Autor Tema: FOREX i BUDUCNOST ,sta ocekujemo ?  (Pročitano 9218 puta)

Van mreže Naum

• Pogledaj profil
Odg: FOREX i BUDUCNOST ,sta ocekujemo ?
« Odgovor #15 poslato: 08.10.2011, 03:00:11 »
Probacu maksimalno da se uzdrzim od razvodnjavanja teme  :)

Moje vidjenje stvari je da se  od prvobitne ljudske zajednice pa do dana danasnjeg u sustini nista nije promenilo. Jaci i bahatiji sebi, na stetu slabijeg, pribavljaju ne samo potrebno nego i luksuz.To valjda tako i mora da bi slabiji izumreli a jaci preziveli jer su bolji (filtriranje kvaliteta, jednom recju OPSTANAK). To isto vazi i za globalnu ekonomiju s tim da oni to sada rade na finiji nacin pa ti masu fiktivnim pojmovima poput,  slobodu izbora.... slobodu misljenja... slobodu govora... slobodu kretanja... trte mrte... demokratiju... itd.

Tehnoloski razvoj traje od vatre i tocka pa do danas. On ima karakteristiku da progresivno raste. To znaci da jedno otkrice izaziva vise drugih. Na primer, otkricem stamparije ljudi su neuporedivo lakse prenosili znanje pa nisu stalno morali da prolaze kroz iste probleme vec su jurili dalje. Znanje je postalo dostupnije pa je veci broj ljudi bio potencionalni pronalazac sto je dovelo do vise novih otkrica... i tako dalje.

Slazem se da neki sistem moze da bude plodan za razvoj tehnologije a drugi da ga gusi. Gde ces vece gusenje razvoja kad ubise prvo Kopernikusa pa onda Galilea jer im je bilo frka da shvate da je Zemlja okrugla. A po zakonu akcije i reakcije ono sto je bilo guseno religijom moralo je da se naglo razvije kao nauka posle toga.
A da ne spominjemo silu otkrica zbog vojne industrije sa ciljem da neko bude jaci od nekoga i neko osvoji ovog drugog... (Drugi svetski rat)...

Sta vise, imam jako dobar primer gde trzisna ekonomija kakvu danas imamo gusi razvoj novih izvora energije. Na nasu srecu ti sto ih ja zovem jednim imenom jaki, polako gube tu bitku, valjda i sami postaju svesni toga da su resursi nafte ograniceni :).

Ma toliko je stvari uticalo i utice na tehnoloski razvoj i on na njih da polaku uvidjam besmislenost baveci se ovom temom pored forexa... narocito na forumu koji je formiran upravo zbog njega  ;D

P.S. I u forexu su veliki igraci ti koji vuku konce pa se i u tom kontekstu uklapa moja teorija o jakima koju gutaju male  ;)
ZNANJE x RIZIK = DOBIT

Van mreže markot

• Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #16 poslato: 08.10.2011, 17:46:01 »

"trzisna  ekonomija  nije  perfektna  ,ali  je  sigurno  za  svojih  50  godina  uradila  vise  nego  i  jedan drugi  sistem  za  500  godina ".
Nnije tacno to da poslednjih 50 godina razvoja dugujemo trzisnoj ekonomiji vec tehnoloskom razvoju!

Pozdrav, Naum.

Koliko  sam  razumio,oko ovog  gore  se nismo  slozili u razmisljanju. 
U  tvom  predhodnom  izlaganju se  slazes  da  sistem utice  na gusenje tehnoloskog  razvoja, i  da  crkvena  dogma -sistem ( religija) nije  dozvoljavala  tehnoloski napredak. To  znaci da  je tehnologija  orudje  u rukama  ljudi, odnosno  sistema ? Ako  se  slazemo  do ove  konstatacije,  onda  mozemo reci  da je poslednjih 50  godina  bilo vise  izuma,nego  poslednjih 500 ?Ako se  slazemo i  sa  ovom konstatacijom,  onda mozemo reci da  je  trzisna  ekonomija  motivisala svaku  individuu u maksimalnom iskoriscavanju svojih  bogom  datih talenata?  U drugim  sistemima,  osoba  je trebala  da se  rodi  privilegovana da bi  imala mogucnost  da  mijenja  svijet. Danas  je to  moguce, i  ako vas  zvijezde  ne prate od  rodjenja (  primjer  STEVE  JOBS- R.I.P   ili  Bill Gates, Nikola  Tesla ..itd.)

