Autor Tema: Hedžing strategija sa Eur/Usd-Usd/Chf  (Pročitano 14011 puta)

Van mreže leon93

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
Hedžing strategija sa Eur/Usd-Usd/Chf
« poslato: 26.01.2011, 23:18:26 »

Ovo je strategija za postojano zarađivanje bez gubitaka.
U ovoj strategiji se koriste samo ova dva para: Eur/Usd-Usd/Chf
Ova dva para se koriste zato što imaju gotovo 100% -tnu korelaciju, tj. koliko jedna valuta ide u plus toliko druga ide u minus i obratno. Tako ne moramo strahovati da će nam račun previše otići u minus. Mirno spavamo.

Gdje je zarada? S vremena na vrijeme dolazi do manje ili veće divergencije (odstupanja). Račun tada odlazi u veći minus ili plus. Ako je račun otišao u minus ostavljamo ga otvorenim - ako treba i danima - sve dok ne ode u plus. S obzirom da je frustrirajuće danima čekati da ode u plus bolje je ako znamo pravi momenat kada ući.
Za to je potrebna strategija, pa će mi svaka pomoć dobro doći. Ako je već netko koristio ovu strategiju neka s nama za dobro svih podijeli svoja iskustva.

Uvijek se postavlja buy varijanta, bez stop loss-a i take profit-a.
Buy varijanta se koristi zato jer ako narudžbe ostanu danima otvorene mi dobivamo kamate, dok na sell varijante plaćamo kamate.

Upravljanje novcem (Money menagement) mini account:
Na 1000$ balansa postavljamo Buy 0,20 lota Eur/Usd i Buy 0,20 lota Usd/Chf
Na 100$ balansa postavljamo Buy 0,01 lota Eur/Usd i Buy 0,01 lota Usd/Chf

Kada pronađemo idealne ulaze i izlaze možemo napraviti EA koji neće nikada izgubiti. To će biti pravi Sveti Graal - čarobni robot koji stalno zarađuje.

Da bi pronašli savršene ulaze potreban vam je preklapajući grafikon na kojemu ćete moći pratiti korelacije koje prave ova dva para. Odite na ovaj sajt: www.dailyfx.com

Kliknite na Charts i pod Instruments odaberite Eur/Usd. Zatim odaberite Daily grafikon i linijski prikaz. Zatim kliknite desnim klikom miša na grafikon i odaberite Overlay (preklapanje) i u izborniku koji će vam se otvoriti odaberite Usd/Chf. Malo pričekajte dok se grafikon ne otvori. Na grafikonu ćete vidjeti korelaciju dviju valuta. Dok se jedna kreće prema gore druga ide prema dolje. Kada na grafikonu vidite da jedna valuta pravi duži krak od druge to znači da ona pravi veći minus ili plus od druge i to je ta divergencija na kojoj se zarađuje.

Na demo računu postavite ova dva para i promatrajte što će se dešavati. Ja sam sinoć postavio dvije narudžbe po 0,01 lot i jutros oko 10h su napravile 3 eura. Na 1000 $ balansa i sa postavljenim parovima po 0,50 lota to bi bila solidna lova. Vjerojatno oko 30-50$ zarade.

Kasnije ćemo razrađivati strategije. Malo meditirajte o tome.

« Poslednja izmena: 26.01.2011, 23:42:17 leon93 »

Van mreže leon93

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
Odg: Hedžing strategija sa Eur/Usd-Usd/Chf
« Odgovor #1 poslato: 26.01.2011, 23:31:58 »
Overlay indikator

Izvrstan indikator koji pokazuje preklapanje odabranih valuta. Nedostatak je što se na drugoj valuti ne može odabrati linijski prikaz cijene, a to bi bilo preciznije za praćenje.

Van mreže leon93

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 26.01.2011, 23:52:16 »
NAPOMENA

Neki prave Hedžing sa drugim valutama. Te valute rade tako velika odstupanja da bi vam mogla slomiti račun. Onda je bolje trgovati s njima direktno.

Eur/Usd-Usd/Chf - kao što sam rekao ovaj par  ne pravi prevelika odstupanja i možete mirno spavati i ostaviti ih bez opasnosti danima otvorenim.

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 27.01.2011, 00:01:37 »
NAPOMENA

Neki prave Hedžing sa drugim valutama. Te valute rade tako velika odstupanja da bi vam mogla slomiti račun. Onda je bolje trgovati s njima direktno.

Eur/Usd-Usd/Chf - kao što sam rekao ovaj par  ne pravi prevelika odstupanja i možete mirno spavati i ostaviti ih bez opasnosti danima otvorenim.

