Autor Tema: FSP & ONS strategy  (Pročitano 20574 puta)

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
Odg: FSP & ONS strategy
« Odgovor #30 poslato: 07.02.2011, 23:30:55 »
Sa malim zakašnjenjem postavljam rezultate FSP strategije od prošle nedelje.
Opet smo završili u plusu, lepom. Ali smo mogli u još lepšem. Definitivno bi trebalo i neki TP nivo da se podtavi pošto je par EURUSD bio na oko +200 pipa i spustio se do kraja nedelje i pokupio SL.
Uostalom svi ste doživeli prošlu nedelju.

hmm   ,ova  tabela se razlikuje od  pending ordera  koji  su  postavljenji ?   Gbp/USD  je bio  200  pip,dobar  ,GbpYpu    ...  takodje  Buy/Sell  na  USD/Chf ?  kao  buy/sell   na Eur /Usd    ?

Nisam  siguran za  TP  ,ali  trailing  stop  svakako  ....sto  je  i  dio  MM   strategije

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #31 poslato: 07.02.2011, 23:58:03 »
Opet smo završili u plusu, lepom. Ali smo mogli u još lepšem. Definitivno bi trebalo i neki TP nivo da se podtavi pošto je par EURUSD bio na oko +200 pipa i spustio se do kraja nedelje i pokupio SL.

hmm   ,ova  tabela se razlikuje od  pending ordera  koji  su  postavljenji ?   Gbp/USD  je bio  200  pip,dobar  ,GbpYpu    ...  takodje  Buy/Sell  na  USD/Chf ?  kao  buy/sell   na Eur /Usd    ?

Nisam  siguran za  TP  ,ali  trailing  stop  svakako  ....sto  je  i  dio  MM   strategije

Tabela se uopšte ne razlikuje, ne znam koju si pogledao.
A što se tiče UC i EU: da, tu nisam ispratio strategiju da kad se otvori jedna pozicija gasim suprotnu... ::)

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #32 poslato: 08.02.2011, 00:06:02 »

Tabela se uopšte ne razlikuje, ne znam koju si pogledao.
A što se tiče UC i EU: da, tu nisam ispratio strategiju da kad se otvori jedna pozicija gasim suprotnu... ::)

Bili  su  2  pending ordera  na  GBP/USD     ,aktiviran  je  BUY   i  oko  200  pips  je uzeto  prosle  nedelje ;)
Takojde  ,oko  200 na  GBP/YPU   ,  EUR/usd  je  bio oko  200  dobitka  ,prije nego se vratio  i  skinuo SL . Usd/Chf  je akviran  sell  ,i  ubrzo  je dotakao  SL .

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #33 poslato: 08.02.2011, 00:22:52 »
Uf, uf, uf, jeste u pravu si. Ja nisam dobro datume i lotove posložio na platformi, jer se tu još svašta dešava, a želim na slici da dočaram "gledaocima" kako je to izgledalo tačno.

Elem, sve je na slici kao što si i rekao, osim što je GBPUSD odmah opalio SL, a tek se onda popeo 300-ak pipa. No, uprkos i tom SL-u, plus je bio i prošle nedelje.

A evo i delića koji nedostaje:

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #34 poslato: 08.02.2011, 00:41:35 »
meni  je bio  veci  SL  ,  zato  sam  uspio  da  uzmem  na GBP/USD  .

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #35 poslato: 08.02.2011, 01:05:45 »
  Upravo  gledam   naslovnu  stranu i  predstavljanja ove  strategije .

Mislim ,da  dugujem  izvinjenje  svima  koji  su  gledali  strategiju  ,jer  sam pogrijesio  prilikom  postavke  SL! 
Naime ,sva  izracunavanja  su  OK  ,osim  velicine  SL  .   

Primjer  :     Ako  je range    450   x  0.3  = 135      ,za  SL    450  x  0.10 =  45

Ako  je cijena otvaranja    1.3600    onda je BUY    1.3600 + 135   ,a  SL  je ( 1.3600+ 135 ) -( 135+45)  .odnosno  45  pipa  ispod  cijene  otvaranja   !  Tako  je i  za  Sell  signal .

Jos jednom  se  izvinjavam  zbog  greske koja  mi  se  provukla .

