Autor Tema: Strategija, sta, kako, emocije ?  (Pročitano 5745 puta)

Van mreže debitant

• Pogledaj profil
Strategija, sta, kako, emocije ?
« poslato: 12.12.2011, 19:26:53 »
Vec godinu dana radim na demo gold, odabrao sam 200 evra kao pocetni ulog...i vrtim se tu oko nule, generalno gledano...ne mogu da kazem da napredujem bas mnogo. E sad najmanje mi je 0,01 lot pa na 200 evra i to zna da bude mnogo, tj. veliki rizik. Prvi put kad sam se susreo sa forexom i to preko fxlidera...pa brzo promenio na admiral...nekako sam krenuo sa zlatom i drzim se toga, odigram po neku akciju, index ali to cisto iz zezanja... Ali sad kad sam sve blize otvaranju pravog naloga, sve vise sam u nedoumici da li da se drzim zlata ili neki drugi valutni par izaberem? Evo mogu iskreno da kazem da sam za mesec dana sa 200 evra skocio na 260 evra realnog novca i na 360 evra depozita..to je i vise nego dobraaaa zarada...ali evo sad padam u krizu jer sam u crvenoj margini.

Ovim pitanjem ni sam ne znam sta hocu, mozda podrsku ili neki dobronamerni savet. Inace imam obaveze od 7 do 15 radim, kuci sam u 15:30, tek u 16:00 mogu nesto da odigram...i nocu.. Tako da uzimajuci sve u obzir, forex nudi siroku paletu i zarada i strategija, a ja nemam svoju. Samo znam da bih mogao da dam tih 200 evra pa nek ide zivot. Ali disciplina mi fali, sve sto vise zaradjujem, sve vise i hocu...dok ne puknem sve...a evo sad sam blizu pucanja, osim ako se kurs dramaticno ne promeni. Vise ni zlato nije sto je nekad bilo. Ali eto malera. Tad nisam znao za forex. A zlato poslednjih 10 gfodina raste i raste sa malim padovima...a sad bas kad sam ja resio da igram, ono se "folira" pa ide negde bocno, cik, cak, gore, dole i sve je teze pratiti kurs, svelo se sve na kocku. Nisam pametan. Mozda ja samo ubijam vreme... I evo priznajem da sam kockar, jer dodje dan, napravim ogroman dobitak, koji je dovoljan za citavu godinu. I ja hocu jos... Kao da moram da odigram neki potez, kao da se osecam izgubljeno ako nisam u poziciji. Ne mogu da izdrzim da mi novac stoji, jer se plasim ako se sutra probudim da ne propustim neki veeeliki dobitak. Zato sam i poceo sa zlatom, jer sam mislio da je zarada najbrza i najlaksa. Ne bih da odustanem...Mozda sam tako neoprezan zato sto je ovo demo, ali trudim se da mislim kako je to stvarni novac, pa eto slusam i vesti i skupljam podatke sa nekoliko strana sa kojih mogu... nisam pametan. izvinjavam se na smaranju.

Van mreže mileFX

• Full Member
    • Pogledaj profil
Odg: Strategija, sta, kako, emocije ?
« Odgovor #1 poslato: 12.12.2011, 19:50:56 »
Tvoj problem se zove PRELAZAK NA LIVE RACUN :), sada tek vidis da to nije bas kao sto si mislio, demo je demo, na LIVE racunu tek vidis koliko mozes i da li mozes. Sada si vec u konfuziji da li se u opste i moze zaraditi na forexu i da li te to svi lazu samo da bi ti pukao svoj ulozeni novac, lutas, ne znas ni sam kako i sta, ulozio si toliko truda i vremena da ti je jako tesko da odustanes, a na granici si od odustajanja, imas potrebu da stalno trgujes, kao narkoman jednostavno ne mozes samo da sedis za racunarom a da ne trgujes, uvek moras da otvaras neku poziciju, kada krene samo malo u minus lije znoj, ludis, ne mozes da cekas, polako nestajes, sve te nervira, a ako slucajno napravis malo pipsa, ti bi jos, sta ti je samo 50 pipsa, bar 70, pa 80,da racun sto pre naraste, pa onda u minus, a indikatori govore da ce cena jos da raste...