... danima otvorenim pod uslovom da radite sa brokerom koji nema swap !  ;)

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 27.01.2011, 00:08:39 »
Koristio sam tu strategiju !
Kada se Eur/Usd i Usd/Chf kreću u korelaciji sve je tako kao što si i napisao, ali ...
Sutra ću se nadovezati na tvoj uvod za ovu strategiju sa opširnim tekstom...
Šta dalje, šta ako se izgubila ta korelacija, koje poteze povlačiti itd...

Van mreže leon93

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 27.01.2011, 00:11:19 »
Na demu treba postaviti Buy 0,20 lota Eur/Usd i Buy 0,20 lota  Usd/Chf i vidjeti koliki će biti swap.

Prije 2 godine su se na Buy varijantu dobivale kamate, a na sell su se plaćale.

Van mreže leon93

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 27.01.2011, 00:26:07 »
Evo već dva dana pratim i koliko vidim korelacija je uobičajena. Nadam se da će tako i ostati. ;)

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: 27.01.2011, 00:27:09 »
Na demu treba postaviti Buy 0,20 lota Eur/Usd i Buy 0,20 lota  Usd/Chf i vidjeti koliki će biti swap.

Prije 2 godine su se na Buy varijantu dobivale kamate, a na sell su se plaćale.

Kamate su zbirno uvek NEGATIVNE !

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: 27.01.2011, 00:28:57 »
Evo već dva dana pratim i koliko vidim korelacija je uobičajena. Nadam se da će tako i ostati. ;)

80 % su u korelaciji, a kada nisu kako trebaš postupiti ?
Odgovor SUTRA !

Van mreže leon93

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: 27.01.2011, 00:32:34 »
Super, baš me zanima što ćeš napisati. Ja neke stvari znam ali i rado učim od drugih.

Ovdje se može pogledati kolika je korelacija:
http://www.mataf.net/en/tools/01-01-correlation

« Poslednja izmena: 27.01.2011, 00:35:22 leon93 »

Van mreže leon93

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: 27.01.2011, 01:24:42 »
Upravo sam kod AdmiralMarkets dobio 50$ bonusa. Račun vrijedi 30 dana i sve što zaradim prebacuje mi se na moj pravi račun. Ako izgubim nikom ništa. Upravo sam postavio hedžing i već je krenuo u plus. Vidjet ću što će napraviti do sutra. Moram trejdati pametno. Dobro bi mi došla neka dodatna lova na pravom računu.

:pivo:

Van mreže NenadPavlov

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: 27.01.2011, 16:57:04 »
Napravio sam mali EA koji otvara buy pozicije na EURUSD i USDCHF i zatvara ih kada zbirni profit pređe zadatu vrednost, i opet otvara pozicije i tako u krug.

Stavio sam ga danas na demo sa 10.000 virtuelnih valutnih jedinica, po 2 lota na svakoj poziciji (ravnao sam prema leonovoj računici, na 1.000 nečega ide lot 0.2 po poziciji), i da zatvara kad profit dostigne 200 vvj. Evo do sad je napravio 11.500 vvj. Nisam dosta bio pored kompa pa ne znam u koliki je minus najviše išao.

Izgleda šašavo, ali možda i radi.. ;D

Čekamo detaljnija uputstva od SuperFXa.
"The best indicator for ANYTHING is between your ears."

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: 27.01.2011, 18:54:30 »
Za primer sam stavio klasično pucanje računa sa ovom strategijom, u pitanju je Daily TF.

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: 27.01.2011, 19:12:30 »
Upravljanje novcem (Money management)

Na 1000$ balansa postavljamo :

Buy Eur/Usd lot 0.10
Buy Usd/Chf lot 0.12

Po idejnom tvorcu same strategije (Mark Vincellette) valutni par Usd/Chf se uvek otvara sa 20% većim lotom nego valutni par Eur/Usd.

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: 27.01.2011, 19:26:48 »
Kada sa ovom strategijom odete u minus pružaju Vam se dve mogućnosti :

1. Na određenom procentu računa (oko 10%) zatvoriti obe pozicije, na računu od 1000$ to bi bio minus oko  100$ i nastaviti sa samom strategijom dalje (čekati bolju priliku za ulaz).

2. Po autoru same strategije ako vam je npr Eur/Usd u minusu 100 pipa a sa druge strane Usd/Chf u plusu 50 pipa (u ovom slučaju ova dva valutna para već nisu u korelaciji) , ulazi se opet u buy na Usd/Chf sa lotom 1/5 od početnog lota na valutnom paru Usd/Chf.