Ja  inace  ,imam  svoja neka  pravila  i  primjene zato  nisam  ranije primijetio ;)

pozdravljam 

P.S

Originalna  strategija  koju  je izmislio  Larry  Williams  ,uzima fiksno  50  od entry  +  60  pipa  SL . Toby  Crabel   ima   slicne ideje  sa ORB (Opening   range breakout ). Savjetujem  sve  clanove ,da  ispituju  strategiju  i  pronadju  sebi  odgovarajuce  parametre  . A  ,to  moze  biti  i  pomjeranje ulaska na trzistu ,npr    mnoziti  range sa   0.5,  0.6  , 0.7  ...itd  .  Ovo normalano  znaci  manje sanse  za ulazak  ,ali  i  veci  DD  .   

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #36 poslato: 08.02.2011, 10:59:53 »
  Upravo  gledam   naslovnu  stranu i  predstavljanja ove  strategije .

Mislim ,da  dugujem  izvinjenje  svima  koji  su  gledali  strategiju  ,jer  sam pogrijesio  prilikom  postavke  SL! 
Naime ,sva  izracunavanja  su  OK  ,osim  velicine  SL  .   

OK, za ovaj prošlu nedelju znamo da bi zatvorili GBPUSD u plusu, a USDCHF i EURUSD bi zatvorili u većem minusu nego što smo.
Kako se inače pokazala strategija ako bismo je radili sa većim SL-om?

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #37 poslato: 08.02.2011, 13:38:28 »
Ima  veci  DD    !  Manji  su  ulasci ,jer  se povecava  raspon .Ovo su  pravila  koje koristi  sam  trejder  ,mada  on  primjenjuje opmtimalan  MM ;) 

Medjutim,  ja ne bih  dozvolio  onaj  minus  na EUR/USD  ( i  nisam  )   ,jer  nema  niceg  goreg  od  pozitivne pozicije  koja  se  zavrsava  u  minus . Iako  su  pravila definisana  ,TS  je pozeljan  ,cak  neophodan .  Sa  druge strane  ,rijetko  se  desava   da se aktivriaju  oba signala  u  toku  nedelje  (  primjer  USD/CHF )  ,i  zavisi  od  nedelje  .Nekada uzmem  oba signala ,nekada ne  ,zavisi  od  volatilnosti  ,koji  je dan  u  nedelju  .i  drugih  parametara  ...
« Poslednja izmena: 08.02.2011, 13:42:56 markot »

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #38 poslato: 18.11.2011, 14:39:09 »
U  attachmentu  ce  te  pronaci  trading  records  ove  dvije strategije. Naravno,  ovo je  trgovina  obavljena od  strane  profesionalaca,  ali  svakako  rezultati nisu  zanemarljivi  i za  ostale.

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #39 poslato: 30.06.2012, 18:44:21 »
Rijesio  sam da malo  prodrmam  ovu temu ;)

Naime,  skoro  sam uradio istrazivanje  na  paru  EUR/USD  i rezultate  mozete downloadovati u  attachement-u.

Istrazio  sam  2  nacina  trgovanja: 

1.Prvi  je  potpuno  bez intervencije.  Prema  pravilima, postavljamo pending  order  u nedelju/ponedeljak  i zatvaramo  u  petak,  ili  naredni ponedeljak. Poziciju  prenosimo u  sledecu nedelju,  ako  je ona  u minusu,i drzimo  je  sve  dok ne  pokupimo  SL  ili  dodje  kraj nedelje. U toku  nedelje, nema  potrebe  za  bilo  kakvu intervenciju, osim  d a postavimo  novu  poziciju  u  slucaju  da  je predhodna pokupila SL  ( recimo  2  Sell u  toku  nedelje ). Rezulatiti ovog  istrazivanja  mozete  naci u  attachement-u.

