ja mislim da su to pravila koja podjednako stite male investitore i onemogucavaju velikim igracima da rade sa kursom sta hoce . Prosle godine je u javnosti procurela vijest da su se na jednom mjestu nasli predstavnici jakih Hedz fondova i raspravljaji kako ce doci do pariteta EUR/USD . Ovo je podiglo veliku prasinu u javnosti ,a malo kasnije je uvedeno pravilo o Hedzingu . Sto se tice leverage ,ono je najvise napravljeno za male investitore kako bi mogli da ucestvuju na trzistu .Banke i ostale institucije trguju sa odredjenim minimalnim iznosima ,a mali igraci obicno nemaju toliko ,ili nece da rizikuju ,zato je uveden leverage koji nije novitet . Leverage je preuzet iz trzista nekretnina ,nama poznatiji kao kredit . Medjutim kod trzista nekretnina ili kod trzista akcija ,ne mozes da izgubis sve u jednom danu , takodje ovako jake promjene ne moze svako da izdrzi . Zato je predpoostavljam doneseno ovo pravilo ,jer su ljudi jos uvijek ne/informisani . Forex je zvanicno nastao 1976 ,a internet 1985 . Ovo je veoma mlado trziste ...a mnogi gube novac . Zato me i ne cude pravila ,ali kao sto vec rekoste ...dok ima offshor zona .....