Pre par nedelja je moj poznanik preko svog ortaka došao u kontakt sa pričom za neku moguću zaradu. Kada je meni ispičao ono što je on razumeo, nešto mi tu nije štimalo pa sam malo istraživao i zaključio sam prvo da se radi o FX. Tada nisam znao ništa, pa sam se malo informisao preko vašeg i drugih sajtova.
Skontao sam šta je FX, šta je platforma, broker, itd i to je deo koji je na mestu. E sad, deo koji mi nije štimao je neka priča o nekim bajnim ekspertima koji te svako veče u 20h savetuju šta da otvoriš i zatvoriš, dobit je oko 50e dnevno, a ako "promaše" to je neki gubitak od 150e. Navodno promaše 2-3 puta mesečno. Kako može neko da ti garantuje dnevni dobitak sa tolikom preciznošću na tržištu koje se menja iz minuta u minut?
Dalje, saznao sam da se radi o "My private trade" brokeru. Malo sam čitao komentare na netu, neki ih hvale (otprilike isti likovi na svim sajtovima), a neki pljuju. Nakon toga sam video i njihovu platformu i odslušao uvodno predavanje od 30min preko skypa. U prilogu je slika platforme i njihovog "grafika". U odnosu na druge platforme to nije ni G od grafika + nema ni jednog indikatora! Rade samo sa 4 para i imaju fiksne spreadove od 5 pipa. A da, da li sam spomenuo da postoji i MLM komponenta?
Naime, prvo im se uplati 200e, od toga je 80e da bi se postao "agent", ostalih 120e ne znam gde završe. Nakon toga je potrebno 500e za živi račun. Zatim oni vas savetuju i vi prosto ne znate šta ćete sa parama. Od fiksnog spreada, tj 5 evra po svakom trejdu, 3 ide njima, a 2 se dele na na mrežu iznad vas. Isto tako, ako imate svoju mrežu ispod vas, dobijate procenat od 2e.
Čitajući o FX na vašem sajtu došao sam do sledećih zaključaka u vezi MPT:
1. Prosto je nemoguće garantovati izvestan dobitak ili gubitak na dnevnom nivou (ili grešim?)
2. Sa tom njihovom "platformom" nemate mogućnosti pravljenja svoje procene pa ste zato primorani da se prepustite njima.
3. Imajući u vidu pod 2. oni savetovanjem i svakodnevnim trejdovnjem obezbeđuju konstantan broj trejdova, samim tim i svoju proviziju kako bi cela piramida funkcionisala.
Pročitao sam na forumu o slučaju u Hrvatskoj, sve se pribojavam da ovo nije ista/slična priča, najviše zbog tog poznanika, jer je on već skupio pare i zagrejao se, a čovek se slabo razume u računare, a kamoli u platforme i FX. Pogotovo što mu je to u neku ruku poslednja ušteđevina.
Što se meni lično tiče, iako sam se zbog toga upoznao sa FX, zainteresovan sam da nastavim sa učenjem, pa ako jednog dana ako i rešim da radim sa živim računom sigurno neće biti oni nego neki normalan broker.
Svestan sam da sam u poruci dao dobar deo odgovora, ali vas molim sve za mišljenje, kažem, žao mi prijatelja.
P.S. Večeras treba da idem kod njega da odslušamo predavanje preko skypa o strategiji trgovanja koje će da traje 1h30min (što je mizerno malo).