Sto  se  tice  tehnoloskog razvoja  od  vatre  i tocka, slozicemo  se  da  tada  nije  bilo  nekog suptilnijeg   (drustvenog- socijalnog ) sistema osim  prezivljavanja, pa time  takav  razvoj nije  imao  ko  da  koci.
Zasto trzisna  ekonomija  nije optimalna  ,naveo  sam  u  istom  tekstu,i  pomenuo Nobelovca  Josepha Stiglitz-a , koji   je  dobio  Nobelovu nagradu obradivsi ovaj problem, tj.  problem asimetricnih informacija  u  trzisnoj  ekonomiji.

Sve  sto direktno  ili  indirektno utice  na pomjeranja  ponude  i  potraznja(trziste)   na  svjetskom,ili lokalnom nivou -  definitivno  utice  i  na  valutno  trziste. Zato,  rasprave na ove  i slicne  teme, misljenja sam,  nije  skrecanje  sa  zadate  teme ;)   Uostalom,  mozda treba  promijeniti naslov ,i  samo  staviti  Buducnost ?  Nobelovac , Robert  Mundell, se  zalaze  za jednu jedinstvenu valutu  u citavom  svijetu.

pozdrav  ;)

Van mreže Naum

• Pogledaj profil
« Odgovor #17 poslato: 10.10.2011, 10:14:41 »
Pozdrav markot :)

Koliko ja vidim, mi raspravljamo sta je starije, koka ili jaje  ;D

Primetio sam da si mi pojedini misli izvukao iz konteksta  :) Nema veze.

Ovako, ja mislim da se tehnologija i sistem prozimaju i definitivno uticu jedno na drugo ali ne u toj meri u kojoj podrazumeva tvoja recenica koja mi je zasmetala  :) (ili sam je ja bar tako razumeo). Zato ja mislim da su se prosto tako kockice slozile a ne da je trzisna ekonomija sa svojih "90%" zasluzna za tehnoloski razvoj. Opet, to je ona prica, da li je genije napravio situaciju ili je situacija napravila genija :). U svakom slucaju, uverenja sam da ce tehnika i tehnologija da odigraju kljucnu ulogu u formiranju  buduceg sistem  :). Upravo zato sto inteligentno postavljeni sistemi zamenjuju ljudski rad, kao na primer EA u forexu  ;)

Mozda si primetio da cesto pisem "ja mislim", to je zato sto sam skromnog znanja pa ne mogu da ti navedem ni jednog Nobelovca koji je obradio ovu temu i da se pozovem na njegov rad  :-[
Mada sam potpuno razumeo to da trzisna ekonomija nije optimalna i zasto nije kao i tvoje objasnjenje utemeljeno na radu Nebelovca Josepha Stiglitch-a.

Kada sam pominjao skretanje sa teme mislio sam na to da se na forumu 99% reci vrti oko pipseva  :) A ovo je dobar pokusaj da se to malo promeni i da se pocne diskutovati i o teoriji ;)

U svakom slucaju, posto znam da u trzisnoj ekonomiji veliki jedu male, zalazem se za udruzivanje bar znanja ako ne i kapitala nas sitnih, cisto radi opstanka (cast izuzecima koji sebe vec smatraju velikim  :))
Zato sam na forumu, zato imam zelju da ostane najjaci, zato polemisemo  ;)
ZNANJE x RIZIK = DOBIT