Autor Tema: Price action (kretanje cene)  (Pročitano 3549 puta)

Van mreže cujo

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
Price action (kretanje cene)
« poslato: 09.10.2010, 19:01:26 »
Price action (kretanje cene), odnosno ono što nam sveće govore.
Moze li neko : STA NAM TO SVECE GOVORE ALI U PRIMERIMA KAKO TO IZGLEDA

Fundament jest bitan ali je stvarnost ono što pokažu sveće. Otpor, koga sveće u prvom slučaju jasno crtaju sat vremena ukazuje na pad. U drugom slučaju neodlučna sveća na daily openu mi je bolji pokazatalje od stohastike.
 JASNI SU I TO SE MOZE NACI - OBLICI SVECA....MEDJUTIM VREDI TO ZNATI CITATI U RAZNIM SITUACIJAMA

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
Odg: Price action (kretanje cene)
« Odgovor #1 poslato: 10.10.2010, 10:24:38 »
Price action (kretanje cene), odnosno ono što nam sveće govore.
Moze li neko : STA NAM TO SVECE GOVORE ALI U PRIMERIMA KAKO TO IZGLEDA

Fundament jest bitan ali je stvarnost ono što pokažu sveće. Otpor, koga sveće u prvom slučaju jasno crtaju sat vremena ukazuje na pad. U drugom slučaju neodlučna sveća na daily openu mi je bolji pokazatalje od stohastike.
 JASNI SU I TO SE MOZE NACI - OBLICI SVECA....MEDJUTIM VREDI TO ZNATI CITATI U RAZNIM SITUACIJAMA

Potvrda u više TM-a za rezultat će ti dati veću procentualnu tačnost da si bio u pravu.

Van mreže Tango

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 10.10.2010, 13:26:19 »
Pošto me cuju citirao da odgovorim da je PA velika tema o kojoj su brojni tekstovi napisani i klipovi snimljeni. Ako na googlu zadamo "price action" dobićemo 400.000 nalaza ako ograničimo na "price action" forex, još uvek velikih 200.000. Možda nije loše krenuti od Youtube klipova.

Verujem da će ti od koristri biti ako kažem da pod PA podrazumevamo sveće i njihov izgled. Kod sveća najvažnije je koje je boje pošto nam to govori da li cena ide na gore ili na dole. Zatim po važnosti je dužina repova (senki), zatim cena na kojoj se zatvorila sveća i konačno poslednje je na kojoj se ceni otvorila.

Dug rep je mnogo važan jer nagoveštava u kom pravcu će se cena kretati. U prilogu je slika H1 GBP JPY, od petka (možda sam prekomplikovao ali nadam se da ćete se snaći). Da bi prikazali "snagu" repova primenjen je prost sistem ulaska. Ulazimo tačno na otvaranje naredne sveće, ulazimo samo ako je jedan rep pethodne sveće barem 3 puta veći od drugog repa. Ali ne ulazimo ako je telo dva puta veće od repova, jer tada repovi nemaju "snagu". SL je tačno dužina repa prethodne sveće, a TP je 2 puta veći od SL. Ako je rep na gore, ulazimo na dole i obrnuto.

Ovo je školski primer izolovanog gledanje jedne sveće. U realnosti bi SL trebalo pomeriti za neki pip dalje od kraja repa, a na neke repove ne bi smo ušli zbog drugih pokazatelja, a nekim pozicijama bi uzeli više pipova. cuji predlažem da na istim podacima proba odnos SL/TP 1/3. Takođe za vežbu nije loše da proba i na drugim parovima.
« Poslednja izmena: 10.10.2010, 15:06:30 Tango »
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže markot

• Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 10.10.2010, 17:20:49 »
Elementi  Price  Action  nisu  primarno  samo svijece  ,  i  gledajuci  samo njih  necete  puno  postici  .  Jer , recimo  , ako  na  M5  vidite  Doji  ili  shooting star   ,da  li  cete  isto  naci  na  M30   ?   To  su  takodje   trend linije  ,  Support /resistance ,pivot  point  ,momentum ,volatility ,  razne  formacije  ...wedge ,triangle,head & shoulder ,flag .....  a  najosnovnija  i  ujedno najteza  je  TAPE  READING  !     Tape  reading  je  citanje  charta  samo  na  osnovu   cijene .  To  je  jako  tesko  ,i  treba  biti  psihicki spreman ,a  bogami  i dobro  pamtiti .  Jedan  od  najvecih  trejdera  Jesse Liveromore  je  svoju  karijeru  poceo kao  tape reader  ,i  to  mu  je  donijelo  slavu  izmedju  ostalog . 

