Autor Tema: Long term trading  (Pročitano 2805 puta)

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
Long term trading
« poslato: 06.12.2011, 14:19:14 »
Evo jos jedna moja tema koja nije strategija nego osnova pomocu koje zelim da zajedno pokusamo da izgradimo nesto.
U sustini ideja su trgovine koje se otvaraju i zatvaraju na osnovu unapred zadatih pravila bez zadanog fiksnog TP-a i SL-a. Sta to znaci? Jednostavno odredimo pravila identifikacije trenda i pozicija se drzi dok postoji potvrda postojanja trenda, kad se na osnovu tih istih pravila(na osnovu kojih smo i usli u trejd) pokaze promena trenda izlazimo iz pozicije.
Ukratko moja pravila identifikacije trenda su vise uspesno formiranih HH(higher high) i HL(higher low) za UP trend i vise LL(lower low) i LH(lower high) za DOWN trend. Ako je u pitanju UP trend prvi znak posustajanja trenda bi bilo formiranje LL i LH nakon njega. Ovo je u sustini teorija talasa u kojem se trend sastoji od niza glavnih i impulsnih kretanja, ovde ne pricam o eliotovim talasima koje sadrze tacan broj ciklusa.(btw ovo je jako grubo receno ali ne zelim da drzim predavanje nego samo da predstavim moje metode, mozda neko ima druge, efikasnije, koje ce podeliti sa nama)

Primer: NZD/USD
Na weekly chartu vidimo snazan UP trend, prva naznaka promene trenda bi nam bila kretanje cene ispod zadnjeg HL.

Medjutim sto se mene tice weekly chart mi sluzi samo kao smernica, ulaz trazim na daily chartu koji je u ovom slucaju DOWN.

Znam ce se sad vecini da bode oci moj SL. Da budem precizan on je postavljen na 1087 pipa od entry cene i ukupan rizik je 10% racuna.
Ali taj SL je samo "worst case scenario", tj to je granica potvrde UP trenda na weekly chartu.
Ja cu izlaz iz trejda traziti u zoni 0.8240, tj na osnovu kretanja cene u toj zoni po vec pomenutim pravilima(treba imati na umu da se HH, LH, HL, LL tacke pomeraju na osnovu kretanja cene, tj ne moze se jednom postaviti i biti siguran da je na pravom mestu).
Ok to je manje/vise scenario ukoliko trejd krene protiv nas. Sto se tice uzimanja profita vaze ista pravila samo sto bi potencijalni scenario mogao biti sledeci:
Proboj zone 0.7360 bi nam dao potvrdu nastavka down trenda na daily chartu a probijanje 0.7115 bi nam dao prvi znak promene up trenda koji smo videli na weekly chartu i ako se to desi mozemo reci da smo u poziciju usli na samom pocetku dugorocnog trenda koji bi potencijalno mogao biti veoma profitabilan.
Razumem da ovo izgleda kao beskrajno iscekivanje zatvaranja pozicija ali ocekivani profit je ipak 10 do 20% na mesecnom nivou i naravno slicna metoda se moze upotrebiti i na manjim TF-ovima.
Da napomenem da je za ovakav vid trgovanja potrebna malo sira slika od samog charta, za pocetak preporucujem COT izveštaj

Van mreže davidsp

• Hero Member
  • For A Few Dollars More
    • Pogledaj profil
Odg: Long term trading
« Odgovor #1 poslato: 06.12.2011, 21:07:26 »
Scenario koji se uklapa prema pravilima koje si naveo... samo bih dodao jos ove dve linije jake podrske i otpora kao i SMA100, tako da bih ulaz za sell pomerio malo gore na 0.7966 ...
Zadnje dno je bilo u extremnom oversold-u, a nakon toga je probivena sredisnja linija BB.. a nije dodirnuta gornja BB..  sve je relativno, ali ovu su detalji koje sam koristio za analizu..
« Poslednja izmena: 06.12.2011, 21:14:21 davidsp »

Van mreže davidsp

• Hero Member
  • For A Few Dollars More
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 06.12.2011, 21:32:30 »
Jos neki detalji.. koji mozda ukazuju na jos malo buy pa tek onda sell.. naravno samo predpostavka.. u cilju trazenja sto boljeg ulaska za long term...
« Poslednja izmena: 06.12.2011, 21:43:48 davidsp »

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 07.12.2011, 09:42:02 »
Scenario koji se uklapa prema pravilima koje si naveo... samo bih dodao jos ove dve linije jake podrske i otpora kao i SMA100, tako da bih ulaz za sell pomerio malo gore na 0.7966 ...
Zadnje dno je bilo u extremnom oversold-u, a nakon toga je probivena sredisnja linija BB.. a nije dodirnuta gornja BB..  sve je relativno, ali ovu su detalji koje sam koristio za analizu..
Ok, zvuci zanimljivo i veoma moguce.