Što se tiče pay palla da poznaješ bankarsku tehnologiju i kartično poslovanje osetio bi i sam da su mu banke koje ne vole konkurenciju glavni problem što ga još nema u Srbiji. Do tada su ove kartice ipak najefikasnije i najracionalnije.
Verovatno si primetio da je pristup iz Srbije zabranjen na razne internet servise, razlog je vrlo jednostavan, Srbija je na raznim crnim listama po mnogo osnova (po mom misljenju to su vise izgovori nego razlozi ali eto, moze im se). Da banke mogu imati uticaj na takve stvari paypal nebi ni postojao, a ne mislim da su banke u Srbiji uticajnije od banaka u Francuskoj, Nemackoj i sl gde paypal funkcionise vec godinama.
dukfx:
Tvoj post upravo pokazuje kako brokeri koji ne primaju kartice koje izdaju banke iz Srbije nemaju pojma o ovom tržištu. Koliko je opasno imati posla sa takvim brokerima ne treba objašnjavati iole inteligentnim osobama. Jedan od najvećih svjetskih hotelskih rezervacionih sistema booking.com ne samo da prihvata kartice iz Srbije već ima i stranu na srpskom jeziku. A oni znaš mnogo bolje poznaju ovdašnje prilike od "tvojih" forex brokera.
Pay pall u Srbiju zvanično ne dolazi zbog pravnih problema i lokalne legislative a bankama nije u interesu da se on pojavi. Čovječe pa strani bankari ti u Srbiji i u cijeloj bivšoj jugoslaviji postavljaju i predsjednike, guvernere i sl. a ne da zbog svojih visokih provizija blokiraju pay pall. Osjeća se da si Njemačku, Francusku i dr. doživio samo na TV čim ih tako plitko uporedjuješ sa Srbijom.
Pozdrav
>
Postovani g-dine Bankar ,
Mene interesuje da li ste vi stvarno bankar kao sto opisuje vas nick ? Koji je vas sektor ? Odnosno ,da li se bankarom moze nazvati osoba koja radi na salteru ? Salteski poslovi ....uplata racuna za struju ,uplata racuna za telefon ...itd ?
Preksio sam moju rijec da necu vise postovati o ovoj temi ,ali mi se cini da neke osobe pored toga sto ne zele da razumno prihvate ktritiku ili da raspravlaju o tome ,zele da ubijede druge o svojem neznanju .
Ja prvi ne znam ,i priznajem ...ali citam !
Sada ,nazad na problem .
Kazete boking.com prihvata uplate sa kartica .Super , da li biste vi prihvatili iz bilo kojeg kraja svijeta novac koji je uplacen na vasem racunu ,dosta puta i unaprijed ?
Ko god zeli iz bilo koje zemlje da meni posalje novac a ima ga odvise ,slobodno neka mi se javi dacu mu broj ziro racuna i neka uplati .
Medjutim ,stvarni problem nastaje kada jedna renomirana kompanija treba da isplati nekom novac . Onda takve kartice i racuni ne budu prihvaceni ,osim ako imate privatno partnerstvo sa kompanijom ,ali to vec ne spada u domen ove rasprave . PayPal ,za ljude sa nasih prostora ne daje mogucnost nikakvog toka novca u bilo kojem smjeru ,ali ako registrujete vase prebivaliste recimo Hrvatska ,onda mozete SAMO PLACATI i to nikako vise od 300-500 eura ,jer mogu da vam blokiraju nalog ,da bi trazili provjeru vase adrese ...sto u slucaju da ste naveli Hrvatsku vi ne mozete ispuniti . Sto se tice karticnog polsovanja ,opet podvlacim kada nesto placas unaprijed u inostranstvu da vidim koja ce to osoba reci NECU NOVAC ,HVALA !
Ja sam naveo da je PayPal opcija isto kao Moneybooker ,ali za nas sa nasih prostora , zbog nemogucnosti biranja za sada mozemo korisititi Moneybooker .
Osnova poslovanja svake banke je kredit ,ali iza svakog kredita ,iza svake druge usluge je TRANSAKCIJA . Svaka transkacija kosta odredjenu proviziju koju ubira svaka banka . Provizija i njena visina zavisi od konkurentnosti u bankarskom sistemu ,sto je veca konkurencija manja provizija ...manja konkurencija veca provizija .
Kada postoji mogucnost da se transkacija ne moze ostvariti transparentno i sigurno onda kupci i prodavci ne zele da ucestvuju . Upravo je to najveci razlog zasto nema PayPal u Srrbiji i Crnoj Gori .
Kada putujete avionom ,vi zapravo ne znate ko je pilot ? Ali ,nema potreba da pitate za njegove sposobnosti ,jer vjerujete da je SISTEM ,taj koji garantuje za vasu bezbjdnost . SISTEM je taj koji odredjuje i daje reference da neko moze da obavlja odredjenu djelatnost . Kada se ne vjeruje u sistem ,nema poslovanja .
Zasto Srbija i CG jos nisu implementirali sve zakone o deviznom poslovanju ,zasto nisu ispravili zakone o trgovini putem interneta ,tj. zakone koji su jos nastali u vrijeme zajednicke drzave i prilagodili dvijema sada samostalnim drzavama ,to neka se pitaju politicari . Do tada gospodo ,svaki trend u sviejtu ce nas zaobilaziti .
Mada ,ne zaboravimo , uvijek ima onih kompanija koje svoje poslovanje izlazu odredjenom riziku kako bi dodatno profitirale .Takve kompanije prve ulaze na podrucijima kao sto su nasa .
PayPal je u vlasnistvu EBay ,i prevenstveno sluzi kao zastita kupaca . Najveci broj obavlenjih transakcija ''na slijepo '' se odradjuje preko paypala ili njemu slicnog sistema koji garanatuje sigurnost i anonominost kupca ,odnosno njegovih podataka .
Sto se tice banaka i njihove moguicnosti biranja guvernera ,politicara ..itd to je u Americi registrovano kao LOBIRANJE i ono je potpuno legalno .
Ali ,evo da postavim jedno pitanje za razmislajnje .
Zamislimo da imamo jednu banku koja posluje na nasim prostorima i ima svoje klijente koji bi zeljeji da kupuju u inostranstvu ili da transferise novac iz innostranstva . Za svaku obavljenu transakciju uzima se provizija . E sada ,ako imate renomiranu kompaniju koja omogucava kljjenitma ''siguran'' (nikada nista nije 100% sigurno ,vec vjerovatno )transfer novca ,dali to znaci da ce se broj transkacija povecati ili smanjiti
Naravno ,ako imate monopol bilo gdje ,pa i u bankarskom sistemu , nikome nije interes da se taj monopol razbije . To moze biti razlog svakog ,za bilo koju djelatnost ,zasto ne zele da prihvate konkurenciju ! Opet ,ovaj monopol se razbija na demokratskim izborima glasanjem za odredjenu vlast .
Njemacka ,Francuska ,Italija .....imaju vecu konkurentnost nego Srbija /Crna Gora i to je fakat . Ne moram kao kupac nista drugo da znam , naravno ne treba pricati da je pravo privatne svojine svetinja .