Pozdrav svim porodičnim ljudima, a naravno i onima koji su singl!
Moj staž na forexu je skroman i još uvek trgujem na demo računu, a mislim da ću na istom ostati još par meseci. Kao početnik još uvek lutam i imam velikih problema sa disciplinom. Mislim da sam teoriju dovoljno savladao, ali naravno da mi je jasno da o forexu čovek mora konstantno da uči i da bude u toku sa svim novinama i dešavanjima u svetu. Medjutim, po mom dosadašnjem iskustvu praksa je još važnija, jer kroz trgovanje čovek razvija odredjeni način razmišljanja, i stiče osećaj za tržište. Moje mišljenje je da je MM od ključnog značaja za dugoročnu profitabilnost, a da je sama strategija manje važna. Ne postoji savršena strategija, niti neki neki savršeni spoj indikatora. Takodje je vrlo važno uspostaviti kontrolu nad sopstvenom pohlepom, koja mi je puno puta donela samo negativne trgovine. Na primer: svestan sam da je tržište u zatišju, volatilnost je mala, strategija mi ne daje jasne signale, ali u meni radi neki crv i ja ulazim u poziciju koja se na kraju zatvara na SL.
Poslednje dve nedelje sam se više posvetio skalping trgovanju iz razloga što imam malo vremena za forex. Mislim da bi to bilo jedno od boljih rešenja za ljude sa malo slobodnog vremena.
Kada budem mogao da u potpunosti radim disciplinovano i apsolutno kontrolišem svoju pohlepu, bez obzira na strategiju, mislim da ću biti na putu dugoročne profitabilnosti.
Imam pitanje za moderatore, kao i za sve ostale iskusne trejdere: da li smatrate da je neko uspešan trejder, ako na mesečnom nivou pravi profit od 15% do 20% svog računa?