Autor Tema: Savet za početnika  (Pročitano 3921 puta)

Van mreže white451

• Pogledaj profil
Savet za početnika
« poslato: 03.02.2011, 01:32:28 »
Pozdrav svima!

Pre par meseci sam saznao za FOREX i delovalo mi je kao nešto jako zanimljivo. Prošao sam neki mini free kurs i kao krenuo da se zezam time. Naravno, sa nivoom znanja nula. Onda sam se malo do'vatio literature i naravno, tu je hiljadu stvari. Japanske sveće, eliot, fibo itd itd. I kad god sam nešto od toga pokušao, moj demo račun se smanjivao :)  onda sam jedno mesec dana pauzirao i od kraja decembra krenuo opet da se igram sa svojim demo računom od 5000$. U celom januaru sam napravio 30 uspešnih transakcija zaredom, i virtuelni profit od 2300$. Pritom ne koristeći ništa sem 2 indikatora(iako sam negde pročitao da je to jedan od grehova forexa, trgovati samo na osnovu indikatora).

Ali eto, taj početnički uspeh ili sreća ili šta već je tu. I dalje sam svestan da imam verovatno 0.001% znanja o Forexu. Ali sam se trudio da budem disciplinovan, da trgujem samo kad sam presiguran i da ne paničim kad odmah ne krene u željenom pravcu. (naravno, lako je ne paničiti kad nije pravi račun:). I trudio sam se da ne budem halapljiv, ako bih postavio Take profit na 10, 15 pipa, ne bih to posle menjao, čak i kad mi se čini da će cena da nastavi dalje u željenom pravcu.

Sad imam nekakav token račun od 50usd dobijen od admiral marketsa, i i tu sam vezao prve 3 transakcije kao uspešne i ostvario profit od 6.10$, odnosno nešto 12.2% profita u odnosu na depozit. Naravno, ulazeći sa 0.01 lotom. Trgujem samo sa parom EUR/USD i trudim se da nikad nemam otvoreno više od 2 pozicije, mada je najčešće samo jedna pozicija u pitanju

Uglavnom, imam neku ajde da je nazovem strategiju za ulazak u poziciju i ona mi je radila posao već nekih 35 puta zaredom.

Ono što meni nije logično jeste da sam ja i manje nego početnik, a da opet ovo pali. Zanima me da li je neko imao slična iskustva i da li mogu da se nadam da će ovo funkcionisati ako nastavim ovako da trgujem i dalje. Imao sam u raznim stvarima iskustva da krenem nečim da se bavim i da moj početni laički prilaz tome bude jako uspešan, a kad, pak, probam da onda naučim majstorije i cake, to obično proizvede suprotan efekat i pa bih se vraćao na svoj početni pristup i pustio ga da evoluira sam od sebe, bez da ga ja silim.

I drugo, ne znam koji je sledeći pametan korak što se depozita tiče, tj.ulaganja pravog novca.

Prvo sam mislio da uložim 500e, ali sam onda na par mesta pročitao da je mnogo bolje i lakše trgovati ako sačekaš da skupiš barem 1000e.

A zatim mi je kao treća opcija sinula da se igram na token računu i demo računu i vežbam dok u stvarnom životu ne skupim 2500e, što je polovina mog demo računa i čini mi se da bih sa tim, koristeći svoju ,,strategiju'' mogao da ostvarim neću reći solidan, već prihvatljiv profit. Jer meni nije cilj da ovde dobijem novca za kule i gradove, već da postepeno, korak po korak zaradim koliko zaradim (bio bih npr zadovoljan sa 200-500e mesečno na deponovanih 2500e, ne uključujući provizije i poreze). Na kraju, možda je najpametnije uložiti 100-150e, pa vežbati na tome jedno vreme, pa onda preći na veće depozite?

Ima li neko pametnih saveta za mene, šta da radim? Da izučavam tehničku analizu, da se držim svojih osnova? Ja sokratski znam da ništa ne znam, ali paradoksalno, to funkcioniše.

