 9487 puta)

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
Hedge and Correlation strategy
« poslato: 03.03.2011, 23:34:45 »
Postovana  gospodo  , 

Zelim  da  podijelim  sa vama  jednu  veoma zanimljivu  strategiju !   

Strategija  je  originalno  djelo  FF  clana  DreamLiner     ,link  mozete naci  ovdje :
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=160912 
U ovoj  strategiji  su  ucestvovali  ,mnoge  legende  FF  ,jedan  od njih  Steve Hopwood , i  strategija je  jako  akuelna .   Najveci  problem  strategije  je  sto  ne moze  biti  testirana  automatski  (backtest )   ,zbog  same  priprode  strategije  .    Moram  da kazem  ,da  me jednostavnost  strategije zadivila , a pogotovo  fundamentalna  osnovica  kao  i  tehnicka  koju  strategija  automatski  implementira  ! 

Vazna Napomena :   Skoro sam  naisao  na  ovu  strategiju  ,i  nisam  uspio  da  je  testiram  ali  ako  pogledati  link  vidjecete  istoriju  trgovanja ,koja je uspjesna  .   Molim  sve  clanove  ,odnosno  one koji  su  zainteresovani  da  pomognu  u  testiranju  i  donosenju  nasih  resenja  (  da ne bude da sve  prepisujemo  )  .   

U sledecem  postu  postavicu  svoja dosadasnja zapazanja  i  informacije koje sam  pokupio  do  sada  .

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
Odg: Hedge and Correlation strategy
« Odgovor #1 poslato: 04.03.2011, 00:06:45 »
  Strategija  ,kao  sto joj  ime govori , je  Hedging  Correlation  strategija  .  Ovo  znaci  da trazimo  da  hedgujemo  valutne parove  koji  imaju  pozitivnu  korelaciju    .     Korelacija  je nesto  sto  varira  svakog  dana  ,i  mozete  iskoristiti  ovaj  link  da pratite  korelacije  za vise  TF
http://www.mataf.net/en/tools/01-01-correlation 
Za nasu  strategiju  potrebno  je uzeti  Daily correlation  ,  ali  ovo  nije   strogo  determinisano(najvecim  dijelom  se istrazuje  na  dnevnom  nivou ,ali  pojedini  koriste  i  manje TF )   .   Potraziti  parove  koji  imaju  dnevnu  korelaciju  > 75%    .  Sustina  strategije  je sledece  :

Ako  parovi  imaju  pozitivnu  korelaciju  od  npr . 80  %  ,onda  to  znaci da ce  80%  vremena da  ''putuju ''  istim  smjerom ,dok  20 %  vremena ,nece .   Ovih  20%  nam  omogucava  da  profitiramo  kada  se  pojavi   disbalans  izmedju  2  korelisana para  ,jer  se oni  opet  vracaju  starim  putevima  . Sa  druge strane  , imamo  80%  da se oni vrate  starom  putu  ! 
Fundamentalna  strana  ove  strategije  lezi  u  ekonomskim transakcijama  zemalja  u  okruzenju  .  Skoro  sam  zavrsio  rad  EU  i  Optimalno  valutno  podrucje  ,mozete  pogledati  neka  istrazivanja , a  ukratko   zemlje koje  saradjuju imaju   obavezu  stabilizovanja  monetarne politike ,kao  i deviznih  kurseva  -  otuda i  korelacija  . 

Pomocu  indikatora  ,Stohastic  (ja ne volim  indikatore,ali su  ocigledno  neizbjezni za neke strategije )   Koji  ima    80-20  levele  ,i   100-1-1   parametre  ,  uzimamo  TF    5 min (  vrse se eksperimentisanja i  sa vecim  TF  -rezultat  veci DD  ,  5  min  TF  se za sada  pokazao  najboljim )    i cekamo  kada  ce  se pojaviti  disbalans  na  Korelisanim  parovima  . 

Indikatori  imaju  ugradjen  pop  up  signal  ,tako  da ne morate da  non stop  gledate  komp ,onog momenta  kada  postavite  parametre ,tada  cekate  zvono  .

Indikare   i  EA  cu  postaviti  u  sledecem   postu  .

