Na preporuku FXmoderatora - brokera FXCC, otvorio sam kod njih racun, demo, da vidim kako rade. Spredovi su mali, swapaovi u redu, brizna velika. Dva puta primetio sam kratak prekid u vezi. Tehnicka podrška postoji i redovno se interesuje kako mi ide isprobavanje i da li ću i kada otvoriti i real račun.
Izabrao sam polazni kapital 500 eur. Lot za rad 0,05, tj pip je hiljaditi deo kapitala (iznos sa kojim se osećam komforno). Ovde ću pokušati da objasnim kako sam duplirao račun u 165 trgovina. Na priloženom statementu sam bojama i brojevima označio karakteristične periode trgovanja. Trgovanje je dobrim delom poštovalo strategiju seci gubitak, pusti dobitak, zato je ova poruka u ovom podforumu. Trgovanje je ostvareno ručno uz pomoć EA koji mi je pomagao ali i odmagao. Opcije koje EA ima:
- po otvaranju pozicije postavlja joj željeni SL
- kada cena dosegne željeni plus, stavlja SL na Open cenu (stavlja BE)
- kada pozicija dosegne željeni plus, zatvara željeni deo pozicije
- javlja odgovarajućim zvučnim signalom zatvaranje M5, M15, H1, H4 sveće.
- javlja odgovarajućim zvučnim signalom (govorom) svaki 10 nivo (.10, .20 itd)
- javlja odgovarajučim zvučnim signalom (govorom) CPP nivo
- otvara poziciju na 00 nivou (uzima u obzir da je najbliža otvorena poz x ili više pipa daleko)
- otvara poziciju na zadatom nivou (uzima u obzir da je nabliža otvorena poz x ili više pipa daleko)
- otvara poziciju na EMI200 po M1, M5, M15, H1, H4 i EMI 50 na M1 (uzima u obzir da je nabliža otvorena poz x ili više pipa daleko)
(prethodne tri opcije služe samo da se ostvari precizan ulazak na navedenim mestima, EA ne određuje buy ili sell, korisnik zadaje)
- trenutno zatvara poslednjih x (x od 1 do ukupnog broja pozicija) pozicija, ako je suma profita x pozicija veća od nule ili manja od nule (za vanredne situacije kada imamo više pozicija a ne želimo da suma predje u minus, ili ako nam je dovoljno što je prešla u plus).
Periodi na statementu:
1. Haotičan period trgovine, nije po strat. seci gubitak, pusti dobitak.
2. Sečenje gubitaka i uspostavljanje pozicija u plusu. Vidi se karakterističan lagin pad jer velika većina pozicija završava ne BE ili malom SL.
3. Zatvaranje uspostavljenih plus pozicija. Ravni delovi su pokušaji uspostavljanja novih pozicija.
4. Period sečenja gubitaka i puštanja preživelih pozicija u plus.
5. Zatvaranje uspostavljenih plus pozicija. Nazubljenje na kraju govori da je zatvoreno nekoliko velikih minus pozicija (nije po strat) ali manjih od plus pozicija.
6. Odličan period sečenja gubitaka i puštanja plusa.
7. Zatvaranje uspostavljenih i naraslih plus pozicija. To se desilo pogrešnim rukovanjem sa EA. Isprobavao sam opciju da zatvori samo poslednje dve pozicije, ali je zatvorio sve. Kasnije se pokazalo dobrim jer je trend okrenuo.
8. Natavljamo sa korektnim sečenjem gubitaka.
9. Veliki pad ponovo zbog pogrešne upotrebe EA. Otvorio mi nekoliko pozicija sa uvećanim lotom koje su otišle u minus. Kako na forexu biva, prva greška povlači drugu grešku (možda i nije greška), zatvorio je te minus pozicije.
10 i 11. Nije me demoralisalo, naprotiv, uveren sam u dalji rast krive ako pokažem doslednost i strpljenje, nastavljam sečenje gubitka, puštanje plusa i zatvaranje naraslog plusa.
12. Natavljamo strat.
13. Nije po strategiji (vidi se po obliku krive). Došlo je do proboja H1 trougla. To sam očekivao, desilo se baš kada sam bio za računarom i nanizao sam 5 pozicija (naredna nije otvarana dok prethodna nije bila u pristojnom plusu i na BE) i zatvorio kada je račun dupliran. U prilogu je karata sa trejdovima iz ovog perioda.
I ranije smo na ovom forumu diskutovali o smislenosti, ili ne, dupliranja računa. Za mene je to kamen međaš. Duplirani račun omogućava duplranje lota, a da smo zadržali rizik sa kojim radimo. Istim brojem pipova i istim rizikom ostvarujete duplo veći profit. Ako ne uspevate da duplirate račun a želite, to znači da vama upavljuju emocije a ne da je strategija koju koristite loša. Svaka je dobra. Ako ste uspeli više puta da to uradite, onda vi znate šta radite i najverovatnije i ne čitate ovo.
Umesto zaklučka bih rekao da do pristojnih para (pipova) na forexu se se može doći ili 1. Puštanjem pozicija da narastu više stotina pipova (žuto i zeleno) ili 2. Nizanjem pozicija u plus kada cena krene (period 13). Time u pomeraju od npr 100 pipa, koji se dešava svakih par dana, uzimamo više stotina pipova. U oba slučaja na taj način dolazimo do više stotina pipova. Nekoliko puta više stotina pipova daje duplirani račun.