Hvala unapred svima koji odgovore!
« Poslednja izmena: 03.02.2011, 01:50:31 white451 »

Van mreže davidsp

• Hero Member
  • For A Few Dollars More
    • Pogledaj profil
Odg: Savet za početnika
« Odgovor #1 poslato: 03.02.2011, 07:48:16 »
"Pocetnicka sreca" stvarno postoji i svi su je iskusili.. ja sam licno duplirao dva demo racuna.. Ali "malcice je drukcije u praksi".. a narocito kada krenes sa Real racunom..
Taj MagicToken je odlican jer ti daje mogucnost da osvojis 50$, probaj da iskoristis to..
Sto se tice Real, jedino ako imas viska para onda otvaraj racune preko 1000e.. za pocetak je najbolje otvoriti Cent racune npr. 100e i dobijes 10000centi, i onda imas dovoljno prostora za trgovanje.. a i moze da se zaradi... a takodje i eliminises neke lose navike koje stvara Demo...
Sto se tice te strategije koju koristis, postavi je u temi Vase strategije, i neko od iskusnijih ce ti ukazati na prednosti i nedostatke, a i mozda ce jos neko probati da je testira, pa ce te pre doci do rezultata..
Veruj mi ne postoji nista, sto pocetnik moze da otkrije, a da to vec neko nije detaljno obradio, sto pre razmenis misljenja pre ces doci do uspeha, zato i postoji ovaj forum..  Zelim ti puno uspeha..

Van mreže Majk Korleone

• Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 03.02.2011, 09:33:51 »
White 451 ,

Napomenuo bih ti samo dve stvari. Na demo racunu ti ucis strategiju i tu je oblikujes.
Na real racunu ucis psihologiju. Ako si uspeo da se pridrzavas svoje strategije na demo računu ti si prešao dobar put učenja (koliko sam shvatio imaš profitabilnu strategiju). Ako imaš profitabilnu strategiju radi samo na njenom unapredjivanju. Ne odustaj od nje, samo je unapredjuj i ne ulazi u trejd nikada kada nisu ispunjeni uslovi tvog trgovanja.
Zapamti: Više trgovanja, u većini slučajeva znači gubitak para.

Slažem se sa kolegom davidom da ako otvaraš real račun, otvori cent račun. Bićeš u prilici da učiš psihologiju a nećeš moći da izgubiš puno.

Puno sreće i uspeha ti želim !!!

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #3 poslato: 03.02.2011, 09:51:34 »
U suštini nemam ništa drugo da dodam što ti već Davidsp i Majk nisu rekli.
Vozi sa svojom strategijom dok god možeš.
I ja sam isto tako prošao na početku razvojnog puta Bore šnajdera: super strategija vozi, razbija, i onda ti "iskusni stručnjak" objasni kako ulaziš u pozicije kad nije vreme, još neke sitnice itd. i sve upropasti...
A ne možeš da se vratiš na svoju jer ti neko u glavi priča kako to nije dobro...

Elem, početnička sreća u svakom slučaju postoji. Nemoj da odustaješ od svoje strategije dok god je uspešna.

A prvi račun definitivno otvori u centima sa 50$, pa ćeš da imaš tvojih 5000 na računu, taman da osetiš kako drawdown utiče na tebe ;)

Van mreže NenadPavlov

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 03.02.2011, 10:22:24 »
Gledajući svoje iskustvo, mislim da to što ljudi nazivaju "početničkom srećom", i nije toliko sreća koliko drugačija percepcija i mali broj ulaznih informacija (input).

Da budem precizniji. Očigledno je da na samom početku svima odlično ide. Što kaže naš narod "Šta zna dete šta je 500kg, uzme i nosi". Mislim da je razlog za to što uglavnom svi krenemo sa par indikatora i radimo po njima kao što i sam kažeš. Znači imamo jako mali broj ulaznih informacija koje treba da obradimo. Spontano pronađemo neki setup koji radi i odlično nam ide. Onda pomislimo: "Ako mi ovako ide samo sa 2 indikatora, kako bi mi tek išlo da savladam svu teoriju što mi dođe pod ruku". Krenemo da učimo i šta se dešava - enormno se povećava naš input, tj sad gledamo i eme i pivot i fibo i još po neki indikator i stvar koja nam je delovala prosto odjednom postaje izuzetno komplikovana. Još kad nam napune glavu kako je zarađivanje na forexu ultra teško, sve to kreće da se komeša u lobanji i eto haosa. Tu se otprilike po mom mišljenju završava "početnička sreća".
Znamo više ali nam ide lošije. :)

Onda krećemo da jurimo onaj lep osećaj kao kad smo počeli tražeći strategiju koja će nama da leži, i da nam opet ide onako lako. Ne postoje mentori za džabe, jest da debelo platiš, ali unajmiš mentora i samo njega slušaš pa kako ti bude. Skraćuješ sebi vreme potrage za sobom na fx, i filtriraš input, jer poštediš sebe čitanja kojekakvih foruma, knjiga, saveta...