Dosadanja  iskustva    :

Ne  trgovati  kada  su  jake vijesti  u  pitanju   1  sat  prije  i  1  poslije .  Pogotovo  kada je  objavljivanje kamatnih  stopa  ili NFP   (  posebno  ako  dodje  do  vecih  promjena  od  predvidjenih  ,ali  najsigurnije je   izbjeci  trgovanje citavi  dan  ) 

Ne  uzimati  valutne parove  koji  imaju  spread veci  od  4

NE  uzimati  parove  koji  su  jako  volatilni    ,ovdje mozete  provjeriti  dnevnu  volatilnost  :
http://www.mataf.net/en/tools/02-01-volatility 

Takodje  ,   rasprava se  vodi  oko  uvodjenja  Standardne devijacije ,koja za razliku  od  Stohastika   ,kaze  :  Koliko  vremena  ,npr.  pipsa  ... odredjeni  korelisani  parovi  provode .  Npr  ,ako  je korelacija EUR/USD  i  EUR/CAD   80  %   ,to  bi  znacilo  da  80  %  vremena njihova  fluktuacija ide  14  -15  pipsa  .  Onog moenta  kada zbog necega  jedan  ili  drugi  par  ode  50  pipa razlike  ,onda imamo  manji  rizik ,odnosno  vecu  mogucnost  sigurnog  trejda  ,jer  ce se parovi  vratiti  svojim  medijanama  ( standardnim prosjecnim  fluktuiranjima )  .

Sve ovo  imate na indikatorima  ,ali  treba pratiti  thread  na FF . 

Pravila za ulazak  u  trade  su  sledeca   : 

Ako  je  valutni  par  EUR/USD   >  80       ,onda je Sell 
  Takodje  ,  tada  bi trebalo  da je  EUR/CAD        <  20    i  to  bi  bilo  BUY    .

Nravno  ,  ovo  su  okvirna pravila .

Izlazak  iz  pozicije  na  50%  (  ovo   je  do  sada  najbolje  ,dalja  testiranja  primijeniti )    ,ili  prema zadatom  profitu    ,koji  se krece  otprilike  10  -15  pipa  .  SL  nije ukljucen  ,ali  ne treba dozvoliti  veci  od  10  pipa  ,obavezno  BE   .

Ovakav  vid  trgovine se  drugacije zove  basket  trading  . 

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 04.03.2011, 00:14:36 »
  Ovo  su  osnovni  indikatori  strategije      strategije   .

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 04.03.2011, 00:17:23 »
 Ovdje  su  uglavnom EA  ,i  imate  template  ,od jednog  dijela  strategije  (  nisam  stigao da  provjerim )

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 04.03.2011, 00:19:32 »
Poslednja 2  EA   ,od  Steve Hopwood  !  (  Nikako  2  EA  na istom  accountu  ,upaljena )

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 04.03.2011, 00:22:07 »
  Nekoliko  slika  ,   da  uporedite  kako  treba da izgleda    ;) 

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 04.03.2011, 00:24:03 »
 Toliko  od  mene  za  sada    ,nadam  se  zajednickom  radu  !  Pozdravljam 

Van mreže Branchy

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: 04.03.2011, 01:08:09 »
Hvala Markot,
pitacemo sta ne bude jasno... :)

Van mreže leon93

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: 04.03.2011, 07:52:15 »
Markot zar to nije na istom principu kao i Hedžing o kojem sam ja pisao: EUR/USD  sa USD/CHF.

Broker mi je rekao da se ovaj spomenuti par EUR/USD  - USD/CHF više ne isplati trejdati jer imaju prevelika odstupanja. Ali, brokeru vjerojatno ne treba previše vjerovati. Sigurno nam neće otkriti sve finte.

Prema ovom kako ti opisuješ da treba pratiti korelacije ispada da ih možemo sa sigurnošću kontrolirati i na vrijeme ih zatvoriti.
« Poslednja izmena: 04.03.2011, 08:12:05 leon93 »

Van mreže Majk Korleone

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: 04.03.2011, 10:12:59 »
Markot zar to nije na istom principu kao i Hedžing o kojem sam ja pisao: EUR/USD  sa USD/CHF.

Broker mi je rekao da se ovaj spomenuti par EUR/USD  - USD/CHF više ne isplati trejdati jer imaju prevelika odstupanja. Ali, brokeru vjerojatno ne treba previše vjerovati. Sigurno nam neće otkriti sve finte.

Prema ovom kako ti opisuješ da treba pratiti korelacije ispada da ih možemo sa sigurnošću kontrolirati i na vrijeme ih zatvoriti.