Da li sam potrefio? :)
To se sve meni desavalo, bukvalno sve ovo sto sam opisao, puk'o 100e, pa jos 20e, pa onda malo razimslio, poceo da ucim stvari na koje ranije nisam ni obracao paznju, otvorio jos jedan racun kod drugog brokera i klaj klaj polako :)
Ali kao sto sam vec napisao, ja nikad nikad ne odustajem, a ti dobro razmisli sta ces za ubuduce, da li si za ovaj posao ili ne, jer ovo i jeste posao, moras ga ozbiljno shvatiti.

Eto, nadam se da sam pomogao malo, ovo je je verovatno biografija svakog trgovca pocetnika. Dobro razmisli sta ces dalje i kako, uzdravlje!

Van mreže debitant

• Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 12.12.2011, 20:35:52 »
Prvo hvala na odgovoru. Uglavnom si sve pogodio, samo sto ja jos nisam presao na real racun, kad sam rekao "realnog novca", mislio sam novac koji imam vec opterecen pozicijama a depozit 360 evra, razumes :) a evo sad imam depozit 290 a kapital 27 evra :) znaci gorim... To i jeste neki sindrom koji si opisao predprelazak na live racun :)

Ali ono sto opet moram da kazem to je moja nemogucnost rusenja zabluda koja vlada medju ljudima: "sve je to kocka", "nema tu leba", "radi nesto pametno". To je i pitanje spremnosti...jer evo bas ovih dana mi se ukazuje prilika da dobijem kao neki posao...a zarada, katastrofa mala, vise bih zaradio na forexu... Tako da moram jos malo da odlazem svoje live trgovanje... Ja tih 10 000 evra nemam, da bih obezbedio sebi sigurnu platu... Ali zato mogu malo da se poigram sa pravim novcem, samo da se zaposlim i dobijem prvu platu, pola ide na forex :) ajd ziveli...i hvala

Van mreže mileFX

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 12.12.2011, 20:55:24 »
Izvini, ja sam shvatio da si ti vec na Live racunu.

Evo ti nesto sto bi moglo da ti pomogne, idi na zulutrade.com, nadji dobrog SP, otvori cent racun i pametno iskoristi/investiraj novac koji zaradis.

Van mreže debitant

• Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 12.12.2011, 21:16:15 »
Opasan ovaj zuluuuu  8)

Van mreže dukfx

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 12.12.2011, 21:51:25 »
Batali zulu, nikad neces nauciti niti imati kapitala da zaradjujes od toga.
Postavljas neka pitanja a sam imas odgovor na njih ako trgujes godinu dana.
Forex nije kocka(iako ima neverovatnih slicnosti) ali to sto ti radis jeste kockanje. Ako ti se ukazala prilika zaposli se, od foreksa neces ziveti, posebno ne sad kad ne mozes skupiti 200e za otvaranje racuna, docice vreme kad ces sam shvatiti sta ti forex nudi. Ja licno nikad nebi ostavljao posao zbog forexa, forex nekad ide nekad ne ide i ako zavisis od njega mozes da budes u ozbiljnom problemu.
Batali zlato, zlato je precenjeno, nadji neku strategiju iz ovde brdo napisanih, nadji valutni par sa malim spreadom(gbpusd) i kreni ispocetka. Moja preporuka su veci TF-ovi, svaki dan ti je dovoljno 2 sata za analizu i imas vremena i za posao i za berzu, konstantno gledanje u chart po celi dan moze samo da te unazadi. Superfx je dao lep primer na paru EURNZD, analiziraj malo sliku tog ulaza i bice ti mnogo jasnije na sta da obratis paznju kod trazenja trgovine.
A ako uopste nemas ideju sta dalje da radis onda batali ovo i vrati se za dva meseca, onda procitas neku knjigu o forexu(bilo koju sve su pisane tako da ti biju psihu, da ne kazem drogiraju te velikim brojevima) i kreni ponovo od nule.