Ako nemaš mentora, onda j*g, samo guraš kontejnere. ;D Naravno da ne mislim da je mentor jedini način na koji možemo postati profitabilni na fx. Samo, kao što rekoh, moramo samostalno da obradimo mnogo informacija i da polako smanjujemo input. Tako da na kraju opet imamo svega par informacija kao kad smo bili na početku, ali imamo i iskustvo. To je valjda u nekom drugom tekstu podeljeno po nekim fazama, neko "nesvesno znanje" ili tako nešto...

A fx je tu sve vreme, radi svoje. Treba ga prihvatiti onakvog kakav je. Samo se naša percepcija menja.

To je moje mišljenje.
« Poslednja izmena: 03.02.2011, 10:27:02 NenadPavlov »
"The best indicator for ANYTHING is between your ears."

Van mreže white451

• Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 03.02.2011, 18:46:10 »
Hvala vam svima, sve su to dobri saveti. U principu, manje više mi je drago što sam našao na podršku neke svoje buduće strategije na fxu.

Svoj metod, odnosno strategiju neću da menjam dok ne krene na loše. Neću čak ni da postavim na temi strategije, jer naravno da će ljudi reći i zašto je to dobro i zašto nije. A mislim da još nisam spreman da čujem zašto nije, pa da počnem više da sumnjam u nju :) Neću je popravljati dok se ne pokvari :)

Što se računa tiče, sa ovim tokenom (a stvarno jeste drugačiji osećaj, iako ni to nije moj novac) ću trgovati dok ne dupliram ili dok ne istekne period. Pa ću da otvorim real cent račun sa 100e i prebaciću na njega profit sa tokena (ako ga bude bilo :)

Ima li još nekih saveta kada treba prelaziti na viši nivo, tj. na veće uloge?

Recimo, kada sa 100 preći na recimo 300e? Kada odnosno ako dupliramo račun od 100e ili ako bude za 50% veći?

Još jednom, hvala svima. Jako mi je drago što vidim da ljudi ovde pružaju podršku jedni drugima i trude se da pomognu. Koliko sam tema uspeo da pročitam, svuda je bilo saveta, iskustava. Lepo je videti sve to

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #6 poslato: 03.02.2011, 19:05:41 »
Ima li još nekih saveta kada treba prelaziti na viši nivo, tj. na veće uloge?

Recimo, kada sa 100 preći na recimo 300e? Kada odnosno ako dupliramo račun od 100e ili ako bude za 50% veći?

Kad ti bude krenulo i budeš rešio sa većim novcem da trguješ, biće ti još lakše: bićeš zadovoljniji sa manjom zaradom u % jer će to ipak biti više u $, tako da ćeš manje morati da rizikuješ.
Ma čeka nas lepa budućnost...

I da, dobro došao na tvoj omiljeni forum, primetićeš kako će ti postati deo svakodnevice ;)

Van mreže white451

• Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: 03.02.2011, 20:27:01 »

Kad ti bude krenulo i budeš rešio sa većim novcem da trguješ, biće ti još lakše: bićeš zadovoljniji sa manjom zaradom u % jer će to ipak biti više u $, tako da ćeš manje morati da rizikuješ.
Ma čeka nas lepa budućnost...

I da, dobro došao na tvoj omiljeni forum, primetićeš kako će ti postati deo svakodnevice ;)

Hvala :)

Van mreže FXModerator

• Moderator
  • Hero Member
  • www.forexsrbija.rs
    • Pogledaj profil
    • Forex Srbija
« Odgovor #8 poslato: 03.03.2011, 19:15:44 »
Svoj metod, odnosno strategiju neću da menjam dok ne krene na loše. Neću čak ni da postavim na temi strategije, jer naravno da će ljudi reći i zašto je to dobro i zašto nije. A mislim da još nisam spreman da čujem zašto nije, pa da počnem više da sumnjam u nju :) Neću je popravljati dok se ne pokvari :)

Ostavili smo te mesec dana na miru (iako vidimo da si svaki dan na forumu), a pošto si na drugom mestu pitao za otvaranje live računa, zaključio sam da te strategija i dalje dobro služi.

Ako si siguran u nju i ako ti se potvrdila nema razloga da sumnjaš u istu.

Dakle, logično pitanje je: kad ćeš da je podeliš sa ostalim korisnicima foruma?

Ako misliš da će neko da ti kaže da je loša iz nekog razloga, ti već imaš dokaz da nije, tako da mogu samo da ti je poboljšaju. A ako ne želiš nikakve komentare na nju, možeš lepo da zaključaš (ili ako ne možeš ti, moderatori će) temu i nastaviš dalje po svom...