Korelacija EURUSD i USDCHF na dužem periodu, kao što je nekada postojala više ne postoji.
Kao što Johny kaže slika govori više od hiljadu reči , evo jedne slike kao dokaz  :)

Kao što možete videti na mesecnom grafiku odnos EURCHF do sredine 2008 najviše 2000 do 3000 pipa na 10 godina (što je stvarno beznačajno), dok od sredine 2008 sledi jedan veliki pad EUR u odnosu na CHF tj. korelacije više nema.

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: 04.03.2011, 10:39:23 »

Nije  Leon .  Ta  strtategija koju  si  opisao  nije hedging   .  U  slucaju  kupovine  EUR/USD  i  prodaje  USD/CHF ..zapravo  samo  USD  slabi  na oba fronta  ,dok  je jaci  EUR  i  CHF  . To  nije  potpuna negativna korelacija ,jer  ako  oba para odgiras  sa npr  1 lotom   ,dodje  ti  isto  kao  da si  kupio  EUR/USD  sa  2  lota ,ili  samo  prodao  USD/CHF  sa  2  lota   . Ovo  je Hedging  ,korelisanih  parova  .   Negativna  korelacija kroz  kupovinu , se  izrazava  kupovinom  EUR/USD  i  kupovinom  USD/CHF      ,takva jedna strategija  postoji  na  sajtu  . Ali treba izbjegavati negativno  korelisane parove ,jer  daju  velike DD    . 

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: 04.03.2011, 10:47:30 »

Korelacija EURUSD i USDCHF na dužem periodu, kao što je nekada postojala više ne postoji.
Kao što Johny kaže slika govori više od hiljadu reči , evo jedne slike kao dokaz  :)

Kao što možete videti na mesecnom grafiku odnos EURCHF do sredine 2008 najviše 2000 do 3000 pipa na 10 godina (što je stvarno beznačajno), dok od sredine 2008 sledi jedan veliki pad EUR u odnosu na CHF tj. korelacije više nema.

Majkl  ,  korelacija je nesto  sto  se mijenja svakog  dana  . Dao  sam  link  gdje mozete  provjeravati  daily korelacije i  dosadasnja  istrazivanja .Mislim  da  je 10  godina previse  za nas   ?  :P :D    S obzirom  da nas  za sada najvise interesuje  5minuta  grarfik  :)))))

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: 04.03.2011, 10:56:20 »
  Jedno  tehnicko  upustvo  koje sam  zaboravio  da napomenem .   Kod  svakog indikatora  ,kod  svakog  EA  za ovaj  sistem morate  upisati  koje parove  zelite  da pratite  .   Npr  .  ako  pratite  EURUSD ,trenutno  ste na  grafiku   ,onda je EURUSD  prvi  par  ,  i  on  ce se automatski  sam  postaviti  ako  ste  upravo  na chartu  EURUSD  .  Drugi  par  cete  morati  rucno  da  unesete    GBPUSD  (bez  odvajanja  ,bez  crtica   ,  velikim slovima )  . 

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: 04.03.2011, 10:59:32 »
ovo  je  slika jednog  clana  koji  je do  sada  trgovao  ovom  strategijom ,naravno  sve  treba provjeriti . 

Van mreže Majk Korleone

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: 04.03.2011, 11:01:10 »

Majkl  ,  korelacija je nesto  sto  se mijenja svakog  dana  . Dao  sam  link  gdje mozete  provjeravati  daily korelacije i  dosadasnja  istrazivanja .Mislim  da  je 10  godina previse  za nas   ?  :P :D    S obzirom  da nas  za sada najvise interesuje  5minuta  grarfik  :)))))

Markot ,

ja se potpuno slažem sa tobom. Korelacija se menja na dnevnom nivou, i naravno da je treba pratiti ukoliko se radi ova strategija.
Samo sam se nadovezao na leonov post gde je naznačeno da EURUSD i USDCHF više nisu u korelaciji kao nekad (što slika stvarno potvrđuje). Npr. nekad si mogao da imaš uspešnost na institucionalnoj strategiji od 90 posto. Sada to jednostavno više nije slučaj jer u dužem periodu ne postoji ova korelacija između EURUSD i USDCHF.

Ja se izvinjavam na skretanju sa teme, ali sam samo hteo da prokomentarišem korelaciju EURUSD i USDCHF.