Van mreže Berkut

• Full Member
    • Pogledaj profil
    • ForexProjekat
« Odgovor #6 poslato: 12.12.2011, 22:11:52 »
Pozdrav Debitant odma da ti odgovorim na neke tvoje nedoumice, pod jedan previse dugo si na demo racunu drugo uzeo si zlato da trgujes sto je zahtevno i za iskusnije i zlato je za one sa debelim balansom.

Ovo je posao i moze se zaraditi i to moze stalni izvor prihoda biti ali da bi to radio kao posao treba ti barem 5000$ balansa pa da pricamo o tome sa 20% prihoda na mesecnom nivou to je 1000$ mesecno, da me pogresno ne razumes mozes ti da krenes i sa sitnijim depozitom recimo od 300$ do 500$ ja sam sam krenuo sa takvim iznosom pre vise od godinu i po dana i podrazumeva se da je to novac koji mozes da investiras i da ti nije neophodan za zivot.

Moj savet takodje za pocetak da ides sa sto manjim pip size nek ti bude 10 centi uzmi glavne valutne parove i polako krenes nek ti sl bude max 30 pipa a bolje i manje i obavezno koristi sl i tp jer sta god ti neko pricao bez sl i tp ne ulazi u transakciju moze se desiti neki zemljotres izbije neki rad ti si u toaletu dok se vratis ode balans, moje iskustvo koje sam dobro platio kad je bio zemljotres u japanu nisam stavio sl otisao u toalet dok se vratio vidim gubim balans ja sam srecom stavio provizorni sl od 150 pipa jer uvek stavljam stop loss pokusao sam da zatvorim medjutim nije bilo sanse pa je donekle i sreca sto je postojao sl pa se tu i zatvorio.

Prati sve slusaj razne analize gledaj sve ali veruj u sebe samo i ono sto vidis na chartu i bez predubedjenja tipa kao sad ce veliki sell ili buy samo gledaj chart i videces sve bez previse indikatora svaka strategija sa ovog foruma daje rezultate ako se stalno prati mesec dana i ako se postuje bitno je disciplina i strpljenje i konstantna edukacija.

Na kraju ako uspes da opstanes ako ulozis jedan napor vise mozda i vise novca nego sto si mislio uloziti sve ce ti se kockice posloziti i polako ako sigurno ces biti sve sigurniji u sebe a to ce balans i pokazati, posle odredjenog vremena gledaces da sto manje vremena ostanes na chartu a da uzmes pipove konkretno ja imam plan trejdanja i 50 pipa mi je negde optimalno ako to odradim gasim platformu i idem negde odmaram provodim vreme sa porodicom itd ljudi misle da je forex lak ali nije dosta vremena treba da se savlada sve po malo ali najvise vremena treba da svaladamo sami sebe da uspemo da kontrolisemo nase emocije bez straha i pohlepe i vreme ce pokazati :) ja ti licno zelim brdo pipova i sve najlepse

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: 12.12.2011, 22:18:03 »

A zlato poslednjih 10 godina raste i raste sa malim padovima...a sad bas kad sam ja resio da igram, ono se "folira" pa ide negde bocno, cik, cak, gore, dole i sve je teze pratiti kurs, svelo se sve na kocku. Nisam pametan. Mozda ja samo ubijam vreme...

Kako ne znaš gde ide ???
Zlato se i dalje kreće u savršenom rastućem trendu, samo treba znati kada ući u poziciju.  ;)

Blizu smo lepih ulazaka, ali o tom potom. Još nije prilika za to.  8)

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: 12.12.2011, 23:06:20 »
Kako ne znaš gde ide ???
Zlato se i dalje kreće u savršenom rastućem trendu, samo treba znati kada ući u poziciju.  ;)

To ne znači da nisam spreman i za drugu soluciju, kada cena iz rastućeg doživljava početak opadajućeg trenda. Ovo su situacije gde se najbolje pare uzimaju.  :)

Van mreže SuperFX

• Moderator
  • Hero Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: 14.12.2011, 17:48:29 »
Kako ne znaš gde ide ???

... pa drugari trejderi, momenat ulaska u buy na gold se opasno približio. Vredelo je sačekati. Cena je pala 100 $.  ;)

Ko čeka taj i dočeka, tržište nigde neće pobeći !  :odraditi:

Van mreže mileFX

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: 14.12.2011, 17:59:49 »
Kako ne znaš gde ide ???

