Mogu da potvrdim što Beng govori:
Na InterbankFX sam imao račun 6000$. Kada sam postavio narudžbu od 1 lot jedan pips je pravio 1$ zarade ili gubitka. Ako želite na brzinu namlatiti lovu (pohlepa) postavljajte po 1 lot. Kada izgubite 100-200$ nadoknadite gubitak tako da povećate narudžbe na duplo (kockarska metoda, ono što vi zovete Martingale). Naravno ovo je recept za ubrzano prženje računa. Sa ovom metodom se može u par koraka spržiti račun.
Ako imamo 1000$ račun i izgubimo 50% ostane nam 500$. Sada moramo napraviti 100% da bi vratili gubitak. Umjesto da povećavamo uloge trebamo ih smanjivati.
MT4 platforma, odnosno software sve sam izračuna.
Izračun je slijedeći:
1 lot = 1$
0,10 lota = 0.10$
0,01 lota = 0.01$ (ja sada imam račun u eurima i 0,01 lot = 0.07eura)
Ako želite preživjeti na Forexu onda je na 1000$ depozita idealna narudžba 0,10 lota.
Ja sam u Buy Stop strategiji govorio da je idealna veličina narudžbe 0.04 lota ili manje.
Pošto se postavlja bez Stop Loss-a onda ne možete ni izgubiti.
I sada izračun. Uzmimo da vam narudžba ostane otvorena i valuta jako padne:
400 pipsa x 0,04 = 16$
1000 pipsa x 0,04 = 40 $
2000 pipsa x 0,04 = 80 $
Pogledajte koliki je mali rizik. I onda treba čekati da valuta padne oko 400-1000 pipsa i krene se u Buy Stop strategiju. Ona dnevno pravi puno novaca jer čisti sve od reda. Nema više glavobolje i stresa jesmo li pogodili ili ne. Jedino se ne treba zeznuti i ostaviti 2-3 ordera otvorena, jer ako je veliki pad i oni prave nepotreban minus, a trebat će nam prostora za postavljanje novih narudžbi. Zato kada vidimo da se na dnevnom grafikonu veliki val preokreće i sprema se pasti zatvorimo sve otvorene narudžbe i to će biti 5-10$ gubitka.
Kako jednostavno vidjeti koliko vrijedi 1 lot ili manje. U demo računu postavimo narudžbu 1 lot, 0,10 lota i 0,01 lot i odmah na platformi pogledajmo kolika je zarada kad se pomaknuo 1 pips.
(Isprika onima koji su znalci. Ovaj moj savjet je za one sa manje iskustva.)