2.  Drugi  nacin trgovanja,  razlikuje  se  u procesu  retrasement-a   u  toku  nedelje.  Naime,  pravila  za  postavljanje  pending ordera  su isti.  Razlika  je u  postavljanju  50%  linije  izmedju najveceg  vrha  (Swing HIGH ) i  najnizeg  dna (Swing Low)  u toku  nedelje.
U  toku  nedelje, kada  se aktivira  nasa  pozicija, i onda  krene  retrasement;  mi  trazimo  polovinu od trenutno  najveceg  vrha  u  toku  nedelje,  i  najmanjeg formiranog dna ( recimo da  smo usli  u  sell  poziciju).
Ako je  pozicija u  minusu, i predje  polovinu  cijene,  onda  izlazimo iz  pozicije  i cekamo novu  priliku  sa  pending orderom  na  SELL  ili BUY.
Ako  je  pozicija  u plusu  i  napravi  se  retrasement od > 50% ,  izlazimo  iz  pozicije  i uzimamo  profit. Ovo mozete jednostavno  izvesti pomocu  indikatora  fibonacija,  mada  i jedna  nacrtana  trend  linija  je  dovoljna. Bitno  je  samo utvrditi  polovinu.

U  slucaju da  pozicija  ode  u  plusu  > 60 pipsa, stavljamo  BE, bez  obzira  da  li je napravljen  retrasement  od  50% . 

Ovo  istrazivanje  je  sprovedeno  u  rangu  od  skoro  6  godina, izmedju  2006-  jun.2012.  U  oba  slucaja,  strategija  je  profitabilna. Bitno  je  napomenuti, da je strategija  prosla  kroz  veoma  turbulentne  godine  2008-2009,  kao  i  nesto  mirnije , 2006,2007 .  U  svakom  slucaju, strategija  je  prezivjela. 
Pozicije  su otvarane  sa  jednim mini  lotom, tokom  citavog istrazivanja, i  nije  bilo promjene  leverag-a.
Ovo  istrazivanje  je  vezano  samo za  FSP,  ne i za  ONS.   
Preporucujem  H4, za  pracenje  Swing High/LOW  za  2  nacin trgovanja.
Prosjecno vrijeme  potrebno  u  toku  nedelje  za  ovu  strategiju <30 min

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #40 poslato: 01.07.2012, 22:22:22 »
Za  one  koji zele  detaljnije  istrazivanje ove  strategije  predlazem  da iskoriste  podatke i odrade  neke  matematicke  proracune, konkretno kvantitativne  analize  i  portfolio  selekciju ( Markovic  teorija).  Za  kvantitativnu  analizu,  izracunati  povrate,  varijansu, standardnu devijaciju, sharp ratio,skewness . Za  odredjivanje  Leveraga, prouciti  Kelly  formulu. 
 Moderna  portfolio selekcija (Markovic  teorija ),  je  staticki model i  on  vazi  za  selekciju koja  ne  bi smjela biti duza  od  6  mjeseci ( potreban monitoring  portfolija). Za  dinamicke  modele  -  Black & Scholes ( ovo  je i meni nepoznanica). 
Za  simulaciju  ''buducnosti'' predlazem  MonteCarlo simulaciju.  Neki  statisticki  paketi imaju  mogucnosti  MonteCarlo  simulacije,  mada mozete  pronaci  na  YouTube, kako  prakticno  primijeniti.

Nadam se  da ce  pomoci ;)

Van mreže xomep

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #41 poslato: 12.07.2012, 16:19:38 »
  hvala ti markot na svemu ,sve strategijge koje  si postavio su jako dobre . ne chudi me shto su priloyi skinuti vishe od  40 puta :)

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #42 poslato: 15.07.2012, 15:54:41 »
Jednostavne  strategije  prezivljavaju  zub vremena, ali nisu lake  za  trgovanje. Ipak,strpljenjem, grade  dobar  profit. To je  najvaznija  lekcija.

Van mreže bopuc

• Pogledaj profil
« Odgovor #43 poslato: 26.07.2012, 00:32:03 »
Markot,

puno hvala na izdvojenom vremenu na predstavljanju ove vrlo interesantne strategije.
Zanima me da nisi slucajno uspeo da dodjes do originalnog dokumenta o pravilima za FSP/ONS na koji se Joel cesto poziva na svom blogu?" Linkove koje je ostavio na svom blogu nisu vise validni, na zalost, a blog nije azurirao vise od 6 meseci.

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #44 poslato: 26.07.2012, 11:56:48 »
Originalna  pravila  sam  postavio  na  pocetnoj  strani  strategije. Nista  od  pravila  nije  mijenjano,   u  attachu  mozes  procitati.