... pa drugari trejderi, momenat ulaska u buy na gold se opasno približio. Vredelo je sačekati. Cena je pala 100 $.  ;)

Ko čeka taj i dočeka, tržište nigde neće pobeći !  :odraditi:

Od kako sam napisao post ovde, poceo sam da pratim gold.
Kod mene BUY vec krenuo pre 1400 pipsa :D, sada ce mali SELL najverovatnije :)

Van mreže mileFX

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: 14.12.2011, 18:15:30 »
Mali SELL i nastavio BUY :)

Van mreže jasam

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: 22.04.2012, 21:01:19 »
Vec godinu dana radim na demo gold, odabrao sam 200 evra kao pocetni ulog...i vrtim se tu oko nule, generalno gledano...ne mogu da kazem da napredujem bas mnogo. E sad najmanje mi je 0,01 lot pa na 200 evra i to zna da bude mnogo, tj. veliki rizik. Prvi put kad sam se susreo sa forexom i to preko fxlidera...pa brzo promenio na admiral...nekako sam krenuo sa zlatom i drzim se toga, odigram po neku akciju, index ali to cisto iz zezanja... Ali sad kad sam sve blize otvaranju pravog naloga, sve vise sam u nedoumici da li da se drzim zlata ili neki drugi valutni par izaberem? Evo mogu iskreno da kazem da sam za mesec dana sa 200 evra skocio na 260 evra realnog novca i na 360 evra depozita..to je i vise nego dobraaaa zarada...ali evo sad padam u krizu jer sam u crvenoj margini.

Ovim pitanjem ni sam ne znam sta hocu, mozda podrsku ili neki dobronamerni savet. Inace imam obaveze od 7 do 15 radim, kuci sam u 15:30, tek u 16:00 mogu nesto da odigram...i nocu.. Tako da uzimajuci sve u obzir, forex nudi siroku paletu i zarada i strategija, a ja nemam svoju. Samo znam da bih mogao da dam tih 200 evra pa nek ide zivot. Ali disciplina mi fali, sve sto vise zaradjujem, sve vise i hocu...dok ne puknem sve...a evo sad sam blizu pucanja, osim ako se kurs dramaticno ne promeni. Vise ni zlato nije sto je nekad bilo. Ali eto malera. Tad nisam znao za forex. A zlato poslednjih 10 gfodina raste i raste sa malim padovima...a sad bas kad sam ja resio da igram, ono se "folira" pa ide negde bocno, cik, cak, gore, dole i sve je teze pratiti kurs, svelo se sve na kocku. Nisam pametan. Mozda ja samo ubijam vreme... I evo priznajem da sam kockar, jer dodje dan, napravim ogroman dobitak, koji je dovoljan za citavu godinu. I ja hocu jos... Kao da moram da odigram neki potez, kao da se osecam izgubljeno ako nisam u poziciji. Ne mogu da izdrzim da mi novac stoji, jer se plasim ako se sutra probudim da ne propustim neki veeeliki dobitak. Zato sam i poceo sa zlatom, jer sam mislio da je zarada najbrza i najlaksa. Ne bih da odustanem...Mozda sam tako neoprezan zato sto je ovo demo, ali trudim se da mislim kako je to stvarni novac, pa eto slusam i vesti i skupljam podatke sa nekoliko strana sa kojih mogu... nisam pametan. izvinjavam se na smaranju.

Debitant šta bi sa tobom, šta si odlučio u vezi forexa, jesi li odustao ili si još uvijek unutra. Jedan dobar savjet, nikada na forexu ne govori odigram ili igram, to sam ja naučio prvi dan kad sam se sreo sa forexom od jednog Slovenca, koji danas ima ogromne pare zarađene na investiranju i trgovanju, kaže on meni ako još jednom kažeš igram EURUSD nemoj me više nikada ništa pitati, ovo nije igra da se igraš ovde je u pitanju novac a sa njim nema igre, nikad nećeš shvatiti ozbiljno trgovanje ako kažeš igram. Danas kad razmislim lik je baš u pravu, svi oni što su igrali više nisu tu i mrze forex iz dna duše  ;D