Van mreže cujo

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 10.10.2010, 17:52:27 »
Morate priznati da nije tako lako i jednostavno procitati na grafiku ..dokaz je TANGO koji ovde prikazuje
da na google ..400.000 prikaza..ako je jednostavno zasto toliko prikaza..mozda bi bilo dobro prikazati
do deset pozicija koje treba pratiti a da mogu pomoci u odlucivanju ulasaka u poziciju..
Ja nalzim da je ovo jedno od jacih stvari KADA UCI U POZICIJU A DA TO MOGU DATI POZICIJE SVECA
Da vidimo da li moze ovde da se dobije jos neka korisna stavar iz ove Price action(kretanje cene)

Ovde se pojavljuje sada i jos..tehnika../
a  najosnovnija  i  ujedno najteza  je  TAPE  READING  !     Tape  reading  je  citanje  charta  samo  na  osnovu   cijene .  To  je  jako  tesko  ,i  treba  biti  psihicki spreman ,a  bogami  i dobro  pamtiti .  Jedan  od  najvecih  trejdera  Jesse Liveromore  je  svoju  karijeru  poceo kao  tape reader  ,i  to  mu  je  donijelo  slavu  izmedju  ostalog . 

Koliko radim brate uvek jos nesto novo ...TAPE REIDING..i ovo sto je dato na forumu tek da sam negde tuu..ali ajde idemo redom valjda cu savladati sve..
Hvala ljudi bitno je da ste od pomoci da zelite da pomognete..ko nezna neka uci..
Pozdrav za sve

Van mreže markot

• Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 11.10.2010, 00:20:56 »
Parafraziracu  Jesse  Livermora ,koji  kaze  da  je zapravo  njegovo  ''sjedenje''  (misleci  na  konstantan  i  uporan  rad  )  njemu  donijelo  novac  i  slavu  ,a  ne njegovo  znanje  .

Forex  ,nazalost  ,kao  i  mnoge  stvari  u  zivotu  nije nikada  zavrsen  ispit .  To  je  PROCES  !  Koji  stalno   i  iznnova  testira  nasu  disciplinu  ,volju  ...nerve .   Trziste  ne interesuje  kakve  ti  probleme imas ,koliko  si  obrazovan ...ono  se  ne  sjeca  kako  si  juce  trgovao ,i  nije  ga  briga  kako  ces  danas,sjutra....

Nauciti  trgovanje  je  lako  ,ali  trgovati  je  zapravo  tesko  -Joel  Rensnik

Moj  ti  je  licni  savjet  ,da  prije nego  krenes  sa  ucenjem  PA  (ja  to  korisitim  u  svojem  trgovanju  , i  postavio  sam  neke  strategije  koje  se odnose  na  PA  ) ili  bilo  cega drugog   ,da  DOBRO  ,ali   DOBRO     proucis  sa  kime  imas  posla  na FOREX  ,  kako   funkcionise  Forex ,  kada   su  najblji  sati za  trgovanje  ,zasto  su  to  najbolji  sati  ?  Ako  imas  vremena  provjeriti  bankarski  sistem  ,makar  bazicno  ....  Kada  sve  to  zavrsis  ,onda  kreces  sa  Psihologijom  ljudi  !    Pa  pocnes  da  pretrazujes  razloge  zasto  ljudi  iracionalno  postupaju  iako  prije  postupka  znaju  sta  treba raditi  ....itd 

Kada  to  zavrsis ,  onda  ces  znati koju  strategiju  da  pronadjes  i  kako  da  se postavis . 
u  odjeljku  za  knjige   preporucujem  ''autobigrafiju''  Jesse  Livermora  kao  obavezno  stivo  .

Van mreže cujo

• Jr. Member
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 11.10.2010, 10:11:33 »
Sve sam ovo lepo pribelezio - naparvio redosled -pa cu i to krenuti polako da obradjujem
sve u cilju pravljenja sto bolje strategije koju treba imati ..
Dakle treba poznavati fundament...tehnicku..itd..ali PA-kretanje cene...je element koji moze biti od velike
vaznosti a koji kaze: KADA UCI U TREND - TRGOVINU ..vidim da se pominje i KADA IZACI IZ TRGOVINE
mislim da vredi ovde potrositi vreme..ako imate stvari koje mogu pomoci saljite..postavite
srdacan pozdrav i zelim vam uspesnu nedelju